A plecat să le cânte îngerilor! Fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani

A plecat să le cânte îngerilor! Fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani

Cântărețul și compozitorul Dan Andrei Aldea s-a stins astăzi din viață, la vârsta de 69 de ani, în urma unui stop cardiac. Anunțul decesului compozitorului român a fost făcut de Nicu Alifantis, pe contul său de Facebook.

„Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!” a fost mesajul lui Nicu Alifantis.

Cântăreț, poliinstrumentist – chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas -, aranjor și compozitor, Dan Andrei Aldea s-a alăturat trupei Sfinx la sfârșitul anilor `60, piesa sa „Om bun” fiind una de refernță pentru generația anilor `70.

Dan Andrei Aldea a emigrat la începutul anilor `80 în Germania unde a avut un studio de înregistrări. Acesta s-a stins din viață, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

În România, a participat ca solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country.

Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat și ca un bun tehnician („seria” chitariștilor solo care au studiat mai întâi vioara îi cuprinde și pe Mugur Winkler, Sorin Chifiriuc, sau pe mai tânărul George Dimitriu).

Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

Surse: Hotnews

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...