A murit regina șahului românesc, Elisabeta Polihroniade. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli
Elisabeta Polihroniade, supranumită regina șahului românesc, a murit, sâmbătă după-amiaza. Aceasta avea 80 de ani și suferea de mai multă vreme de cancer pancreatic. Anunțul a fost făcut de senatorul Marius Marinescu, un apropiat al acesteia.
„Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a declarat, pentru Realitatea TV senatorul Marius Marinescu.
„A fost regina șahului românesc, așa era supranumită, un adevărat ambasador al României. A obținut mai multe medalii de aur la campionatele europene de șah. Organiza în România turneul regilor. Aveam o relație de familie cu domnia sa. Făceam parte din aceeași federație de proteție a mediului, animalelor și patrimoniului cultural. Iubea oamenii, natura, nu mai zic de șah. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah, că nu e considerat un sport de masă. Își dorea lucrul ăsta. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a spus senatorul Marius Marinescu.
Totodată, el a susținut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.
Trupul neînsuflețit al Elisabetei Polihroniade va fi depus la Biserica „Domnița Bălașa”, din București, înmormântarea urmând să aibă loc la Mănăstirea Cernica.
Nascuta la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a castigat noua medalii olimpice ca jucatoare si a participat la zece editii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru international.
A castigat sapte titluri de campioana a Romaniei si a participat la peste 150 de turnee internationale. In 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar in anul 2000 a obtinut Medalia Nationala Serviciul Credincios.
In 1999 a primit Diploma de Onoare a Federatiei Internationale de Sah (FIDE), numele sau fiind inscris in „Cartea de Aur a FIDE”, inaugurata cu acest prilej.
De asemenea, este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ”Olimpiadele în alb și negru”, ”Primii pași în șah”, ”Șahul pentru toți”, ”64 premii de frumusețe în șah”.
surse: Hotnews, Realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]