A murit regina șahului românesc, Elisabeta Polihroniade. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli

Paul Voicu - Primar 2020

elisabeta_polihroniadeElisabeta Polihroniade, supranumită regina șahului românesc, a murit, sâmbătă după-amiaza. Aceasta avea 80 de ani și suferea de mai multă vreme de cancer pancreatic. Anunțul a fost făcut de senatorul Marius Marinescu, un apropiat al acesteia. 

„Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a declarat, pentru Realitatea TV senatorul Marius Marinescu.

ELIT

„A fost regina șahului românesc, așa era supranumită, un adevărat ambasador al României. A obținut mai multe medalii de aur la campionatele europene de șah. Organiza în România turneul regilor. Aveam o relație de familie cu domnia sa. Făceam parte din aceeași federație de proteție a mediului, animalelor și patrimoniului cultural. Iubea oamenii, natura, nu mai zic de șah. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah, că nu e considerat un sport de masă. Își dorea lucrul ăsta. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a  spus senatorul Marius Marinescu.

Totodată, el a susținut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.

Mihail David - 2020

Trupul neînsuflețit al Elisabetei Polihroniade va fi depus la Biserica „Domnița Bălașa”, din București, înmormântarea urmând să aibă loc la Mănăstirea Cernica.

Nascuta la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a castigat noua medalii olimpice ca jucatoare si a participat la zece editii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru international.

A castigat sapte titluri de campioana a Romaniei si a participat la peste 150 de turnee internationale. In 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar in anul 2000 a obtinut Medalia Nationala Serviciul Credincios.

In 1999 a primit Diploma de Onoare a Federatiei Internationale de Sah (FIDE), numele sau fiind inscris in „Cartea de Aur a FIDE”, inaugurata cu acest prilej.

De asemenea, este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ”Olimpiadele în alb și negru”, ”Primii pași în șah”, ”Șahul pentru toți”, ”64 premii de frumusețe în șah”.

surse: Hotnews, Realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Horea 23 ianuarie 2016 at 21:28

„Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli ”

Nu s-a introdus. Pacat!
Ora de religie a avut prioritate.

Maria 23 ianuarie 2016 at 21:56

Una dintre cele mai importante figuri ale sportului romanesc!
Din pacate nu putem spune decat Dumnezeu s-o odihneasca si sa o aiba in paza Lui!!

Vali 24 ianuarie 2016 at 12:25

E trist este ca ne aducem aminte de astfel de oameni si-i pomenim doar cand mor …

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...