Rămâi conectat

Actualitate

A murit regina șahului românesc, Elisabeta Polihroniade. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

elisabeta_polihroniadeElisabeta Polihroniade, supranumită regina șahului românesc, a murit, sâmbătă după-amiaza. Aceasta avea 80 de ani și suferea de mai multă vreme de cancer pancreatic. Anunțul a fost făcut de senatorul Marius Marinescu, un apropiat al acesteia. 

„Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a declarat, pentru Realitatea TV senatorul Marius Marinescu.

„A fost regina șahului românesc, așa era supranumită, un adevărat ambasador al României. A obținut mai multe medalii de aur la campionatele europene de șah. Organiza în România turneul regilor. Aveam o relație de familie cu domnia sa. Făceam parte din aceeași federație de proteție a mediului, animalelor și patrimoniului cultural. Iubea oamenii, natura, nu mai zic de șah. Cea mai mare dorință a domniei sale era să fie introdus șahul în școli. Avea un regret că nu se investește în șah, că nu e considerat un sport de masă. Își dorea lucrul ăsta. Până și pe Nicolae Ceaușescu l-a învățat domnia sa să joace șah”, a  spus senatorul Marius Marinescu.

Totodată, el a susținut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.

Trupul neînsuflețit al Elisabetei Polihroniade va fi depus la Biserica „Domnița Bălașa”, din București, înmormântarea urmând să aibă loc la Mănăstirea Cernica.

Nascuta la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a castigat noua medalii olimpice ca jucatoare si a participat la zece editii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru international.

A castigat sapte titluri de campioana a Romaniei si a participat la peste 150 de turnee internationale. In 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar in anul 2000 a obtinut Medalia Nationala Serviciul Credincios.

In 1999 a primit Diploma de Onoare a Federatiei Internationale de Sah (FIDE), numele sau fiind inscris in „Cartea de Aur a FIDE”, inaugurata cu acest prilej.

De asemenea, este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ”Olimpiadele în alb și negru”, ”Primii pași în șah”, ”Șahul pentru toți”, ”64 premii de frumusețe în șah”.

surse: Hotnews, Realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea