A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni
A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni
Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.
Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.
Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.
Citește și: mesaje de Sf Maria
Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.
În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.
Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).
Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.
sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii