Ziarul Unirea

A gândi liber e mare lucru, a gândi corect e şi mai mare lucru

În actuala epocă în care absurdul e la el acasă, când legile morale şi bunul simţ sunt interpretate de-a-ndoaselea, normalul devenind anormal, se nasc situaţii ce depăşesc puterea de înţelegere a unui om obişnuit.
După o lungă serie a „cetăţenilor de onoare” ai municipiului Sebeş dominată de neaveniţi, într-un târziu s-au luminat câteva minţi şi au propus a fi desemnaţi pentru titlul de cetăţean de onoare trei din puternicii stâlpi ai oraşului: domnii Ioan Istrate, Elisiu Goţa şi Ioan Oprean, etaloane ale adevăratului liberalism ce fortifică prin activitatea lor coloana vertebrală a economiei municipiului nostru. Dar de sub vălul luptelor politicianiste din Consiliul Local s-au ivit minţile unora prea odihnite de prea mult stat acolo, de asemenea înceţoşate, care şi-au dat cu părerea în loc să decidă corect, astfel s-au opus la decernarea acestui titlu domnilor în cauză. Se pune cu vehemenţă întrebarea care a fost poziţia liberalilor din Consiliul Local faţă de capitalul autohton? Să-i cunoaştem pe domnii Ioan Istrate, Elisiu Goţa şi Ioan Oprean ce au comun acelaşi respect al principiului liberal că nimeni nu este mai presus de lege şi că în jocul economic trebuie să domnească egalitatea şanselor şi meritocraţia.

Dl. Ioan Istrate, proprietarul firmei Alpin 57 Lux Srl a reuşit prin performanţele obţinute în 18 ani de activitate să impună firma sa pe primul loc între producătorii de îngheţată în topul alcătuit de Consiliul Naţional al întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, loc deţinut consecutiv 5 ani. În anul 2010 dl. Istrate îşi leagă numele de iniţiativa înfiinţării Business Club Leul de Aur în clădirea Leul de Aur, clădire de patrimoniu pe care a ridicat-o de la situaţia de ruină la nivelul unui edificiu model pentru cum se cuvine a se restaura patrimoniul unui oraş istoric.
În aceeaşi manieră de responsabilitate civică dl. Istrate a achiziţionat Palatul Binder. Pe acoperişul acestuia începuseră să crească mesteceni, iar peste frescele sale ploile îşi săpau albii adânci. A refăcut această clădire valoroasă redând Sebeşului o piesă de patrimoniu ameninţată cu distrugerea datorită nepăsării edililor. Dl. Ioan Istrate oferă un loc de muncă la peste 500 de sebeşeni şi susţine moral şi financiar nenumărate acţiuni şi activităţi de interes public printre care terenul de golf, unic în ţară. Pentru contribuţia avută la dezvoltarea învăţământului universitar albaiulian deţine titlul de senator de onoare al Universităţii „1 Decembrie 1918”. Deţine de asemenea 73 de diplome de excelenţă pentru activitatea economică acordate de foruri judeţene şi naţionale.

ELIT

Dl. Elisiu Goţa a văzut în 1991 în Germania pavele din beton. A realizat oportunitatea de business pentru piaţa din România unde aceste pavele erau necunoscute. A adus câteva mostre şi o presă manuală şi a început lucrul având ca „ucenici” soţia şi cei doi fii. Cu câteva mostre în portbagaj a colindat oraşele ţării în căutarea oportunităţilor de desfacere. În cele din urmă, un neamţ, familiarizat cu astfel de materiale a cumpărat toată cantitatea uriaşă din curtea dl. Goţa. Apoi au început să curgă clienţii. Prin dăruire, inventivitate şi muncă firma Elis Pavaje SRL a ajuns lider pe piaţa de pavaje din România, o piaţă în care competiţia a devenit între timp acerbă. La ora actuală întreprinderea numără peste 400 de angajaţi, are şi o nouă fabrică în municipiul Ploieşti. Deţine 40 de titluri judeţene şi naţionale de calitate a afacerilor derulate. Pentru activitatea de susţinere a Universităţii „1 Decembrie 1918” deţine titlul de senator de onoare al acesteia.

Dl. Ioan Oprean a pus în anul 1998 bazele societăţii comerciale Oprean SRL având ca obiect de activitate transportul de mărfuri intern şi internaţional, iar în anul 2007 îşi măreşte aria de activitate creând Casa Auto Sebeş centru autorizat de service auto şi dealer autorizat Mercedes Benz. Firma Oprean SRL a fost nominalizată la categoria Gold pentru premiul International Quality ERA Award. Prestigioasa distincţie Business Iniţiative Direction (BID) se decernează companiilor recunoscute pentru performanţa calităţii serviciilor şi produselor. Societatea dl. Oprean numără peste 250 de angajaţi.
Întreprinzătorii despre care vorbim aici sunt modeşti şi discreţi şi nu au cerut niciodată recunoaşterea valorii activităţii lor sub forma unui titlu de onoare acordat de Consiliul Local Sebeş. Însă este cel puţin nedreaptă, dacă nu revoltătoare, situaţia că aceia care fac cinste numelui oraşului Sebeş şi se constituie ca modele nu primesc acest titlu în mod legitim. Despre spiritul în care cei trei întreprinzători sebeşeni înţeleg să-şi desfăşoare afacerile depune mărturie faptul că de la înfiinţare şi până în prezent firmele lor nu au înregistrat nicio datorie către bugetul de stat sau local, ba dimpotrivă se numără ca principali contribuabili la bugetul local după companiile multinaţionale şi firma Ciserom ocupând prin ponderea contribuţiei lor primele locuri în formarea acestui buget. În aceste condiţii este firesc să ne întrebăm ce ar fi fost necesar să facă domnii Oprean, Goţa şi Istrate ca onor’ consilierii locali să le recunoască evidenta excelenţă civică? Probabil era necesar să se coloreze în roşu, etc. Îi informăm pe aceşti domni consilieri că onoarea nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică. Totodată am fi încântaţi să cunoaştem şi performanţele dânşilor.
Rămâne totuşi o întrebare: Cu ce criterii au fost selectaţi cei aproape 100 de cetăţeni de onoare? Printre aceştia alături de foşti activişti PCR, cumetrii de toate felurile şi personalităţi discutabile, ca Ion Iliescu, se înscriu şi proprietarii Kronospan care au declanşat inclusiv mitinguri de protest pe străzile Sebeşului. Oare nu putem recunoaşte nici măcar simbolic valoarea capitalului autohton?

Lector univ. dr. Rodica Silvia STÂNEA
Dr. Nicolae DANCIU
Ion KAMLA – poet

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

17 Comentarii

Aurelian 11 februarie 2012 at 13:46

Si zici Primarule, ca absurdul ii la el acasa in Romania, dar dupa umila mea parere, si daca nu ma insel, in Romania, Republica Absurdistan, ati instaurat-o voi pulitrucii!

cetatean al Sebesului 11 februarie 2012 at 14:18

Felicitari pt articol
Acesti adevarati oameni merita sa fie cetateni de onoare
Acest GAINAR de primar care si-a facut pe tatasu” cetatean de onare si cu securistul de Feneser au incercat sa ridiculizeze pe acesti oameni care au facut inclusiv pe aceste vremuri de criza „ceva” pt oameni si pt comunitate
Rusine GAINAR DE PRIMAR LIVIU MUGUREL SARBU
Rusine SECURIST FENESER care in afara sa umblii cu imbarligaturi si camatarii ce ai realizat ?
Rusine Ivinis Ghe-traseist

doru.c 11 februarie 2012 at 14:36

BRAVOOOO pt articol
Pai ma PRIMAR ouator si GAINAR,nu si ieri ai dat pomeni lectorale tiganilor din banii acestor oameni ?
Pana cand ba PRIMAR MUGUREL SARBU te mai comporti tu gainareste si cheltui banii acestor oameni si ai nostrii dupa bunul tau plac?
Nu ti-a picat obrazul de RUSINE sa faci un asa joc murdar cu securistul de Feneser si Ivinis ?
De cine v-ati folosit ma sa nu voteze:-de tiganul de Stoica ca ii dai pavele,de Bogdanita de la PC ca iai dat PUZ-ul,de incultul de Bobar,de traseistul si tradatorul de Mihaltan ????
Ce ai facut TU si astia pt Sebes ?

doru.c 11 februarie 2012 at 14:47

In sfarsit o pozitie cel putin corecta
felicitari celor care au luat aceasta pozitie verticala
primar GAINAR,sa-ti fie la „obraz” si ca ai fost in stare de o asemenea MARSAVIE impreuna cu securistul de Feneser si cu Ivinis…dar ce se putea lumea astepta de la voi ???
Nu va suparatidar cu cine sa inhaitat:-tigan consilier Stoica,-incultul de Bobar,-traseist si tradator Mihaltan etc

mr 11 februarie 2012 at 15:06

Cum sa faci asa nulitati cetateni de onoare? Acesti oameni au firme care sa le aduca profit. N-au facut nimic de dragul Sebesului sau al cetatenilor ci numai pt. a face ei bani. D.p.d.v intelectual si educational = 0. Toate titlurile sunt cumparate la schimb cu sponsorizarile. Nu va amagiti ca au creat locuri de munca pt. voi. Ei au angajat ca sa faca ei bani. Daca voi nu veti muncii ei nu vor mai fii oameni de afaceri.

mr 11 februarie 2012 at 15:08

Administratore, sa-ti fie rusine ca faci asta

doru.c 11 februarie 2012 at 17:02

Cine sa fie mr ?
Ori un sugator al banilor nostrii ori un „linge” de al primarului GAINAR Sarbu
Ti-a inceput AMR-ul primar falsificator
Dute de pe acum tot invartindu-te la „puicute,gainute,ouosoare si GAINAT ce esti
Sa-ti fie la „obraz” mr ca nu recunosti ca nu oricine putea sa faca ce au facut acesti oameni
Si mai recunoaste ceva:-cheltuie primarul Gainar Sarbu si din banii acestor oameni ca si cum ar fi ai lui,inclusiv pe pomeni electorale la tigani ?
Domnilor patroni,chiar daca nu am firma vreau sa va felicit si macar atata stiu:-nu poate fi o comunitate bogata si prospera fara oameni bogati,asa ca:INAINTE domnilor Gota,Istrate si Opreane

Gogu 11 februarie 2012 at 17:26

Mai lipsea Nichi Mondialu’ din aceasta insiruire de cetateni de onoare: pai avea toate calitatiile – scoala ioc, agramat cat cuprinde, pupincuist – in functie de interes, tapangiu – cat incape, egocentric – la infinit, mincinos – permanent.
Asa ca Mai insistati, pana primim cetatenii care ni- i meritam.

matre 11 februarie 2012 at 20:36

PDL si Gainarel nu mai pupati primaria Sebesului NICIODATA,poate pupati… altceva

sebesanul 11 februarie 2012 at 21:17

Din cadrul membrilor PSD nu este nimeni care sa nu recunoasca meritele avute de micii si marii intreprinzatori ai Sebesului. Ei au creat pe langa branduri locale recunoscute pe plan national si international mii de locuri de munca care au adus bugetului local an de an prosperitatea care din pacate nu se reflecta in conditile de viata ale cetatenilor acestui oras. Cred ca nici cei trei mentionati in articol si nici alti sute de mici si mari intreprinzatori privati nu au nevoie de titlul de cetatean de onoare al orasului ci de sosele pe care sa nu isi mai rupa masinile, sustinerea responsabililor locali pentru dezvoltarea afacerilor lor, facilitati fiscale, protejarea producatorilor locali impotriva invaziei multinationalelor care nu aduc plus valoare in oras ci doar salarii minime si contracte de munca pe termen determinat, eliminarea birocratiei si cadourile pentru sustinatorii actualei puteri. Nu pot decat sa il felicit pe viceprimarul Bogdan daca idea este a lui pentru scandalul provocat desi stia ca nimeni nu s-ar fi opus acordarii acestui titlu daca regulamentul o permitea.

Nicu 13 februarie 2012 at 0:34

Daca nimeni din PSD nu s-a opus atunci de ce s-a votat importiva? Va rog sa fiti ceriosi si sa recunoasteti faptul ca interesele sunt mai presus de orice in cadrul PSD-ului si aici ma refer la organizatia din Sebes.Nu vorbiti de regulament atat timp cat pana acum ati acordata acele titluri fara nici un regulament.
Nu ati stiut sa apreciati oamenii de valoare. Cei care nu impartaseau aceleasi idei cu voi insemna ca e importiva voastra. Condicerea PSD Sebes este o mizerie totala…incepand cu Romi Dragosin, si continuand cu Bobar, Fagaras si Nistor!
Pentru voi e bun Niky Ardeal, cel care scrie articole importiva lui Mugurel.
Sa va fie rusine…sunteti niste nulitati!

m 11 februarie 2012 at 23:15

afara din primarie cu Gainarul Mugurel si acolitii lui

w 12 februarie 2012 at 9:12

Jos Dumitrel si mugurel

bebe 12 februarie 2012 at 9:14

idem

felicia 12 februarie 2012 at 11:35

hai pe istrate si pe oprean, dar pe hotul de GOTA/

bamby 12 februarie 2012 at 13:31

Felicioaso , esti de a lu’ Gainar primar Sarbu sau de a lu’ secu’ Feneser ? Sa-ti fie…………….

Gogu 2 13 februarie 2012 at 13:57

Chiar e un zero primarul asta Sarbu
Josnic
Sa nu recunosti meritele acestor oameni,parlitule ,care te-ai dat mare la casa regala cu GALBENELE
Betivan ordinar (pe la cabane de tine stiute)

Comentariile sunt oprite