A fost suspendat procesul Roșia Montană de la Washington – Președinta tribunalului a demisionat după ce a fost numită ministru al Justiției în Hong Kong

Procedura de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari statului român pentru blocarea proiectului a fost suspendată după ce președinta tribunalului, Teresa Cheng, și-a dat demisia, în urma numirii sale în funcția de ministru al Justiției în Hong Kong.

Teresa Cheng a demisionat din postul de președinte al tribunalului arbitral pe 7 februarie, în contextul în care preluase portofoliul Justiției din Hong Kong cu o lună înainte, pe 6 ianuarie. Ca urmare a vacantării postului, procedura de arbitraj a fost suspendată până la numirea unui nou președinte.

„Am fost informați că nu există un interval de timp stabilit pentru numirea unui succesor al doamnei Cheng”, a transmis Gabriel Resources.

Suspendarea survine astfel cu doar o săptămână înaintea deadline-ului din 15 februarie până la care statul român trebuie să depună la tribunal documentația de răspuns la memoriul Gabriel Resources înaintat instanței în vara anului trecut, în care compania își prezenta și argumenta pretențiile față de România. Numirea Teresei Cheng în funcția de ministru al Justiției în Hong Kong nu a fost lipsită de controverse. Astfel, potrivit presei locale, ea a solicitat Guvernului o dispensă pentru a i se permite să ducă până la capăt un număr de 6 proceduri de arbitraj comercial internațional neprecizate în care era implicată cu toate că preluase deja portofoliul ministerial, ceea ce a generat acuzații de potențiale conflicte de interese din partea opoziției.

Mai mult, ea a fost acuzată că a încălcat legislația locală în construcții prin adăugarea de 10 structuri neautorizate și ilegale la două locuințe ale sale, printre care o piscină, un subsol și o structură de acoperiș. Ea s-a apărat spunând că structurile respective erau deja montate în momentul în care cumpărase proprietățile, dar a recunoscut că ar fi trebuit să le raporteze autorităților, mai ales în condițiile în care are și pregătire de specialitate ca inginer în construcții.

Cu ocazia acestui scandal, Teresa Cheng a anunțat că este căsătorită de mai mulți ani cu vecinul său de cartier, de asemenea inginer în construcții și proprietar al uneia dintre cele două locuințe intrate în vizorul autorităților. Mariajul lor nu fusese cunoscut anterior în mod public, despre Cheng știindu-se că este celibatară, ceea ce a dus la noi acuzații de lipsă de transparență. Opoziția a mai acuzat-o pe Cheng că, în calitate de consilier juridic al Comisiei Electorale din Hong Kong, a recomandat acesteia respingerea candidaturii unui membru al unui partid de opoziție la alegerile programate luna viitoare pe motivul că acesta susține autodeterminarea Hong Kong-ului, ceea ce ar contraveni principiului fondator al statului – „o țară, două sisteme”.

Astfel, pentru toate aceste motive, în Parlament au fost depuse două moțiuni de neîncredere la adresa lui Cheng prin care se solicita demiterea acesteia, ambele însă respinse la vot. „Îmi cer scuze sincer față de public. Sper ca cetățenii și parlamentarii să îmi dea șansa de a dovedi că îmi pot face bine treaba”, a declarat noul ministru al Justiției cu ocazia votului.

Sursa: profit.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...