Rămâi conectat

Ştirea zilei

9 mai, Ziua Europei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urmă cu 62 de ani, Uniunea Europeană a început să se contureze ca şi idee în vestul continentului. La data de 9 mai 1950, din Franţa a pornit ideea de a pune bazele unei comunităţi europene care să susţină refacerea continentului după cel de-al doilea război mondial. În acest an, Ziua Europei marchează atingerea celor mai importante rezultate înregistrate de Uniunea Europeană: pace de durată, cooperare economică şi liberă circulaţie.
Noi, cetăţenii ţărilor din Europa de Est, putem spune că Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate. Oportunitatea de a ne alătura ţărilor dezvoltate şi de a primi ajutor financiar pentru dezvoltare prin fonduri nerambursabile. La nivelul Regiunii Centru avem 382 milioane euro investiţi în peste 300 contracte finanţate prin Programul Operaţional Regional. Aceste fonduri s-au concentrat mai mult decât fondurile de preaderare, pe principiile dezvoltării regionale durabile. Aniversarea Zilei Europei reprezintă pentru noi toţi, cei ce beneficiem de fonduri nerambursabile sau de rezultatele accesării acestor fonduri, ocazia să aflăm mai multe despre UE, de a participa la evenimentele şi acţiunile ce se vor desfăşura în ţară şi peste hotare pentru toate vârstele.De mai bine de şase decenii, continentul european se bucură de pace, stabilitate şi prosperitate. Populaţia sa trăieşte la standarde ridicate, au dispărut controalele la frontiere şi oamenii pot circula liber pe aproape tot continentul. La nivelul Regiunii Centru, prin proiectele contractate până în prezent prin Programul Operaţional Regional, este susţinută transformarea a 7 oraşe în poli şi centre de dezvoltare urbană. În plus, prin fondurile nerambursabile alocate de UE şi Guvernul României, se reabilitează peste 300 km de drumuri, 25 de centre pentru tineri şi vârstnici, dar şi 26 de şcoli sunt în curs de modernizare. Se vor construi 6 noi centre de afaceri, iar 197 de microîntreprinderi au primit finanţare pentru dezvoltarea afacerilor. Un număr de 40 unităţi SMURD au fost dotate cu echipamente noi, un spital şi 5 ambulatorii se vor renova şi moderniza. Cetăţenii regiunii au la dispoziţie peste 2000 noi locuri de muncă, iar turiştii pot vizita cel puţin 20 de cetăţi istorice şi biserici restaurate din fondurile Regio, derulate prin ADR Centru.
Sâmbătă, 12 mai, mai multe instituţii europene vor marca evenimentul, organizând „Ziua porţilor deschise”. Puteţi participa la aceste evenimente aniversare care au loc peste tot în Europa. De exemplu, la Bruxelles, puteţi vizita clădirea Berlaymont, principalul sediu al Comisiei Europene (unde îşi desfăşoară activitatea cei 27 de comisari), sau puteţi pătrunde în sala în care se reunesc şefii de stat şi de guvern, cu ocazia summiturilor Consiliului UE.

 De asemenea, puteţi lua loc în sala de şedinţe a Parlamentului European, unde deputaţii discută pe marginea celor mai importante subiecte ale actualităţii. Şi alte foruri europene sunt deschise publicului de Ziua Europei, precum Comitetul Regiunilor (locul de întâlnire al reprezentanţilor regiunilor europene) şi Comitetul Economic şi Social (care găzduieşte reprezentanţii grupurilor de interese din Europa). Oraşul italian Florenţa găzduieşte, în zilele de 9 şi 10 mai, o conferinţă privind „Starea Uniunii”, axată pe provocările economice actuale şi pe viitorul procesului de integrare. Conferinţa va fi transmisă în direct, pe internet.

Simion CREŢU, director general ADR Centru


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea