Rămâi conectat

Cultură Educație

89 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 17 octombrie, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia, la Catedrala Ortodoxă din Cetate a avut loc ceremonia de depunere de coroane prilejuită de împlinirea a 89 de ani de la încoronarea ca suverani ai României a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria. Cu excepţia organizatorilor, poate şi din cauza frigului pătrunzător, puţini au fost trecătorii care au zăbovit câteva minute în apropierea celor două busturi care străjuiesc intrarea în curtea impunătoarei catedrale, pentru a asista la eveniment.
În deschidere, prof. Ioan Pleşa, preşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru integritatea şi unitatea României”, a prezentat importanţa evenimentului din 15 octombrie 1922. Încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari avea să consfinţească actul de unire decis de poporul român la 1 Decembrie 1918. Întârzierea cu care s-a făcut încoronarea a fost cauzată de Conferinţa de pace de la Paris, desfăşurată după Primul Război Mondial şi încheiată abia în 1920 şi de semnarea controversatului Tratat de la Trianon, din iunie 1920, prin care se recunoşteau graniţele unor state nou constituite, printre care şi România. În vara anului 1920, s-a decis înfiinţarea unei comisii pentru organizarea încoronării, din acest for făcând parte, printre alţii, şi istoricul Nicolae Iorga. La propunerea acestuia, a fost ctitorită Catedrala Încoronării, asemănătoare cu fosta biserică ridicată de Mihai Viteazul în 1597 şi dărâmată apoi pentru a face loc cetăţii. De asemenea, zidurile vestice ale fortificaţiei au fost distruse de autorităţile vremii, pentru ca românii să poată avea acces în cetate. După construirea Liceului „Mihai Viteazul”, actualmente Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, la propunerea primarului Aurel Sava, zona până la catedrală a fost denumită Platoul Romanilor, fiind destinată desfăşurării adunărilor naţionale. La festivitatea fastuoasă a încoronării din 15 octombrie 1922 au participat întreaga familie regală, toţi membrii Guvernului şi oficiali din ţările vecine, iar Muzeul Naţional al Unirii adăposteşte atât fotografii, cât şi un film de la grandioasa ceremonie.
După păstrarea unui moment de reculegere în memoria ctitorilor Marii Uniri şi a celor doi suverani, au fost depuse coroane din partea deputaţilor liberali Călin Potor şi Teodor Atanasiu, Primăriei şi Consiliului Local Alba Iulia, Instituţiei Prefectului, Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru integritatea şi unitatea României”, PDL, USL şi PNŢCD Alba Iulia, unele reprezentate la vârf.
La final, prof. Ioan Pleşa a spus că anul viitor, la împlinirea a 90 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, se aşteaptă să fie organizate manifestări mai ample pentru a marca acest eveniment, iar Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru integritatea şi unitatea României” va dedica un număr omagial al revistei „Dacoromania” pentru această sărbătoare.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea