89 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba Iulia
Ieri, 17 octombrie, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia, la Catedrala Ortodoxă din Cetate a avut loc ceremonia de depunere de coroane prilejuită de împlinirea a 89 de ani de la încoronarea ca suverani ai României a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria. Cu excepţia organizatorilor, poate şi din cauza frigului pătrunzător, puţini au fost trecătorii care au zăbovit câteva minute în apropierea celor două busturi care străjuiesc intrarea în curtea impunătoarei catedrale, pentru a asista la eveniment.
În deschidere, prof. Ioan Pleşa, preşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru integritatea şi unitatea României”, a prezentat importanţa evenimentului din 15 octombrie 1922. Încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari avea să consfinţească actul de unire decis de poporul român la 1 Decembrie 1918. Întârzierea cu care s-a făcut încoronarea a fost cauzată de Conferinţa de pace de la Paris, desfăşurată după Primul Război Mondial şi încheiată abia în 1920 şi de semnarea controversatului Tratat de la Trianon, din iunie 1920, prin care se recunoşteau graniţele unor state nou constituite, printre care şi România. În vara anului 1920, s-a decis înfiinţarea unei comisii pentru organizarea încoronării, din acest for făcând parte, printre alţii, şi istoricul Nicolae Iorga. La propunerea acestuia, a fost ctitorită Catedrala Încoronării, asemănătoare cu fosta biserică ridicată de Mihai Viteazul în 1597 şi dărâmată apoi pentru a face loc cetăţii. De asemenea, zidurile vestice ale fortificaţiei au fost distruse de autorităţile vremii, pentru ca românii să poată avea acces în cetate. După construirea Liceului „Mihai Viteazul”, actualmente Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, la propunerea primarului Aurel Sava, zona până la catedrală a fost denumită Platoul Romanilor, fiind destinată desfăşurării adunărilor naţionale. La festivitatea fastuoasă a încoronării din 15 octombrie 1922 au participat întreaga familie regală, toţi membrii Guvernului şi oficiali din ţările vecine, iar Muzeul Naţional al Unirii adăposteşte atât fotografii, cât şi un film de la grandioasa ceremonie.
După păstrarea unui moment de reculegere în memoria ctitorilor Marii Uniri şi a celor doi suverani, au fost depuse coroane din partea deputaţilor liberali Călin Potor şi Teodor Atanasiu, Primăriei şi Consiliului Local Alba Iulia, Instituţiei Prefectului, Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru integritatea şi unitatea României”, PDL, USL şi PNŢCD Alba Iulia, unele reprezentate la vârf.
La final, prof. Ioan Pleşa a spus că anul viitor, la împlinirea a 90 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, se aşteaptă să fie organizate manifestări mai ample pentru a marca acest eveniment, iar Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru integritatea şi unitatea României” va dedica un număr omagial al revistei „Dacoromania” pentru această sărbătoare.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate!
Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate! Joi după-masa, începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea volumului „Alba – «inima» din inima României” a jurnalistului rebusistului albaiulian Dumitru Henegar, la Muzeul „Principia” din Alba Iulia. Nu demult, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan