Actualitate
7 din 10 români din mediul urban economisesc bani, așteptând reducerile de Black Friday și de Sărbători pentru a face cumpărături
7 din 10 români din mediul urban și cu acces la internet așteaptă în mod deosebit campaniile de reduceri de Black Friday și Crăciun pentru a achiziționa produse în perioada următoare, potrivit studiului realizat de GPeC împreuna cu Eureka Insights.
Doar 3 din 10 respondenti s-au aratat neinteresati de campaniile de discount, facand cumparaturi in mod uzual in perioada anterioara Black Friday (septembrie – noiembrie 2018).
Conform studiului, romanii intentioneaza sa cheltuiasca cel mai mult pe produsele din gama IT&C, astfel:
- Laptopuri, telefoane si tablete: 1.472 lei
- TV / Audio-Video / Foto: 1.393 lei
- Electrocasnice: 986 lei
- PC, periferice si software: 628 leiVacantele si calatoriile reprezinta cea de a doua categorie importanta pentru care romanii sunt dispusi sa cheltuiasca aprox. 1.460 lei in perioada urmatoare. Urmeaza produsele din categoria Auto & Moto incluzand politele RCA (606 lei), produsele din categoria Home & Deco (548 lei), dar si articolele de vestimentatie (541 lei), cardurile cadou (454 lei), jocurile electronice si produsele pentru Gaming (373 lei) si cosmeticele (294 lei).
Romanii vor cheltui, in medie, 2 73 lei pentru jucarii si produse destinate copiilor sau bebelusilor, iar pentru produsele din categoria Carti, Birotica si Cadouri – bugetul mediu este de 251 lei. Pe ultimul loc in clasament se afla produsele pentru adulti, romanii fiind dispusi sa cheltuiasca doar 125 lei pentru acestea.
In intervalul noiembrie – decembrie, categoriile de Fashion, Cosmetice si Carti/Cadouri sunt cele din care urmeaza sa se achizitioneze cele mai multe produse, chiar daca bugetul alocat pe aceste categorii este mai mic decat in cazul IT&C sau Travel.
Bugetul mediu total alocat de romani pentru achizitia de produse in perioada de Black Friday si Craciun este de 2.718 lei, din care aproape jumatate este destinat cadourilor: 1.240 lei.
7 din 10 respondenti intentioneaza sa cumpere cadouri in perioada noiembrie – decembrie 2018 ele reprezentand, in medie, 48% din totalul cumparaturilor nealimentare pe care intentioneaza sa le faca pana la finalul anului, numarul mediu de cadouri preconizat fiind de 6 produse.
Alte statistici rezultate in urma studiului:
- Femeile prefera intr-o masura mai mare decat barbatii sa cumpere exclusiv din mediul offline (40% femei vs. 15% barbati), in timp ce barbatii aleg preponderent comertul online (37% barbati vs. 17% femei) . Distributia pe sexe se echilibreaza atunci cand este vorba de cumparaturi atat din mediul offline, cat si din mediul online, 5 din 10 respondenti alegand ambele canale pentru cumparaturile de sezon.
- Persoanele care doresc sa faca achizitii exclusiv din mediul online intentioneaza sa cheltuiasca mai mult pentru un produs decat cei care aleg doar achizitiile din offline, iar bugetele cresc in cazul celor care vor face cumparaturi folosind ambele canale de vanzare. De asemenea, respondentii care au declarat ca sunt interesati doar de vanzarile de Black Friday intentioneaza sa cheltuiasca mai mult pentru un produs, comparativ cu cei care asteapta exclusiv reducerile de Craciun.
- Barbatii prefera intr-o masura mai mare vanzarile de Black Friday, iar femeile pe cele de Craciun.
- In medie, fiecare respondent care a declarat ca intentioneaza sa cumpere online, are in vedere 8 magazine online diferite pe care le urmareste pentru a face achizitii.
- Aproximativ 3 din 10 respondenti au participat in ultimii 3 ani atat la reducerile de Black Friday, cat si la cele de Craciun. Potrivit acestora, gradul de satisfactie privind experienta de cumparare este pe un trend crescator (de la 76% experienta pozitiva in 2016, la 80% in 2017) .
- Totusi, pentru cei care s-au declarat nemultumiti de Black Friday 2017, principalele 3 motive ale insatisfactiei fata de experienta de cumparare sunt, in ordine: preturi prea mari fata de asteptarile lor (31%), reducerile au fost percepute drept artificiale (27%), iar timpul de livrare a fost prea mare (20%)
- Doar 17% dintre respondentii care au participat la campania de Black Friday 2017 nu mai intentioneaza sa participe si anul acesta, imensa majoritate de 83% fiind, in continuare, interesata de promotiile Black Friday 2018.
Datele au fost colectate in luna septembrie 2018, iar studiul a fost facut pe un esantion de 407 persoane – femei si barbati din mediul urban, cu varsta de peste 18 ani si cu acces la internet. Marja de eroare este de +/- 5% pe un interval de incredere de 95%.
Black Friday si cifrele estimate de GPeC in E-Commerce 2018
Black Friday 2018 va fi organizat de eMAG (cel mai mare magazin online din Romania) in ziua de 16 noiembrie, majoritatea retailer-ilor online alaturandu-se acestei date. De atunci si pana in apropiere de Sarbatori, toate magazinele online vor intampina consumatorii cu promotii, perioada noiembrie-decembrie fiind cea mai prolifica pentru comercianti, asigurandu-le aprox. 25% din vanzarile generate in intreg anul.
Anul trecut, doar in weekend-ul de Black Friday s-au inregistrat vanzari de peste 200 de milioane EUR.
In 2017, comertul online romanesc a inregistrat cea mai mare crestere din Uniunea Europeana (aprox. 40% de la un an la altul), atingand pragul de 2,8 miliarde EUR la final de an.
Potrivit estimarilor GPeC, comertul electronic continua sa creasca vertiginos tintind spre pragul de 4 miliarde de EUR la finalul acestui an. „Chiar daca poate nu vom atinge acest prag in 2018, ne indreptam rapid spre 4 miliarde de euro si vorbesc doar despre e-Tail, adica produse fizice, palpabile, achizitionate online. Daca am adauga si serviciile (plati de facturi, bilete de avion, bilete la spectacole etc.) care sunt majoritar platite online prin card, atunci piata totala este deja mult mai mare”, spune Andrei Radu, Founder & CEO GPeC.
Principalele cifre si statistici privind piata de e-commerce vor fi discutate in cadrul GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie 2018 – cel mai mare eveniment de profil din Romania, desfasurat la Bucuresti.
La eveniment sunt asteptati experti internationali si autohtoni din domeniu precum: Nir Eyal (autorul bestseller-ului Hooked), David Meerman Scott, Brad Geddes, Ross Simmonds, Rusell McAthy, Iulian Stanciu (CEO eMAG), Felix Patrascanu (Managing Partner FAN Courier), Valentin Radu (Founder Omniconvert) si altii.
Sursa: business24.ro

Actualitate
R.M.N., de Cristian Mungiu, în premieră la Sebeș, în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc
R.M.N., de Cristian Mungiu, în premieră la Sebeș, în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc
R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecție specială în prezența regizorului la sala de evenimente „Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, duminică, 5 iunie, începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă.
Caravana Zilele Filmului Românesc va avea loc în luna iunie în mai multe orașe din țară, prima oprire fiind la Sebeș. R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.
După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, au apărut și primele recenzii elogioase în publicațiile internaționale: „Secvențe discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă” notează Jessica Kiang în Variety. „Mungiu disecă cu o claritate glacială xenofobia societății românești (și a oricărei alte societăți)” scrie Christoph Petersen în Filmstarts.
Spectatorii din Sebeș vor putea vedea filmul pe marele ecran și vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul Cristian Mungiu, pe 5 iunie. Regizorul va purta o discuție cu publicul după proiecție. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș și al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Intrarea este liberă și se pot face rezervări la numărul de telefon 0372930929.
R.M.N. îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Imaginea îi aparține lui Tudor Vladimir Panduru, scenografia Simonei Pădurețu, iar montajul lui Mircea Olteanu, Tudor Reu fiind producătorul executiv al filmului.
Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
Actualitate
ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil
ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil
Meteorologii ANM au actualizat atenționarea de tip COD PORTOCALIU pentru județul Alba în cursul zilei de astăzi, 29 mai. Aceasta va fi valabilă până mâine la ora 10.
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții
În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
Actualitate
Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește
Câți bani primesc senatorii României: Mii de euro pe lună și dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește
Senatul României are 135 de membri. Potrivit Constituției, ei sunt reprezentanții poporului și au fost trimiși acolo pentru a promulga legi. Puțini dintre cei care le dau votul odată la patru ani, știu, însă, și ce salarii au senatorii.
Parlamentul României este format din 135 de senatori și 330 de deputații.
La fel ca în cazul veniturilor deputaților, indemnizațiile senatorilor se calculează pe baza funcțiilor îndeplinie. Astfel, avem funcții de conducere și de execuție (Președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, Secretarii și chestorii Senatului și ai Camerei Deputaților, etc) și senatorii.
Ce indemnizație primesc senatorii
Potrivit legii salarizării, senatorii, la fel ca deputații, nu primesc salarii și indemnizați de parlamentar. Venitul lunar al unui senator este de 18.720 lei, iar dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește.
Președintele Senatului are o indemnziație de de 23.920 lei brut
Vicepreședinții Senatului au o indemnizație de 22.256 lei brut
Secretarii și chestorii Senatului au câte o indemnizație de 22.256 lei brut
Liderii grupurilor parlamentare ale Senatului primesc lunar 20.800 lei brut
Președinții comisiilor permanente ale Senatului și primesc lunar 20.176 brut
Vicepreședinții comisiilor permanente ale Senatului au o indemnizație de 19.552 lei brut
Secretarii comisiilor permanente ale Senatului Deputaților primesc lunar 19.136 lei brut
Senatori care nu ocupă funcții în Parlament au o indemnizație de 18.720 lei
-
Opinii - Comentariiacum 30 de minute
CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază
-
Sportacum 21 de ore
CS Ocna Mureș – Sticla Arieșul Turda 3-7 (2-3), la ultima reprezentație!!! O nouă dezamăgire, a 4-a înfrângere la rând!!!
-
Sportacum 21 de ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Sănătatea Cluj 3-3 (1-1) | După retrogradarea în Liga a 4-a, ne revedem în Liga a 3-a…
-
Sportacum 21 de ore
Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir 3-2 (0-1), în returul barajului de promovare | Nici măcar remiză de consolare pentru „roș-albaștri”
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: CSU Alba Iulia, campioana Ligii a 4-a Alba, după 10-0 cu Viitorul Vama Seacă!
-
Actualitateacum 4 ore
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”
-
Sportacum 22 de ore
Andreea Bogdan (CSȘ Blaj/AC “Mica Romă” Blaj) – vicecampioană națională, George Cozma (Atletich Aiud) – bronz la juniori 2
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: Alexandra Cristea (CS Unirea-LPS Alba Iulia), vicecampioană națională la marș, juniori 2
-
Actualitateacum 22 de ore
Tichete sociale pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă: Ce acte sunt necesare și cum pot fi utilizați banii
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Rețeta lui Chef Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina, pentru o băutură perfectă din sirop de soc și vin roșu: „A ajuns să se consume în marile restaurante”
-
Actualitateacum 15 ore
De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare