Rămâi conectat

Ştirea zilei

6607 semnături împotriva defrişării parcului Custozza din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri dimineaţă, preşedinta Asociaţiei „Alba Verde” Simona Branişte Zărnescu a depus la Primăria municipiului Alba Iulia listele cu semnăturile celor care au susţinut petiţia online pentru salvarea parcului Custozza şi cele ale cetăţenilor din Alba Iulia care au semnat în favoarea aceleiaşi cauze. Au fost centralizate 2358 semnături online şi 4249 semnături colectate pe stradă în Alba Iulia, în total 6607 semnături de dezacord faţă de propunerea de distrugere a parcului. Asociaţia „Alba Verde” susţine în continuare faptul că parcul Custozza prezintă un potenţial veritabil ca spaţiu public cu o atmosferă specială, cu condiţia amenajării lui peisagere de către un specialist peisagist. De asemenea, „Alba Verde” susţine în continuare organizarea unui concurs de idei, schiţe de amenajare a parcului, „acesta reprezentând cea mai bună metodă pentru a găsi soluţii de calitate, selectate de către un juriu competent”.
Referindu-se la prognozata întrunire a arhitecţilor din Alba Iulia, pe tema Custozza, de azi, Florin Roman a comentat: „Deşi se promite în fiecare zi transparenţă, văd că totul se face pe ascuns. De ce? Pentru că mulţi dintre arhitecţi au contracte cu Primăria Alba Iulia şi se încearcă din răsputeri susţinerea majoritară a proiectului avansat de dl. arhitect Lăncrănjan? Domnilor arhitecţi, vă rog să urmăriţi interesele albaiulienilor, chiar dacă asupra dvs. se fac presiuni. Şi asupra noastră se fac presiuni, dar vrem să ne uităm cu mândrie în ochii albaiulienilor. Vă rog să judecaţi lucrurile şi din prisma celor circa 6000 de albaiulieni care au semnat împotriva tăierilor de copaci din Parcul Custozza”.
Nicoleta I. TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare