Rămâi conectat

Actualitate

65% dintre copiii de până la 14 ani mănâncă dulciuri în fiecare zi. STUDIU

Publicat

în

65% dintre copiii de până la 14 ani mănâncă dulciuri în fiecare zi. STUDIU

Potrivit unui studiu recent, 65% dintre copiii până-n 14 ani mănâncă dulciuri zilnic

Bomboanele, ciocolata sau gogoșile ar trebui să apară în meniu de cel mult două ori pe săptămână, spun nutriționiștii. Pentru că părinții nu țin cont de aceste recomandări, apar excesele, dovadă că obezitatea infantilă a devenit o problemă și în România.

În teorie, un copil nu ar trebui să mănânce dulciuri de mai mult de două ori pe săptămână. În practică nu se întâmplă asta.

22% dintre părinți admit că micuții mănâncă produse care conțin zahăr și de două-trei ori pe zi.

Electrica Furnizare Discount

Părinte: “Mănâncă în fiecare zi de exemplu câte 2-3 gogoși fiecare, câte o ciocolatică mică. Dacă cer nu poți să-i refuzi, pentru că organismul lor cere”.

Părinte: “Are o placere să mănânce ciocolată, dar îi dau un baton pe zi, chiar două. Chair dacă am în casă toate specialitățile de ciocolată, își alege doar ce îi place”.

O alternativă mai sănătoasă ar fi dulciurile făcute în casă. Și aici moderația este cuvântul cheie. Părinții se pot orienta spre deserturile clasice, cum ar fi orez cu lapte, clătite sau înghețată.

Mihaela Bilic, nutriționist: “Zahărul este un potențiator de gust și atunci când papilele sunt obișnuite cu această stimulare o să considere neatrăgătoare restul mâncării. Dacă îl stimulăm, va alege dulcele în detrimentul altor alimente. Trebuie să ținem cont că fructele sunt desertul ideal și cel mai sănătos dulce pe care natură ni l-a pus la dispoziție”.

43% dintre părinți spun că micuții consumă și băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des. În ceea ce privește alimentele pe care obișnuiesc a le ofere copiilor, mai mult de jumătate dintre părinți au indicat gustările sărate cum ar fi cipsuri sau sticksuri și 49% mezeluri sau cremwuști.

În România, un copil din patru are probleme de greutate, iar unul din zece suferă de obezitate.

Mihaela Bilic, nutriționist: ″În momentul în care un copil îl vedem că are tendință de îngrășare toată familia trebuie să-și schimbe obiceiurile alimentare, iar astfel de produse nu trebuie consumate decât ocazional. Sfatul meu este nu le cumpărați, să nu aveți provizii”.

De câțiva ani, copiii învață despre nutriție, însă doar sub forma unor programe pilot. De exemplu, la Iași, 5.000 de preșcolari, dar și elevi de școală primară află ce înseamnă alimentație corectă și igiena.

Prof. Univ. Veronica Mocanu, medic endocrinolog primar specializat tulburări de nutritive: “Este un consum exagerat de dulciuri și este posibil ca pentru acest consum să putem găsi diferite cauze. Una dintre cauze este necunoașterea regulilor de nutriție, ar fi utile lecții în școli, așa cum am propus noi în județul Iași. A doua cauză ar putea fi lipsa de disciplină în familie”.

Proiectul de la Iași a fost, anul acesta, premiat de Comisia Europeană. A fost considerat cel mai bun program de sănătate din Uniune propus elevilor.

Sursa: stirileprotv.ro

Publicitate

Actualitate

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Publicat

în

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri seară, că nu există nicio garanţie că elevii vor relua cursurile şcolare cu prezenţă fizică, după cele două săptămâni de vacanţă. El a subliniat că, după zece zile, va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va face o nouă analiză.

„S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a adăugat că nu poate garanta că elevii vor reveni la şcoală fizic, după cele două săptămâni de vacanţă.

Electrica Furnizare Discount

„Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni.

Toţi elevii vor intra, începând de luni, în vacanţă pentru 14 zile, ordinul fiind deja semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Publicat

în

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Secretarul de stat Raed Arafat le recomandă românilor să stea acasă. Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile, conform hotărârii aprobate vineri de CNSU.

Întrebat dacă românii își pot planifica o vacanță în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Arafat a răspuns: „Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost”.

„Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest moment”, a spus Arafat.

Electrica Furnizare Discount

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat

în

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune.

În hotărâre se propune „instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, începând de lunea viitoare.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane:

Electrica Furnizare Discount

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante

IMPORTANT: Persoanele vaccinate trebuie și ele să poarte mască de protecție.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare