Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Jocul călus̗erilor din judet̗ul Alba: Spectacol cu Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș în zona Port̗ii a III-a a Cetății Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Jocul călus̗erilor din judet̗ul Alba: Spectacol cu Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș în zona Port̗ii a III-a a Cetății Alba Carolina

Vineri, 6 octombrie 2023, în zona Port̗ii a III-a a Cetății Alba Carolina (în fat̗a Centrului Etnografic al Judet̗ului Alba), de la ora 18:00, albaiulienii și turiștii sunt invitați la lansarea cărții și filmului documentar JOCUL CĂLUS̗ERILOR DIN JUDET̗UL ALBA.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

De asemenea cei prezenți vor putea asista la spectacolul muzical-coregrafic susținut de formațiile de călușeri din VINEREA, SĂLIS̗TEA, CERU BĂCĂINT̗I, VINT̗U DE JOS, STREMT̗, VALEA MICĂ (ZLATNA), SĂSCIORI s̗i CIB (ALMAS̗U MARE) alături de artis̗tii NICOLAE FURDUI IANCU, VETA BIRIS̗, MARINELA BABA, LEONTINA FĂRCAS̗ s̗i Grupul vocal tradit̗ional ,,MUGURI DE TEZAUR”, eveniment preluat și difuzat ulterior pe postul TVR3 prin echipa regională TVR Tg. Mureș.

Apariţia acestui volum, ca parte a proiectului Jocul călus̗erilor din judet̗ul Alba iniţiat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, este posibilă prin susţinerea acestuia de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Jocul călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului, inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO.

Proiectul Jocul călus̗erilor din judet̗ul Alba vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea și promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba.

Este, în același timp, rezultatul unei activități de documentare în teren, de cercetare, cât și de valorificare a unor informații preluate din arhiva Centrului de Cultură „Augustin Bena” sau de la diferiți informatori, cunoscători incontestabili ai acestui joc.

Faptul că aceste jocuri mai există în localitățile cercetate se datorează unor oameni minunați, dansatori și instructori deopotrivă, care au păstrat și, mai ales, au transmis mai departe aceste perle ale folclorului coregrafic tradițional privind structura pașilor, precum și modul de desfășurare. Tocmai de aceea, ne-am propus culegerea jocurilor călușerești din județul Alba, transcrierea coregrafică, realizarea unui material filmat în teren, care să valorifice jocul fiecărei localități cercetate și transpunerea lui scenică.

Zona cercetată de noi cuprinde Valea Mures̗ului Mijlociu, Valea Sebes̗ului, Mocănimea Munt̗ilor Apuseni s̗i Podgoria Albei, nu mai puțin de 19 localități cercetate și inventariate: VINEREA, SĂLIS̗TEA, CERU BĂCĂINT̗I, SĂSCIORI, VINT̗U DE JOS, STREMT̗, VALEA MICĂ – Zlatna, CIB – Almas̗u Mare, CUGIR, CÂLNIC, PIANU DE SUS, S̗IBOT, NĂDĂS̗TIA – Almas̗u Mare, ZLATNA, CRICĂU, BLANDIANA, ALMAS̗U MARE, GLOD s̗i SEBES̗EL – Săsciori.

Materialul coregrafic cules poate constitui o permanentă sursă de informare pentru instructori şi coregrafi interesaţi de cunoaşterea îndeaproape a jocurilor şi melodiilor tradiţionale. De asemenea, aceste suite scenice pot sta la baza repertoriului coregrafic al ansamblurilor de amatori sau profesioniste din judeţul Alba şi din Transilvania.

Lucrarea de față se poate astfel considera un „arc peste timp”, o adevărată „treaptă spirituală” din zona folclorului coregrafic, menită să unească generațiile prin atitudinea de respect pentru tradiție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Accident MORTAL în dimineața de Paști, pe DN 14, în Sibiu: Un bărbat de 38 de ani, din Alba, DECEDAT după ce a pătruns cu mașina pe calea ferată și a fost lovit de un tren

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident MORTAL în dimineața de Paști, pe DN 14, în Sibiu: Un bărbat de 38 de ani, din Alba, DECEDAT după ce a pătruns cu mașina pe calea ferată și a fost lovit de un tren Un bărbat de 38 de ani, din Alba, a decedat duminică dimineața după ce a pătruns cu mașina pe  […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea