Rămâi conectat

Ştirea zilei

6 miliarde de lei fraudate din fonduri europene în 2000 = 3 ani de închisoare în 2011

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat recent o hotărâre deifnitivă în cazul unui om de afaceri din Zlatna, trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în urmă cu 7 ani. Astfel, Curtea Supremă a dispus menţinerea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia care, în septembrie 2010, a hotărât condamnarea inculpatului Nicolae Blaga, administrator al S.C. Mob Conf SRL Zlatna, la pedeaspa de 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Nicolae Blaga, în vârstă de 69 de ani, mai are de executat 1 an şi jumătate de închisoare în condiţiile în care a stat 1 an şi 3 luni în arest preventiv, în intervalul 10 mai 2005 – 1 august 2006. De asemenea, instanţa a dispus, atât pe perioada executării pedepsei principale cât şi timp de 3 ani după executare, interzicerea mai multor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de exercita o profesie de natura celei de care
s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. „Obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Mob Conf S.R.L. Zlatna prin lichidator judiciar să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului dobânzi legale la suma stabilită cu titlu de despăgubiri civile, dobânzi corespunzătoare fiecărei tranşe începând cu data virării banilor şi până la achitarea integrală a debitului”, se mai arată în hotărârea judecătorească. De asemenea, Nicolae Blaga mai trebuie să achite cheltuieli judiciare în cuantum de 3.000 lei.
lA deturnat aproape 6 miliarde lei vechi din bani europeni, în anul 2000
Nicolae Blaga este probabil printre primii fraudatori de fonduri europene. El a solicitat şi a primit de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru Alba, în baza unui contract, plata a 5,8 miliarde lei vechi, bani pe care i-a folosit însă în alte scopuri decât cele declarate. „În data de 16 decembrie 2000, inculpatul Blaga Nicolae a devenit acţionar majoritar la SC Mob Conf SRL Zlatna iar în data de 28 decembrie 2000, în baza contractului de finanţare nr. 6/2000 această firmă a obţinut în urma demersurilor făcute de inculpat, de la Ministerul Prognozei şi Dezvoltării (actualmente Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului) prin Agenţia de Dezvoltare Regională Centru Alba un ajutor financiar nerambursabil de 9.653.000.000 ROL (n.r. – sumă din care Blaga a reuşit să încaseze 5,8 miliarde lei vechi) pentru implementarea proiectului „Extinderea şi modernizarea capacităţii de prelucrare a masei lemnoase în vederea exportului, în zona Zlatna”. Conform contractului de finanţare beneficiarul ajutorului era obligat să finalizeze proiectul până în data de 31 decembrie 2001, când să aibă angajate 200 de persoane din rândul şomerilor iar pentru achiziţionarea de echipamente şi servicii să selecteze ofertele de la furnizorii care nu au asociaţi comuni cu beneficiarul. Aceste obligaţii n-au fost respectate de inculpatul Blaga Nicolae care s-a ocupat de achiziţionarea şi plata utilajelor, instalaţiilor, mijloacelor de transport, materialelor prime precum şi de întocmirea documentelor justificative pentru derularea finanţării, inculpatul fiind singura persoană care s-a ocupat de utilizarea sumelor primite ca ajutor financiar”, se arată în decizia penală a Curţii de Apel Alba Iulia din 22 septembrie 2010.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea