Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 Iulie: Ziua Internaţională a Sărutului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 Iulie: Ziua Internaţională a Sărutului

Ziua Internaţională a Sărutului este celebrată anual pe 6 iulie, iar ideea din spatele acestei sărbători este aceea ca oamenii să “redescopere” plăcerea atingerii buzelor. Aceasta a fost instituită în 2006 pentru a atrage atenţia asupra sărutului între persoanele care se iubesc.

Expresie a afecţiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec dehormoni dintre care cei mai importanți sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei şi serotonină, care contribuie la o stare de bine şi fericire. De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului). Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice, conform healthline.com.

Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi „Sărutul”, precum şi în lucrarea monumentală „Poarta sărutului”.

În pictură, sărutul a fost imortalizat, printre alţii, de către Francesco Hayez (1859), Gustav Klimt (1908), Edvard Munch (1897), Pablo Picasso, Marc Chagall, Rene Magritte, Roy Lichtenstein sau Banksy, notează widewalls.ch.

Fotografia „V-J Day in Times Square” („Ziua Victoriei în Times Square”), realizată de Alfred Eisenstaedt şi devenită celebră prin publicarea în revista „Life”, a imortalizat un marinar sărutând o femeie îmbrăcată în rochie albă în timpul manifestărilor legate de capitularea Japoniei după Al Doilea Război Mondial. Scena s-a petrecut în Times Square din New York.

Autorul fotografiei nu a avut timp să identifice protagoniştii fotografiei şi, de-a lungul timpului, identitatea celor doi a fost subiect de dispută, notează smithsonianmag.org. Cei doi au fost surprinşi şi de către alţi fotografi, precum Victor Joregensen.

Cea care a declarat că este prezentă în fotografie a fost Greta Zimmer Friedman, care a ieşit în Times Square de la locul său de muncă din apropiere, o clinică dentară în care lucra ca asistentă. A fost sărutată de un marinar pe care nu îl cunoştea şi a descris acel sărut ca pe un act de bucurie al marinarului care nu trebuie să se mai întoarcă să lupte în Pacific. Cel care a sărutat-o a fost identificat ca fiind George Mendonsa, din Rhode Island. Cei doi s-au reîntâlnit în 1980, în Times Square, la invitaţia revistei „Life”, conform unui interviu realizat de Patricia Redmond în cadrul proiectului „Veterans History Project” şi păstrat pe site-ul Bibliotecii Congresului SUA.

Câteva citate despre sărut:

 • Sărutul este punct şi virgulă în gramatica dragostei. Hacob Paronian
 • Sărutul este cea mai economică formă a limbajului. Claudiu Ovidiu Tofeni în Alfabet din Viaţă
 • Sărutul este distanţa cea mai scurtă între doi oameni. Henny Youngman
 • Sărutul: a face dragoste cu buzele. Scarlett Bene
 • Sărutul este o modalitate de a aduce doi oameni atât de aproape încât nu mai pot vedea nimic rău unul la celălalt. Rene Yasenek
 • Sărutul este o frumoasă șmecherie creată de natură pentru a opri un discurs atunci când vorbele devin deprisos. Ingrid Bergman
 • Nu buzele mi le-ai sărutat , ci sufletul. Judy Garland
 • Nu este oare sărutul adevăratul autograf al iubirii ? Henry Finck
 • Sărutarea se aseamănă cu băutul apei sărate.O bei , iar setea îți crește. Proverb chinezesc
 • Nu o sărutam ! Doar îi șopteam… în gură. Chico Marx
 • Săruturile sunt asemeni lacrimilor ; cele cu adevărat importante nu pot fi luate niciodată înapoi. Anonim

Sursa: hotnews.ro vorbepentrusufletblog.wordpress.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine! Nepoată atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea