Rămâi conectat

Actualitate

4 iulie – Ziua Crucii Roşii din România

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 4 iulie 2012, între orele 18.00-21.00, în Piaţeta Mihai Viteazul, cu prilejul aniversării a 136 de ani de istorie şi activitate umanitară, Crucea Roşie Română organizează acţiuni specifice, menite atât să sensibilizeze populaţia cu privire la  activităţile lor umanitare cât şi să vină în sprijinul persoanelor afectate de caniculă. Aici va fi amplasat un punct de prim ajutor şi de măsurare a tensiunii arteriale precum şi un panou dispus sub forma unei cruci roşii pe care trecătorii îşi pot expune păreri, sugestii şi gânduri cu privire la organizaţie. Organizatorii vor oferi diplome copiilor implicaţi în acţiuni sub titulatura „Voluntar pentru o zi” şi limonadă rece trecătorilor care vor lua parte la iniţiativa Crucii Roşii.

Pe 4 iulie 1876, un grup de oameni cu suflet nobil – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturză, Gr.G. Cantacuzino şi Carol Davila au înscris România pe harta mondială a Crucii Roşii, deschizând prima „sucursală” în incinta Spitalului Coltea din Bucureşti. La 15 iulie a fost ales primul Comitet Central al Crucii Roşii  Române şi primul preşedinte, Prinţul Dimitrie Ghica (1876 – 1897).

„De-a lungul istoriei sale, Crucea Roşie Romană a fost un important simbol al speranţei şi alinării pentru toţi cei aflaţi în nevoie. Ori de câte ori războiul, epidemiile sau dezastrele au lovit tara, în perioadele de nesiguranţă şi suferinţa,  Crucea Roşie Romană a fost activa pentru a uşura suferinţa umană. Toate acestea au fost posibile în primul rând prin voluntarii din întreaga ţară care au acţionat cu promptitudine şi devotament ori de câte ori a fost nevoie.

Pentru o reflectare cât mai elocventă a activităţilor desfăşurate anul trecut în sprijinul celor mai vulnerabile persoane, dar şi a activităţilor de tradiţie precum cursurile de Surori voluntare de Cruce Roşie şi cursurile de prim ajutor, Crucea Roşie Romana prezintă raportul de activitate din anul 2011.  În total,  402 701 de familii şi persoane singure au beneficiat de serviciile de sprijin şi informare în anul 2011.

Provocările şi schimbările sociale au fost semnele distinctive ale anului trecut. Mii de persoane afectate de criză economică, au  soliciat sprijin de la Crucea Roşie Romană. Astfel, munca noastră de zi cu zi cu cele mai nevoiaşe persoane s-a dublat, cu atât mai mult cu cât, donaţiile din partea marilor companii, la rândul lor afectate de criză financiară, au scăzut. Prin proiectele şi campaniile implementate, am reuşit să ajutăm un număr de 122 962 de familii şi persoane singure cu alimente de bază, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi rechizite.

Deşi anul trecut, România  nu a fost afectată de dezastre semnificative, Crucea Roşie Romană a avut 167 de intervenţii în situaţii de urgenţă precum incendii, canicula, viscol, înzăpezire sau alunecări de teren. 28 881 de persoane au beneficiat de sprijin material de urgenţă. Alte 25 843 de persoane localizate în zone de risc, au beneficiat de programe de pregătire pentru a şti cum să acţioneze în caz de dezastre. Am instruit peste 11 000 de oameni în acordarea primului ajutor de bază şi avem  4 463 de persoane care au donat sânge în urma campaniilor noastre. Au fost implementate 171 de programe şi proiecte sociale şi 170 de proiecte şi campanii de educaţie pentru sănătate.  Prin serviciul „Căutări persoane” am solutinat 120 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia. Peste 9 000 de elevi au fost sensibilizaţi cu privire la noţiunile de toleranţă, respect şi umanitate.

În 2011, în lună martie, după un cutremur devastator care a afectat Japonia, Crucea Roşie Romană a lansat un apel umanitar de urgenţă, în acord cu Ambasada Japoniei la Bucureşti.  107 600 de euro este valoarea fondurilor colectate de la populaţia din România şi trimisă Crucii Roşii din Japonia pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate.

Anul 2011 a reprezentat o perioadă plină de activităţi şi pe plan internaţional. În luna septembrie a avut loc la Bucureşti, Conferinţa Balcanică a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, forum creat pentru a consolida şi extinde cooperarea din domeniile proprii de activitate umanitară. În luna noiembrie, reprezentanţi ai Crucii Roşii Romane au participat la Conferinţă Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii care a reunit reprezentanţi ai tuturor componentelor Mişcării şi ai statelor semnatare ale Convenţiilor de la Geneva. Obiectivul Conferinţei Internaţionale a fost consolidarea dreptului internaţional umanitar şi a activităţilor umanitare”, a transmis domnul Adrian Ionel Dusă, director Crucea Roşie, filiala Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea