Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

3,70 – ultima medie de admitere la liceu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost postată ierarhia la nivel judeţean a absolvenţilor de gimnaziu care au susţinut evaluarea naţională la finele anului şcolar 2010 – 2011. Potrivit sursei citate, din judeţul Alba au luat parte 3.665 de elevi de clasa a VIII-a, iar 3.549 dintre aceştia au obţinut medii finale de admitere la liceu peste 5.00, iar 116 elevi nu au reuşit să ia măcar media de trecere.
Într-un clasament al judeţelor cu cel mai mare număr de elevi care nu au obţinut media 5.00 la evaluarea naţională, Alba s-ar situa pe locul 18, cu 31 la sută, pe primele 3 locuri ale „topului ruşinii” aflându-se Tulcea – 45,6 la sută, Călăraşi – 40,3 la sută şi Timiş – 40,2 la sută.
Judeţul Alba se află în faţa altor judeţe ca Sibiu – 38,3 la sută, Braşov – 35,5 la sută, Iaşi – 34,13 la sută, Prahova – 32,34 la sută sau Cluj – 31,4 la sută, fiind depăţit însă de Botoşani – 28 la sută, Giurgiu – 26,6 la sută, Sălaj – 22,6 la sută, Olt – 10,99 la sută sau Mehedinţi – 10,5  la sută, judeţul cu cei mai mulţi elevi cu note peste 5.00.
Rezultatele denotă atât slaba pregătire a elevilor şi faptul că aceştia au fost trecuţi an de an fără să acumuleze competeneţele minime, cât şi lipsa de implicare a profesorilor şi a părinţilor elevilor în instruirea copiilor.
La nivelul judeţului Alba niciun elev nu a reuşit să obţină media finală maximă de admitere, aceasta fiind formată din media aritmetică a mediilor celor 4 ani de gimnaziu şi media probelor de la evaluarea naţională. Totuşi două eleve de la Şcoala Stremţ, Andreea Luca, olimpică judeţeană la matematică, şi Andrada Ştefana Petruse, au fost notate cu 10.00 la ambele probe ale evaluării naţionale, ocupând în final primele două locuri în ierarhia judeţeană, cu media 9,99. De altfel, între elevii cu primele medii din judeţ se regăsesc numele unor elevi cu premii şi menţiuni la etapele superioare ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare la limba română şi matematică. Printre primii clasaţi se regăsesc însă şi elevi care nu s-au remarcat în mod deosebit la olimpiadele şcolare, dar care provin de la şcoli unde notele au fost obţinute cu mai multă uşurinţă de-a lungul celor 4 ani, acestea ajutându-i să urce înspre vârful clasamentului.
Pe următoarele locuri se află Diana Potor ţi Ligia Novăcean (ambele de la Şcoala „Vasile Goldiş” Alba Iulia), respectiv Ana-Maria Han (Liceul Teoretic Teiuş), cu 9,98, iar pe locul al treilea, în ordinea descrescătoare a mediilor, Eugenia Boca (Şcoala „Iuliu Maniu” Vinţu de Jos) şi Roxana Sâmpălean (Şcoala „Avram Iancu” Alba Iulia) – 9,97.
Ultima medie de 5.00 a fost obţinută de o elevă de la Şcoala „Ioan Mihu” Vinerea, iar cea mai mică medie finală de admitere aparţine unui elev de la Şcoala Săsciori, care a primit 3,70 şi va deveni… licean. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea