Rămâi conectat

Politică Administrație

283 de milioane de lei – bugetul judeţului Alba în 2012

Publicat

în

Drumurile judeţene şi Spitalul Judeţean Alba, printre priorităţi

    Judeţul Alba va avea în 2012 un buget total de 283 de milioane de lei, mai mic cu 14 milioane de lei decât în 2011 ca urmare a scăderii cu 7% a cotelor defalcate acordate din bugetul general bugetelor judeţene şi locale. Chiar şi aşa, conducerea Consiliului Judeţean Alba susţine că niciun capitol nu va râmâne descoperit datorită faptului că „gaura” lăsată în buget prin tăierile de la Centru va fi acoperită cu bani economisiţi la bugetul judeţului în 2011, circa 25 de milioane de lei. Astfel, banii la dispoziţia autorităţilor judeţene în 2012 sunt la nivelul celor din 2011. Bugetul pentru 2012 va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa de joi, 26 ianuarie.
Din total, cea mai mare pondere o are bugetul propriu al judeţului Alba, în cuantum de 173 de milioane de lei, la care se adaugă 25 de milioane de lei excedent din 2011,18,4 de milioane de lei bani proveniţi din creditul angajat de CJ Alba în 2008 şi necheltuiţi. Potrivit preşedintelui CJ Alba, cea mai mare parte a bugetului din 2012, circa 203 milioane de lei vor fi destinaţi lucrărilor de investiţii şi activităţilor culturale.
l80 km de drumuri judeţene, reabilitaţi cu un sfert din bugetul CJ Alba
Şi anul 2012 va fi un an al investiţiilor în infrastructură, a dat asigurări Ion Dumitrel. El susţine că un sfert din bugetul propriu al judeţului, în jur de 45 de milioane de lei, este destinat lucrărilor de modernizare şi reabilitare a 85 de km de drumuri judeţene. Vor fi începute şi continuate lucrări pe circa 21 de drumuri judeţene din Alba: DJ Dobra – Şugag – Jina; DJ Gârda – Gheţar; DJ Blaj – Şpring; DJ Poiana Galdei – Întregalde; DJ Daia – Vingard; DJ Peţelca – Căpud; DJ Avram Iancu – Muntele Găina; DJ Drâmbar – Teleac; DJ Teleac – Totoi; DJ Ohaba – Secăşel; DJ Rădeşti (în interiorul satului Rădeşti); DJ Săsciori – Câlnic; DJ Mihalţ (de la podul peste Târnava până la ieşirea din sat); DJ Strungari – Răchita; DJ Bucium – Mogoş (asfaltarea a circa 2 km rămaşi de anul trecut); DJ Mesentea; DJ Almaş – Haneş; DJ Aiud – Sloboda – Râmeţ; DJ Crăciunel – Bucerdea; DJ Vurpăr – limită judeţul Hunedoara; DJ Valea Lungă – Tăuni; DJ Doştat – de la ieşire până la limita cu judeţul Sibiu. La acestea se adaugă lucrări de întreţinere şi pietruire a mai multor drumuri judeţene care nu pot fi încă asfaltate, din motive tehnice: DJ Vidrişoara – Baia de Criş (limită judeţul Hunedoara); DJ Mogoş – Întregalde; DJ Mogoş – Ponor; DJ Sânmiclăuş – Fărău; DJ Cenade – limită judeţul Sibiu; DJ Berghin – Colibi.
„Din 2005 şi până acum am reuşit să reabilităm 600 de kilometri de drum judeţean din cei 1000 de kilometri pe care îi avem în administrare. Cu bugetul de acum, putem reabilita în 2012 încă 80 de kilometri. Încercăm să îmbunătăţim accesul rutier spre centrul judeţului”, a precizat Ion Dumitrel.
lInvestiţiile în Spitalul Judeţean Alba, prioritare pentru CJ Alba în 2012
Bugetul alocat în 2012 de CJ Alba din surse proprii Spitalului Judeţean din municipiu este de 7 milioane de lei, din care 6 milioane sunt rezervaţi în totalitate investiţiilor. Pentru acest an se prevede finalizarea investiţiilor în Secţia de Oncologie, căreia CJ Alba îi alocă o primă tranşă de 400.000 de lei. Alte 300.000 de lei merg pe reparaţiile de la Secţia ATI. De asemenea, tot în 2012 sunt prevăzute reparaţii capitale la Secţia de Boli Infecţioase unde urmează să fie mutată şi Secţia de Dermatologie. Totodată, se are în plan mansardarea clădirii fostei Policlinici şi mutarea acolo a policlinicii care în prezent funcţionează într-o clădire de pe strada Muşeţelului. Tot 2012 este anul reabilitării şi reparaţiilor capitale la clădirea Spitalului Judeţean Alba, în jur de 350.000 de lei fiind alocaţi înlocuirii şi reparării lifturilor. Va fi dotată cu aparatură medicală Secţia de Oftalmologie astfel încât aici să poată fi făcute şi operaţii. Pentru achiziţionarea unui RMN sun prevăzuţi 720.000 de lei. „Sper ca până în vară să mai reuşim să alocăm Spitalului încă 3 milioane de lei astfel încât în 2012 nevoile de primă urgenţă să fie rezolvate”, a precizat preşedintele CJ Alba.

Ioana PITICARIU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare