Ziarul Unirea

283 de milioane de lei – bugetul judeţului Alba în 2012

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Drumurile judeţene şi Spitalul Judeţean Alba, printre priorităţi

    Judeţul Alba va avea în 2012 un buget total de 283 de milioane de lei, mai mic cu 14 milioane de lei decât în 2011 ca urmare a scăderii cu 7% a cotelor defalcate acordate din bugetul general bugetelor judeţene şi locale. Chiar şi aşa, conducerea Consiliului Judeţean Alba susţine că niciun capitol nu va râmâne descoperit datorită faptului că „gaura” lăsată în buget prin tăierile de la Centru va fi acoperită cu bani economisiţi la bugetul judeţului în 2011, circa 25 de milioane de lei. Astfel, banii la dispoziţia autorităţilor judeţene în 2012 sunt la nivelul celor din 2011. Bugetul pentru 2012 va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa de joi, 26 ianuarie.
Din total, cea mai mare pondere o are bugetul propriu al judeţului Alba, în cuantum de 173 de milioane de lei, la care se adaugă 25 de milioane de lei excedent din 2011,18,4 de milioane de lei bani proveniţi din creditul angajat de CJ Alba în 2008 şi necheltuiţi. Potrivit preşedintelui CJ Alba, cea mai mare parte a bugetului din 2012, circa 203 milioane de lei vor fi destinaţi lucrărilor de investiţii şi activităţilor culturale.
l80 km de drumuri judeţene, reabilitaţi cu un sfert din bugetul CJ Alba
Şi anul 2012 va fi un an al investiţiilor în infrastructură, a dat asigurări Ion Dumitrel. El susţine că un sfert din bugetul propriu al judeţului, în jur de 45 de milioane de lei, este destinat lucrărilor de modernizare şi reabilitare a 85 de km de drumuri judeţene. Vor fi începute şi continuate lucrări pe circa 21 de drumuri judeţene din Alba: DJ Dobra – Şugag – Jina; DJ Gârda – Gheţar; DJ Blaj – Şpring; DJ Poiana Galdei – Întregalde; DJ Daia – Vingard; DJ Peţelca – Căpud; DJ Avram Iancu – Muntele Găina; DJ Drâmbar – Teleac; DJ Teleac – Totoi; DJ Ohaba – Secăşel; DJ Rădeşti (în interiorul satului Rădeşti); DJ Săsciori – Câlnic; DJ Mihalţ (de la podul peste Târnava până la ieşirea din sat); DJ Strungari – Răchita; DJ Bucium – Mogoş (asfaltarea a circa 2 km rămaşi de anul trecut); DJ Mesentea; DJ Almaş – Haneş; DJ Aiud – Sloboda – Râmeţ; DJ Crăciunel – Bucerdea; DJ Vurpăr – limită judeţul Hunedoara; DJ Valea Lungă – Tăuni; DJ Doştat – de la ieşire până la limita cu judeţul Sibiu. La acestea se adaugă lucrări de întreţinere şi pietruire a mai multor drumuri judeţene care nu pot fi încă asfaltate, din motive tehnice: DJ Vidrişoara – Baia de Criş (limită judeţul Hunedoara); DJ Mogoş – Întregalde; DJ Mogoş – Ponor; DJ Sânmiclăuş – Fărău; DJ Cenade – limită judeţul Sibiu; DJ Berghin – Colibi.
„Din 2005 şi până acum am reuşit să reabilităm 600 de kilometri de drum judeţean din cei 1000 de kilometri pe care îi avem în administrare. Cu bugetul de acum, putem reabilita în 2012 încă 80 de kilometri. Încercăm să îmbunătăţim accesul rutier spre centrul judeţului”, a precizat Ion Dumitrel.
lInvestiţiile în Spitalul Judeţean Alba, prioritare pentru CJ Alba în 2012
Bugetul alocat în 2012 de CJ Alba din surse proprii Spitalului Judeţean din municipiu este de 7 milioane de lei, din care 6 milioane sunt rezervaţi în totalitate investiţiilor. Pentru acest an se prevede finalizarea investiţiilor în Secţia de Oncologie, căreia CJ Alba îi alocă o primă tranşă de 400.000 de lei. Alte 300.000 de lei merg pe reparaţiile de la Secţia ATI. De asemenea, tot în 2012 sunt prevăzute reparaţii capitale la Secţia de Boli Infecţioase unde urmează să fie mutată şi Secţia de Dermatologie. Totodată, se are în plan mansardarea clădirii fostei Policlinici şi mutarea acolo a policlinicii care în prezent funcţionează într-o clădire de pe strada Muşeţelului. Tot 2012 este anul reabilitării şi reparaţiilor capitale la clădirea Spitalului Judeţean Alba, în jur de 350.000 de lei fiind alocaţi înlocuirii şi reparării lifturilor. Va fi dotată cu aparatură medicală Secţia de Oftalmologie astfel încât aici să poată fi făcute şi operaţii. Pentru achiziţionarea unui RMN sun prevăzuţi 720.000 de lei. „Sper ca până în vară să mai reuşim să alocăm Spitalului încă 3 milioane de lei astfel încât în 2012 nevoile de primă urgenţă să fie rezolvate”, a precizat preşedintele CJ Alba.

ELIT

Ioana PITICARIU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Deleanu 24 ianuarie 2012 at 14:46

Omul potrivit , la locul potrivit.

Dan 24 ianuarie 2012 at 15:06

Intrebare: Cum ramane cu taierile abuzive din salarii? Stie cineva, in afara de cei pagubiti, ca s-a taiat mult mai mult de 25% din salarii? Ca oamenii au fost MINTITI si SANTAJATI spunandu-li-se ca daca renunta la sporurile legale ( si asta in decembrie 2009) se vor face reduceri de personal? Ce a urmat? Sporurile le-au fost luate, s-a aplicat si reducerea de 25 % si au fost si dati afara.
Ce sanse au pe piata muncii intr-un judet care investeste doar in drumuri si cultura?
Sansa de a „vana” gratuitatile oferite pe bani publici? Sincer, e de preferat sa imi pot cumpara singur un bilet la spectacol, dupa ce nevoile familiei mele sunt asigurate (hrana, imbracaminte, locuinta etc.). Familiei mele? Adica parintilor, fiindca inca nu imi pot permite intemeierea unei familii. Eu inca sper sa imi gasesc un loc decent de munca, dupa atatea investitii facute in educatia mea.Cu atatea drumuri ce se vor repara, am sanse sa devin zilier. Va multumesc!

Aurelia 24 ianuarie 2012 at 15:34

Pe cand si drumul dintre localitatile Benic – Cetea.

Gogu 24 ianuarie 2012 at 20:20

Nimic de Paclisa – Vurpar sau de Oasa – Poarta Raiului.
Oare de ce?

Costel* 25 ianuarie 2012 at 15:37

La Mogos asfaltul va ajunge in anul 2049 comform indicatiilor. Pacat de camionul primarului ca tot il rupe facand aprovizionare. Nu cu multe zile in urma la un magazin din Mogos domnul primar Liviu Macavei recita ceva marunt in barba… cam asa …
Foaie verde foi cu snopi,
Drumul nost’ e plin de gropi,
Ca nu circula prin el,
Popescu si Dumitrel …

Comentariile sunt oprite