28 februarie: ”Ziua Protecției Civile din România”, sărbătorită de ISU Alba. Expoziție, simpozion și ”Ziua Porților Deschise”
Cu ocazia Zilei Protecției Civile din România, sărbătorită în fiecare an la data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza marți, între orele 10.00-16.00, “Ziua Porţilor Deschise” în toate subunităţile. În cadrul activității, cei interesaţi pot asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.
Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:
– ora 11.30 – 12.00 – Holul Casei de Cultură al Studenților din Alba Iulia – Expoziţie cu tematică în domeniul protecţiei civile (pirotehnic și C.B.R.N);
– ora 12.10 – 14.00 – Sala Mare a Casei de Cultură al Studenților din Alba Iulia – Simpozion dedicat aniversării Zilei Protecției Civile din România – prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile” din România și acordarea de recompense și distincții.
Premergător zilei de 28 februarie – Ziua Protecției Civile din România, în data de 25.02.2017, a fost organizat un Punct de Informare în Alba Mall, unde ofițeri și subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire au distribuit pliante, broşuri, flyere şi afişe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă. Această activitate s-a adresat tuturor celor care au vizitat punctul de informare, pentru a le fi oferite modalităţi de comportare înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă.
Cu prilejul Zilei Protectiei Civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire, dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.
Ziua de 28 Februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România. De-a lungul celor 84 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a facut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.
Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice şi altele.
În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004 protecţia civilă, împreună cu pompierii militari, formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţii reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.
Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.
foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani
FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani Pe 16 noiembrie 2024, în București, s-a desfășurat Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), un moment de referință în istoria organizației. În cadrul acestei întâlniri s-au organizat alegerile pentru noua […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată