26 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, ”Sfântul Ardealului”. Mii de oameni, la Mănăstirea Prislop

prislop5_64365700Mii de pelerini din toată ţara s-au adunat sâmbătă, 28 noiembrie, la Mănăstirea Prislop. S-au împlinit 26 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, numit de credincioşi ”Sfântul Ardealului”. Oamenii au mers kilometri întregi pe jos pentru a ajunge la mormânt, drumurile fiind blocate de mașini.

Sâmbătă, 28 noiembrie s-au împlinit 26 de ani la moartea Părintelui Arsenie Boca, apreciat ca fiind cel mai mare duhovnic al secolului XX. La slujba de comemorare a Părintelui, oficiată de un sobor de preoți condus de episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, au participat mii de credincioși din toată țara. Slujba a avut loc la un altar ridicat în aer liber, în imediata vecinătate a bisericii vechi de la Prislop.

Peste 100 de jandarmi, polițiști și pompieri militari, dar și echipaje ale Ambulanței, au asigurat măsurile de ordine publică la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara, unde sâmbătă s-au comemorat 26 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca.

Parintele-Arsenie-Boca-01 Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933.

În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paștile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu — Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic și stareț, va începe cu putere, cu duh apostolesc și chiar prorocesc mișcarea unică de la Sâmbăta, de redeșteptarea religioasă și morală a credincioșilor. A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu și apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desființat lăcașul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire.

Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. Părintele a fost arestat și torturat de fosta Securitate în anii 1948 și 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari și la Canal, părintele a revenit, la sfârșitul pedepsei, ca stareț la Mânăstirea Prislop.

A fost unul dintre martirii gulagului comunist. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km. de București.

Arsenie Boca este considerat ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni sunt prezenți la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viața, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, 30.000 de credincioși.

sursa:romaniatv

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...