Rămâi conectat

Actualitate

25,75 la sută – procentajul de absorbţie a fondurilor europene prin PNDR

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În judeţul Alba, cea mai slabă absorbţie a fondurilor se înregistrează pe Măsura 313 – „Turism rural”, cu un procentaj de doar 7,38 la sută!   

    Proiectele finanţate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 s-au concretizat în judeţul Alba, de la începutul programului până în prezent, în semnarea a 3.751 contracte de finanţare, cu o valoare eligibilă totală de 210.155.340 de euro, care vor aduce în economia judeţului finanţări nerambursabile de 154.619.017 euro. Cel puţin aşa rezultă din raportul întocmit de directorul adjunct al OJPDRP Alba, Marian Culda, prezentat membrilor Colegiului Prefectural.
Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” cumulează 397 de contracte de finanţare totalizănd 7,786 milioane de euro. De asemenea, dintre proiectele depuse în sesiunea iulie 2011, în urma raportului de selecţie publicat de APDRP în această lună alţi 66 de tineri fermieri vor încheia contracte de finanţare pe această măsură, a căror valoare se ridică la 1,017 milioane de euro. În sesiunea ce s-a desfăşurat în perioada 28 noiembrie 2011 – 13 ianuarie 2012, au fost depuse 152 de cereri de finanţare conforme, cu o valoare eligibilă totală de 5.476.000 de euro.
Rezultatele arată că, în ceea ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121), finanţările europene au vizat în principal culturile de câmp, mai precis achiziţionarea de utilaje specifice. Alte proiecte au în vedere investiţii în creşterea porcilor, păsărilor sau bovinelor, principalele achiziţii fiind direcţionate spre construcţia de clădiri. Este vorba despre 50 de proiecte cu o valoare eligibilă totală de 33,436 milioane de euro din care, valoarea finanţării nerambursabile este de 18,006 milioane de euro.
În ceea ce priveşte creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123 împreună cu schemele de ajutor de stat aferente) majoritatea investiţiilor s-au concentrat pe industria alimentară (26 de proiecte), procesarea produselor forestiere atrăgând 11 beneficiari. Valoarea eligibilă totală pentru aceste 37 de contracte este de 53,284 milioane de euro din care  valoarea finanţării  nerambursabile se ridică la  26,642 milioane de euro.
De un interes deosebit s-a bucurat Măsura 141 – „Susţinerea fermelor de semisubzistenţă”, fermierii din Alba fiind beneficiarii unui număr de 3.102 contracte de finanţare, în valoare 23,265 milioane de euro. O situaţie bună se constată şi în ceea ce priveşte diversificarea economiei rurale. Astfel, prin Măsura 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”, au fost finanţate 77 de noi microîntreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenţi economici care să contribuie la dezvoltarea directă a economiei locale. Valoarea totală a tuturor acestor proiecte este de 15,063 milioane de euro. Pentru această măsură, în sesiunea mai 2011, la nivelul OJPDRP Alba s-au depus 95 de cereri de finanţare conforme, la această dată fiind în curs de desfăşurare procedura de selecţie a solicitanţilor care vor beneficia de finanţare, existând şanse ca numărul şi valoarea contractelor semnate pe această măsură să crească. Deşi nu au mai avut acelaşi interes din perioada Programului SAPARD, proiectele de investiţii în turismul rural (Măsura 313) constituie un domeniu care a atras finanţări de 18,935 milioane de euro prin cele 61 de proiecte contactate. Dintre acestea, 54 au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentaţie publică şi agrement. Alte proiecte au propus înfiinţarea în zonele rurale de centre de informare turistică, prevăzute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate.
Măsura 125 – „Imbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii/silviculturii” are în judeţul Alba 5 comune beneficiare, care au semnat contracte de finanţare în valoare de 6,5 milioane de euro. În sesiunile de proiecte din lunile mai şi septembrie 2011, alte 9 comune au depus cereri de finanţare în valoare de peste 10,5 milioane de euro. Parte din ele au trecut de fazele de verificare a conformităţii, eligibilităţii şi selecţiei, 4 fiind selectate pentru contractare, iar alte 3, în aşteptarea raportului de selecţie final.
Peste 51,688 milioane de euro sunt angajate în investiţiile contractate pentru renovarea şi dezvoltarea satelor (Măsura 322), fiind vorba de 18 comune sau asociaţii de dezvoltare intracomunitară ale căror proiecte prevăd lucrări de înfiinţare şi modernizare de drumuri, alimentări cu apă, canalizare, reţele de joasă tensiune şi iluminat public, alimentare cu gaz, renovarea clădirilor publice etc. Alocarea financiară aferentă acestei măsuri a fost epuizată încă de la primele licitaţii de proiecte.
În ceea ce priveşte plăţile efectuate în această perioadă, acestea se ridică la valoarea de 39,816 milioane de euro, rezultând, prin raportarea acestei sume la valoarea totală a ajutorului financiar nerambursabil contractat, un procent de absorbţie de 25,75%. Pe măsuri, cel mai bine se stă la Măsura 112 – 69,85%, la Măsura 312 „Microîntreprinderi în mediul rural” procentul absorbţiei este de 36,58%, la Măsurile 121, 123, 125, procentul este de 27 – 30%, iar cel mai slab scor se înregistrează la Măsura 313 – „Turism rural”, cu numai 7,38% şi Măsura 142 – „Înfiinţarea grupurilor de producători” – 12,33%.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea