25 ianuarie: Sunt sărbătoriți Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului
25 ianuarie: Sunt sărbătoriți Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului
Rugăciunea la Grigorie Teologul este una dintre rugăciunile grabnic ajutătoare și folositoare. Luminează mintea și ajută la examene.Sfântul Ierarh Grigorie Teologul este pomenit de Biserica Ortodoxă în 25 ianuarie.
Sfântul Grigorie a primit numele de Teologul pentru marea sa pricepere în formularea clară şi fără echivoc a adevărurilor de credinţă, recunoscute ca atare la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, din anul 451.
S-a născut în apropierea Naziansului, o cetate din Capadocia, în jurul anului 330. Studiile le-a făcut în Cezareea Capadociei, unde l-a întâlnit pe Sfântul Vasile cel Mare, de care îl va lega o strânsă prietenie tot restul vieţii. Şi-a desăvârşit pregătirea intelectuală la şcolile din Cezareea Palestinei, Alexandria şi, apoi, la Atena.
După anii de studiu de la Atena, Sfântul Grigorie s-a întors la Nazians (în anul 360), unde a primit botezul creştin. Sfântul Grigorie nu a fost botezat la scurt timp după naşterea sa, pentru că în acele vremuri exista un obicei, ca pentru cei mai mulţi dintre creştini, Botezul să fie amânat până la vârsta la care
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
Mântuitorul Hristos a fost botezat în râul Iordan de către Sfântul Proroc şi Botezător Ioan, adică în jurul vârstei de 30 de ani.Această practică a fost înlăturată de marii Părinţi ai Bisericii, între care s-au aflat Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie, episcopul Nyssei.
Sfântul Grigorie Teologul a fost hirotonit preot în anul 361. La insistenţele Sfântului Vasile cel Mare a fost hirotonit episcop de Sasima, în 371, instalat în scaunul de episcop al Constantinopolului, la 27 noiembrie 380, la ceremonie fiind de faţă şi împăratul Tedosie. Întronizarea a fost confirmată de Sinodul al II-lea Ecumenic, din anul 381, care a avut loc în capitala imperială, Sfântul Grigorie fiind chemat să prezideze lucrările adunării bisericeşti. Contestat însă de anumiţi ierarhi, sosiţi mai târziu la lucrări, Sfântul Grigorie a renunţat la această funcţie clericală.
Ultimii ani de viaţă i-a petrecut în locurile natale, dedicându-se rugăciunii, studiului şi scrisului. A murit în preajma anului 390.
Tot astăzi este pomenit şi Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului.
Sfântul Bretanion, originar din Capadocia, a fost unul dintre ucenicii Sfântului Vasile cel Mare şi a slujit ca episcop al cetăţii Tomis între anii 360-381.
Într-o scrisoarea a Sfântului Vasile cel Mare adresată episcopului Bretanion de la Tomis, acesta este numit „un cetăţean al patriei sale, care întocmai ca o creangă înflorită din rădăcina nobilă a umplut cu fructele Duhului o ţară îndepărtată”.
Sfântul Bretanion este considerat autorul scrisorii care a însoţit moaştele Sfântului Sava Gotul, în drumul lor spre Capadocia. Din scrisoarea amintită reiese şi faptul ca Sfântul Bretanion este cel care a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul şi tot el este cel care s-a îngrijit de mutarea cinstitelor lui moaşte în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.
Sfântul Ierarh Bretanion al Tomisului a dus o viaţă ascetică, apărând dreapta credinţă cu mult curaj. Sinaxarele bizantine nu-l pomenesc pe Sfântul Bretanion, însă „Martirologiul roman” l-a înscris pe acesta în data de 25 ianuarie; de aici, Biserica Ortodoxă Română a preluat sărbătoarea lui, înscriindu-l în sinaxarele locale, pe aceeaşi dată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
14 mai: Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste În noaptea de 14/15 mai 1948 a început o amplă operațiune de arestare, desfășurată de autoritățile represive comuniste, în cooperare cu serviciile secrete ale ocupantului sovietic, care viza mii de tineri, mare parte dintre ei studenţi şi elevi de liceu, dar și Biserica, cultele […]
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile Creștinii ortodocși o prăznuiesc în fiecare an, la 13 mai, pe Sfânta muceniță Glicheria. Fiica unui guvernator roman, Sfânta Glicheria a trăit în secolul […]
12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]