24 ianuarie, zi lucrătoare

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, nu va fi zi liberă. Cel puţin, nu anul acesta. Proiectul deputatului liberal Diana Tuşa, care propune ca 24 ianuarie să fie trecută printre sărbătorile legale, a fost aprobat anul trecut în Senat, dar s-a împotmolit la Camera Deputaţilor, unde aşteaptă să fie pus în discuţie.
Statutul zilei de 24 ianuarie a creat o mare confuzie, după ce Senatul României a votat în noiembrie anul trecut declararea acesteia ca zi nelucrătoare. În unele şcoli, profesorii i-au anunţat deja pe copii că nu se fac ore în ziua buclucaşă, iar unii funcţionari publici şi-au programat un weekend prelungit. Aşadar, luni se va lucra în regim normal, toate instituţiile publice vor fi deschise conform programului obişnuit, copiii vor merge la şcoală, direcţiile financiare vor încasa taxe şi impozite, iar prefecturile şi primăriile vor elibera acte şi vor primi cereri ca în oricare altă zi de început de săptămână.
În România există 11 zile libere, din care şapte sunt sărbători religioase – două zile de Paşte, două de Crăciun, două zile de Rusalii şi o zi la 15 august (când ortodocşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului). În afara lor, se mai celebrează prin pauză Ziua Internaţională a Muncii (1 Mai), Ziua Naţională (1 Decembrie), 1 şi 2 ianuarie. La nivel european, Italia, Ungaria şi Spania se numără printre campionii în domeniu. Salariaţii din Italia beneficiază de 13 zile nelucrătoare, la fel şi cei din Ungaria, iar angajaţii din Spania au 14 zile libere. (A.M.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei