Rămâi conectat

Curier Județean

24-28 noiembrie: Zilele Şcolii „Vasile Goldiş” Alba Iulia – 90 de ani de la înfiinţare. Expoziţii, simpozioane, poezii, cântece patriotice şi vizită la muzeu. PROGRAMUL manifestărilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Cu prilejiul împlinirii a 90 de ani de învăţământ albaiulian, Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” organizează, în perioada 24-28 noiembrie, o serie de manifestări dedicate Zilelor Şcolii şi evenimente speciale legate de Ziua Naţională a României, ce ne bate la uşă.

Expoziţie „Alba Iulia, oraşul Marii Uniri-  între trecut şi prezent”, concurs de cultură generală „Călătorie pe Terra!”, ateliere de creaţie, şezătoarea literară „Obiceiuri din Ardeal”, simpozioane, prezentare power point -„De la tăbiţă pe tabletă: curiozităţi din istoria lecturii surprinse cronologic”,  „Colind… în aşteptarea sărbătorilor de iarnă”, competiţii sportive, activităţi de educaţie patriotică, sunt doar câteva dintre manifestările din cele 5 zile de sărbătoare. De asemenea, sunt prevăzute în program o „Horă a Unirii” şi vizite la Muzeul  şi Sala Unirii din Alba Iulia.

Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” îl are ca patron pe Vasile Goldiş – participant de seamă la realizarea actului politic de la 1 Decemrie 1918 şi este continuatoarea uneia dintre primele şcoli de stat româneşti înfiinţate  în Alba Iulia, după Marea Unire.

„După marele eveniment politic care a unificat între graniţele aceluiaşi stat pe toţi românii s-a ridicat problema unificării instituţionale, administrative şi culturale a unor teritorii stăpânite şi conduse anterior de regimurile maghiar, austriac şi rusesc. Era nevoie de unificarea efectivă, şi nu doar pe hârtie, a teritoriilor locuite de români. În acest sens s-au promulgat o serie de legi care să asigure crearea cadrului legislativ necesar pentru unitatea de facto a poporului român şi a teritoriului locuit de acesta. În acest cadru se înscrie promulgarea în 1924 a Legii pentru învăţământul primar al statului şi învăţământul normal primar.

Prin această lege învăţământul primar de 7 clase era considerat unitar, obligatoriu şi gratuit pe întreg cuprisul ţării. Pentru a-şi consolida câştigurile teritoriale statul român avea nevoie de oameni instruiţi şi de elite româneşti care să le înlocuiască pe cele maghiare, austriece şi ruseşti. Astfel, în acelaşi an 1924 în Alba Iulia, în „oraşul de jos” s-a înfiinţat Şcoala Primară nr. 2. Aceasta a devenit, în urma reformei învăţământului din 1948, Scoala Generală nr. 1. Cu  această şcoală au fuzionat:  în 1959 Şcoala Elementară Germană nr.6, iar în anul 1964 Şcoala Primară nr. 3 cu predare în limba română şi Şcoala Elementară nr. 7 cu predare în limba maghiară. Anul 1971 a marcat înfiinţarea secţiei de muzică în cadrul Şcolii Generale nr. 1. Pornind de la această secţie, în anul 1990 a luat fiinţă Liceul de Muzică şi Arte Plastice.

La cererea Şcolii Generale nr. 1 în 1994, la împlinirea a 70 de ani de existenţă,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a aprobat ca această unitatea de învăţămînt să poarte numele de Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş”.

Programul complet al manifestărilor poate fi găsit AICI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea