Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

23 Martie – Ziua mondială a meteorologiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua mondială a meteorologiei  se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială.

A ajuns o tradiție ca în fiecare an, de Ziua mondială a meteorologiei, WMO să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state și teritorii membre.

Pentru a sublinia importanța norilor privind vremea și apa, Ziua mondială a meteorologiei în 2017 se desfășoară sub sloganul: „Înțelegând norii” („Understanding Clouds”).

Site-ul Organizației Meteorologice Mondiale arată că norii se află în centrul observațiilor și previziunilor despre vreme. Norii reprezintă una dintre incertitudinile cheie în studierea schimbărilor climatice: trebuie să înțelegem mai bine cum afectează norii clima și cum schimbările climatice afectează norii. Norii joacă un rol critic în circuitul apei și modelează distribuția globală a resurselor de apă.

Pe de altă parte, Ziua mondială a meteorologiei oferă posibilitatea de a sărbători frumusețea inerentă și aspectul estetic al norilor, care i-a inspirat pe artiști, poeți, muzicieni, fotografi și alții, de-a lungul istoriei.

Ziua mondială a meteorologiei marchează, totodată, lansarea unei noi ediții a „Cloud Atlas International”, un tezaur de sute de imagini de nori, inclusiv câteva tipuri de nori nou clasificate. „Cloud Atlas International” este singura autoritate de referință și cel mai cuprinzător instrument pentru identificarea norilor. De asemenea, reprezintă un instrument de formare esențial pentru profesioniștii din comunitatea meteorologică și cei care lucrează în domeniul aviației și transport maritim.

Pornind de la tema zilei sunt organizate evenimente, precum conferințe, simpozioane și expoziții pentru specialiștii în domeniu, liderii comunității și publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe țări, sunt emise timbre poștale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relația dintre meteorologie și agricultură (1968), relația dintre meteorologie și producția alimentară (1976, 1984), relația dintre meteorologie și producția de energie (1979), meteorologia în slujba vieții și a protecției bunurilor (2002), reducerea vulnerabilității la extremele de vreme și climă (2003), vremea, clima și apa în era informației (2004), vremea, clima, apa și dezvoltarea durabilă (2005), vremea și clima: angajarea tineretului (2014), etc.

Organizația Meteorologică Mondială este un organism specializat al Organizației Națiunilor Unite. WMO oferă cadrul unei cooperări internaționale în privința dezvoltării serviciilor de meteorologie și hidrologie. WMO a fost înființată în 1950 și a devenit agenție specializată pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științe geofizice conexe a Națiunilor Unite în 1951, având la bază Organizația Internațională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. România este membru al Organizației Meteorologice Mondiale din 1884. România a participat la primul Congres al OMM, din 1951.

Sursa: agerpres.ro

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea