22 decembrie: Filarmonica din Bacău, dirijată de americanul Robert Gutter, în concert extraordinar de Crăciun, la Alba Iulia

Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va găzdui duminică, 22 decembrie, un concert extraordinar de Crăciun, pus în scenă de orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău.  Sub bagheta dirijorului american Robert Gutter, 55 de muzicieni instrumentişti, împreună cu soprana Gerogeta Grigore vor urca pe scenă pentru a încălzi sufletele albaiulienilor cu lucrări vocal-simfonice în apropierea sfintei sărbători  a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Concertul va începe la ora 17.00, iar preţul unui bilet este de 50 de lei. Acestea pot fi procurate de la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor. Evenimentul este organizat de Asociaţia Umanitară Valea Frumoasei în colaborare cu Filarmonica  “Mihail Jora”.

Din program uverturi şi arii celebre:
G.Bizet- Preludiu “Carmen”
G.Bizet- Habanera
G. Bizet- Chanson Boheme
E.Waldteufel- Estudiantina
P.Abraham- Tangolita
J.Strauss- Polca Anei
J.Strauss- 1001 Nacht Valzer op 346
E.Strauss- Carmen Quadrille
J. Strauss- Seufzer Polka
F.Loewe- My Fair Lady , aria Elisei
J.Strauss- Vals Imperial
J.Strauss- Plapper Maulchen polka
E.Strauss- Victoria Polka op 228
J.Strauss- Dunarea albastra , vals
J.Offenbach- Can, Can
J.Strauss Sr- Radetzky marsch

ELIT

Dirijor: Robert Gutter- SUA
Solistă- Georgeta Grigore -soprană

Filarmonica de Stat “Mihail Jora” – Bacău

De la înfiinţarea sa, consfinţită în 16 octombrie 1956, Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, graţie activităţii muzicale desfăşurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, dar şi a calităţii profesionale a membrilor orchestrei. Astăzi, orchestra reuneste un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentaţi. Majoritatea instrumentiştilor fac parte din diferite formaţii camerale cum ar fi orchestra de camera “Tescana”, renumitul “Trio Syrinx”(flaut – Dorel Baicu, oboi – Adrian Petrescu, fagot – Pavel Ionescu), câştigător a şase premii internaţionale la cele mai importante competiţii, cvartetul de fagoti “Fagottissimo”, Cvartetul “Consonante”, Duo “Capriccio”.

Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrari simfonice, vocal-simfonice si de camera din diferite perioade de creaţie şi stiluri muzicale: Baroc, Clasic, Romantic, Contemporan.

Pe lânga concertele săptămânale din cadrul stagiunii, filarmonica organizeaza diferite festivaluri internaţionale cum ar fi: “Enescu, Orfeul Moldav”, “Zilele Muzicii Contemporane”, “Atelierul Tinerilor Compozitori”, Cursurile internaţionale de dirijat. O constantă a activităţii instituţiei din ultimii 20 de ani o constituie participarea la numeroase concursuri internaţionale pentru a acompania semifinaliştii şi finaliştii selectionaţi de juriu la pian, vioară, canto şi instrumente de suflat (Italia – Citta di Cantu, Valsesia Musica, Barletta, A.M.A. Calabria, Racconigi, Brescia, Franta – Floraisons Musicales, Aix en Provence, Spania – Madrid, SUA – Altamura Music Festival on the Greene etc).

A susţinut de la înfiintare peste 1000 de concerte în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveţia USFR, Ucraina, Moldova, Coreea. A participat la festivalul “Altamura Music Festival On The Greene” si la a XX-a aniversare a festivalului “L. v. Beethoven” (Long Island, SUA – 2001).

Director onorific şi dirijor, maestrul Ovidiu Bălan aparţine generaţiei şefilor de orchestră consacraţi şi recunoscuţi în întreaga lume. A studiat în Bucureşti cu maestrul Iosif Conta şi s-a perfecţionat în Olanda, Franţa, SUA cu: Jean Fournet, Marius Constant, Fernand Quatrocchi, Eugene Ormandi, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Georg Solti, Pierre Boulez, Lorin Maazel. A dirijat orchestre importante în SUA, Cuba, Italia, Germania, Franta, Olanda, Bulgaria, Iugoslavia, Rusia, Portugalia, Polonia, Ungaria. Maestrul Ovidiu Balan a primit premiul “A.T.M” pentru interpretarea Simfoniei a IX-a de L.v. Beethoven, premiul criticilor de artă pentru interpretarea muzicii contemporane româneşti, premiul ziariştilor din Bacău. Pentru activitatea sa artistică a fost decorat cu “Meritul Cultural”(1982), “Master of Arts”(1994) în Republica Moldova, Cetăţean de Onoare al oraşului Bacău, Cetăţean de onoare al Judeţului Bacău, “Puncetto d’Oro” al oraşului Varallo – Italia.

Soprana Georgeta Grigore

Solistă a Teatrului Liric “Elena Teodorini” din anul 2004, unde a acoperit roluri importante în registrul de sopran, în operele Tosca, Falstaff, Parsifal, Carmen, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, La otra Bohem, Die Zauberflote, Boccaccio şi în operetele “Voievodul Tiganilor”, “Lăsaţi-mă să cant”, Georgeta Grigore a debutat în 14 ianuarie 2010 ca mezzo-sopran în opera ”Aida” de G. Verdi, cu rolul Amneris. Impresionând prin amplitudinea vocii sale, care devine „atotstăpânitoare” (Geo Comes, Mozaicul), demonstrează astfel disponibilităţile sale artistice şi vocaţia scenică evidentă. Acoperă cu real profesionalism şi dăruire, o bogată paletă de roluri şi genuri, de la operă şi operetă, la musical-uri și muzică vocal-simfonică. Dintre rolurile interpretate în registrul de mezzo-sopran, amintim de debuturile din 14 martie 2010 în rolul Ulrika din ”Ballo in Maschera” de G. Verdi, şi în rolul Azucena din opera ”Il Trovatore” de G. Verdi.

Georgeta Grigore deţine în bogatul său palmares artistic, impresionante premii și distincţii: este laureată la cele mai importante concursuri intenaţionale și naţionale de canto. Printre cele mai semnificative succese ale artistei, pe lângă prezenţa pe scena liricului craiovean, se înscriu si colaborările susţinute cu orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Iași, Piatra Neamţ, Botoșani, Suceava, Constanţa, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, precum si numeroasele concerte şi recitaluri susţinute în Italia, Franţa, Spania, Andorra, Elveţia, Belgia, Polonia, Gibraltar, Grecia, S.U.A. A înregistrat arii din opere pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind acompaniată de Orchestra Naţională Radio (dirijor Carol Litvin).

În anul 2009, a fost nominalizată la secţiunea-ARTĂ de către ,,Revista Carolina’’ fiindu-i decernat Premiul „Femeia Anului de Carieră-2009”.

Robert Gutter, dirijor
Robert Gutter s-a născut în New York în 1938 şi a absolvit Liceul de Muzică şi Artă din New York şi Universitatea de Muzica Yale. A primit Diploma de la Accademia Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara şi a predat în multe dintre cele mai renumite universităţi americane de prestigiu. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Fayetteville şi a celei din Greensboro – Carolina de Nord, în 1996 a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev – Ucraina. Un an mai târziu a fondat Institutul Internaţional pentru dirijori, la Kiev.

Se remarcă prin activitatea sa dirijorală la Springfield Symphony din Massachusetts, cu care face turnee şi realizează mai multe CD-uri. În timpul carierei sale, el a susţinut concerte în peste douăzeci şi cinci de ţări, cu orchestre din Ukraina, St. Petersburg, Lituania, Stuttgart, Londra, Irlanda, Toronto, Bucureşti sau Mexic. A fost invitat ca dirijor principal pentru a efectua turnee cu orchestre importante, inclusiv Orchestra Maggio Musicale din Florenta, Moravia Filarmonica din Viena, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, Orchestra de Camera din New Catania şi Orchestra de Camera din Tenerife . În 1993 el a fost selectat ca membru al Juriului International al Concursului Internaţional Silvestri. În 1994 a efectuat şapte concerte în Spania şi Germania, cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti .

După producţii de operă în Rusia, Bulgaria, Italia, a colaborat frecvent în Catania. Dirijează şi este apreciat in peste patruzeci de ţări, inclusiv în oraşele mari ale lumii: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, la Madrid, Stuttgart, şi Tienjin (China).  Actualmente director muzical al Filarmonicii din Greensboro, acest experimentat muzician abordează lucrări simfonice,de operă, camerale şi corale compuse în secolele XVIII-XI. In cei 40 de ani ca dirijor profesionist, s-a dedicat orchestrelor din Statele Unite şi străinătate.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Valentine`s Day – Dezbateri interdisciplinare la Colegiul Național ,,David Prodan” din Cugir

Valentine`s Day, ziua îndrăgostiților sărbătorită în 14 februarie, a fost aleasă ca temă  pentru  mai multe activități interdisciplinare  desfășurate de către elevii cugireni  la  CDI-ul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Alinus 6 decembrie 2013 at 16:46

SUPERBBBBBB BRAVOOOOOOO BRAVOOO

Comentariile sunt oprite