Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

2022, an de aur! Uniristul Andrei Irimie, campion mondial, campion european și primul în topul județean

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru Andrei Irimie, sportivul legitimat la CS Unirea Alba Iulia, luna decembrie s-a dovedit una de vis: în 28 decembrie a devenit tată pentru prima dată, venind pe lume Irina, comoara familiei, și a fost desemnat sportivul anului 2022 la secțiunea sporturi olimpice.

“Fetița noastră este mai importantă decât orice titlu mondial! Într-adevăr, din punct de vedere sportiv anul ce abia s-a încheiat s-a dovedit cel mai bun an al carierei. Nu credeam că voi putea să-mi depășesc performanțele realizate în 2021”, a spus Andrei, campion mondial (în Danemarca, la Viborg, în 2021 a luat medalie de bronz) – performanță unică în istoria sportului din Alba – și european (în Cehia, la Pilsen, al doilea tiltu continental la rând) la powerlifting, categoria 83 kilograme.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Am trăit o senzație superbă, apogeul, îm momentul în care am primit aurul mondial. Te gândești, când se intonează Imnul și ești acolo, că mai sus nu se poate. În powerlifting nu există limite, asta e clar, dar în același timp apare acel sentiment al satisfacției, că ți-ai desăvârșit o carieră de succes. Meritam să mă bucur de asemenea clipe, pentru că mult prea mulți ani m-am chinuit”, a adăugat campionul din Alba.

*Aur pe linie

În 2021, Andrei Irimie a devenit laureat în premieră, iar acum a recidivat, precum Carmen Pârva (2011 și 2012), pentru al doua distincție consecutivă la nivel județean, ridicându-și în același timp ștacheta. De 11 ani neîntrerupt campion național, albaiulianul a reușit o performanță extraordinară anul trecut, fiind mereu pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la fiecare concurs: în Danemarca, în Cehia, la cele două competiții majore, la naționalele de împins de la Beiuș – în două rânduri (la open și proba de împins din culcat), la naționalele de powerlifting de la Blejoi (prima poziție la genuflexiuni, împins din culcat și total), adunând 7 medalii de aur, din cel mai prețios metal.

“Am câștigat pe linie toate concursurile unde am participat. Recordul personal la împins din culcat datează din 2017, cu 280 de kilograme. În timp au apărut și alte responsabilități, profesionale și familiale. M-am apropiat oarecum de acest rezultat, cu 260 de kilograme la Campionatele Mondiale și 270 de kilograme în pregătire”, a adăugat Irimie (CS Unirea Alba Iulia).

*”Împins din culcat”, proba-regină

Sportivul în vârstă de 32 de ani s-a specializat în proba de împins din culcat, care i se potrivește de minune.

“Este proba cea mai cunoscută a powerliftingului, și recunoscută în același timp, o probă regină! Conform segmentelor corporale, mă potrivesc pentru acest stil: mai scund, mobilitate bună, brațe puțin mai scurte”, a dezvăluit uniristul ce-l are antrenor pe arhicunoscutul Ovidiu Pănăzan.

Cei doi formează un tandem pentru glorie, în condițiile în care Ovidiu Pănăzan a fost desemnat a 8-a oară la rând antrenorul anului la sporturi neolimpice!

Competitorul albaiulian lasă multă transpirație în sala de forță, pregătindu-se timp de 5 zile pe săptămână, câte două ore și jumătate.

În ultimii doi ani, și pe fondul pandemiei de coronavirus, mi-am optimizat pregătirea, m-am antrenat inteligent”, a mai adăugat Andrei Irimie, pentru care marile provocări ale anului în curs sunt Campionatele Europene de seniori, programate în perioada 1-7 mai, în Danemarca, la Thisted, respectiv Campionatele Mondiale din noiembrie (13-19), la Vilnius, capitala Lituaniei.

“2023 se anunță mult mai dificil și motivele sunt evidente, gândindu-ne în primul rând la responsabilitățile legate de noul membru al familiei. Îmi propun însă să realizez măcar ce am reușit în 2021. Mi-ar face plăcere să îmi păstrez titlul mondial, dar trebuie să fiu realist, și nu doar optimist, și m-aș bucura de o clasare pe podium. Pe lângă o nouă distincție la nivel mondial, îmi doresc o a treia medalie de aur la Europene, iar la naționale să câștig, la fel ca în ultimii 11 ani”, și-a etalat obiectivele sportivul din Cetatea Marii Uniri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Liga 4: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” Macarie (Adu Academy Șona)

Dan HENEGAR

Publicat

în

În Sâmbăta Mare, Liga 4, etapa a 25-a: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica, cu „careu” Mihu (4 reușite)! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” (5 goluri) Macarie (Adu Academy Șona) *Limbenii Limba – Performanța Ighiu 1-0 (1-0). Victorie prețioasă a nou-promovatei, împotriva unui oponent cu pretenții la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea