Rămâi conectat

Actualitate

20 martie: ECLIPSĂ de SOARE. Va fi vizibilă şi din România, între orele 10.48 – 13.04. Este singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 şi din următorii cinci ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, va putea fi observată şi din ţara noastră, pe 20 martie, între orele 10.48 – 13.04. Acesta este singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 şi din următorii cinci ani.

 Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI VINEeclipsa-solara-2RI: Sesiune de observaţii astronomice, la Obeliscul din Cetate. Albaiulienii pot observa ECLIPSA parţială de SOARE

„O să se vadă din toată ţara, iar cel mai bine in nord-vest şi cel mai prost, în sud-estul extrem, dar nu o să fie o mare diferenţă, pentru că diferenţa de acoperire este de câteva procente. În principiu, pentru că o sa fie o acoperire destul de mare, Luna o să acopere peste jumătate din discul Soarelui, s-ar putea să se observe şi vizual asta, lumina din jurul său va fi altfel, va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 şi se termină la 13.04”, a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, in cazul in care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclisa nu va putea fi vazuta. „Daca vor fi sparturi in nori, se va putea vedea”, a explicat Sonka.

El a precizat ca, la Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totala. „Cu cat te duci mai mult inspre nordul continentului, va putea fi vazut cum Soarele este acoperit din ce in ce mai mult si cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsa totala”, a spus Adrian Sonka.

Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fara eclipse.

Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din Romania, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, in timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53%, la Bucuresti, a explicat Adrian Sonka.

Cea mai recenta eclipsa de Soare vizibila din Romania a avut loc in anul 2011, a mai spus Adrian Sonka.

Sursa: hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea