Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

20 august 2023| „Civitas Sebus. O cronică vizuală a orașului Sebeș” – Expoziție temporară, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

20 august 2023| „Civitas Sebus. O cronică vizuală a orașului Sebeș” – Expoziție temporară, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”

Duminică, 20 august 2023, începând cu ora 10.30, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș va avea loc vernisajul expoziției „Civitas Sebus. O cronică vizuală a orașului Sebeș”.

Expoziția prezintă, în mod sintetic și accesibil publicului, peste opt secole de istorie a orașului Sebeș, sub forma unei cronici, ce consemnează cronologic cei mai importanți ani și cele mai importante evenimente petrecute în acest interval de timp și care au influențat dezvoltarea localității. Este surprinsă întreaga evoluție a acesteia, începând cu fondarea sa în anul 1150, continuând cu atestarea documentară din 1245 și cu dobândirea statutului de oraș (civitas) în 1341. Sunt menționate și evenimentele militare, sângeroase, precum invazia mongolă din 1241 și cucerirea localității de către turci (1438 și 1661), dar și etape din construcția clădirilor reprezentative ale orașului: biserica parohială, mănăstirea franciscană (fostă dominicană) și fortificația. De o atenție specială s-a bucurat și viața culturală a localității, fiind consemnate atestarea primului profesor din Sebeș (1352) și tipărirea primelor cărți românești, „Sbornicul slavonesc” (1580) și „Sicriul de Aur” (1683).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Vă invităm la vernisaj, să descoperim împreună și celelalte date și evenimente importante din istoria modernă și contemporană a orașului, să ajungem să o cunoaștem, dar și să ne cunoaștem mai bine, să fim o comunitate unită și să aducem împreună „Armonii în Sebeș”!

Expoziția va putea fi vizitată, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în perioada 21 august – 10 noiembrie 2023, accesul publicului fiind gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea