Rămâi conectat

Actualitate

2 APRILIE: E Ziua Internaţională a cărţilor pentru copii. 210 ani de la naşterea celui mai îndrăgit autor de povești și basme, Hans Christian Andersen

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ziua internationala a cartilor pentru copiiÎn fiecare an, pe 2 aprilie, întreaga omenire celebrează Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii şi Tineri. O sărbătoare dedicată amintirii celui mai îndrăgit autor de poveşti şi basme, danezul Hans Christian Andersen, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta  210 ani. Această zi este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori.

Ziua Internaţională a cărţilor pentru copii a fost iniţiată în 1967. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii, ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”|, „Micuţa sirenă” şi multe altele.

La nivel internațional,  în fiecare an, Ziua internațională a cărților pentru copii este patronată de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY). Aceasta alege o temă și invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume. Numește, de asemenea, un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile. IBBY este o organizație non-profit, fondată la Zurich, în Elveția, în 1953, și reprezintă o rețea internațională de oameni, angajată în a aduce împreună cărțile și copiii.

În 2015, evenimentul este patronat de Emiratele Arabe Unite. Posterul a fost creat de artista și ilustratoarea Ashley Bryan. Tema aleasă pentru această zi promovează conceptul: „Mai multe culturi — o singură poveste”. În mesajul său, scriitoarea Marwa Al Aqroubi subliniază „Vorbim multe limbi care provin din medii diferite și cu toate acestea ne împărtășim aceleași povești”, potrivit site-lui IBBY dedicat zilei, www.ibby.org.

Manifestările pentru promovarea cărții și a lecturii includ activități în școli și biblioteci publice, articole în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare și de filatelie, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmee și măști.

În România, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe. La fel ca în anii anteriori, Editura Litera sărbătorește Ziua internațională a cărților pentru copii dând start campaniei de încurajare a lecturii în rândul celor mai tineri cititori: ”Liniște, copiii citesc!”. Dascălii din toată țara au fost invitați să își înscrie școala la concurs pe pagina de facebook Litera Mică, urmând ca pe 2 aprilie câștigătorii să primească sute de cărți cu care să construiască un fort de apărare a lecturii chiar în școala lor. Școlile vor primi volume din cele mai îndrăgite colecții, care vor rămâne în bibliotecile proprii, pentru ca toți copiii să le poată citi, potrivit comunicatului Editurii Litera. Anul trecut, în cadrul aceleiași campanii, holurile a 25 de grădinițe, școli și licee au fost pavate cu cărți, pe care copiii le-au primit în dar.

Sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea