Rămâi conectat

Actualitate

17 mai – Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Tema din acest an, „motoarele inovației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este sărbătorită, în fiecare an, la 17 mai. Cu această ocazie se marchează aniversarea semnării Convenției Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) în 1865.

internetScopul acestei zile mondiale este și de a contribui la sensibilizarea opiniei publice față de perspectiva utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social.

În acest an, se aniversează 150 de ani de la înființarea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor în cadrul unui eveniment special organizat la Geneva, la 17 mai, care va reuni peste 1 000 de participanți din toate colțurile lumii.

Tema anului este „motoarele inovației”. Statele membre UIT și reprezentanți ai sectorului de telecomunicații și informații sunt invitați să marcheze această zi prin organizarea de programe naționale adecvate pentru stimularea reflecției și schimburilor de idei pe tema anului, potrivit site-ului dedicat zilei.

Această zi este și o sărbătoare profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de rețea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor și a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaționale.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a decis să aniverseze, începând din 17 mai 1969, Ziua mondială a telecomunicațiilor, prin care se marca semnarea primei Convenții Telegrafice Internaționale, la 17 mai 1865, la Paris, de către douăzeci de membrii fondatori, și care reprezintă actul de naștere al Uniunii Internaționale de Telegrafie. În 1932, în cadrul Conferinței de la Madrid, s-a hotărât adoptarea numelui de Uniunea Internațională de Telecomunicații, utilizat efectiv de la 1 ianuarie 1934. La 15 noiembrie 1947, un acord între UIT și Națiunile Unite recunoaște Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor ca agenție specializată de telecomunicații a ONU. Acordul a intrat oficial în vigoare la 1 ianuarie 1949. Ziua mondială a telecomunicațiilor a fost instituită de către Conferința plenipotențiară de la Malaga-Torremolinos în 1973, prin Rezoluția 46.

UIT are în prezent 193 de state membre. România, deși nu a participat la constituirea acestui for internațional, a aderat la el în septembrie 1865, iar în iulie 1868, a fost prezentă la cea de-a doua Conferință de la Viena, când s-au adoptat noi reguli referitoare la serviciul telegrafic internațional și la tarifele corespunzătoare acestui trafic, potrivit site-ului UIT.

În martie 2006, la cererea Summit-ului Mondial privind Societatea Informațională (din noiembrie 2005), Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 60/252, prin care a declarat ziua de 17 mai — Ziua mondială a societății informaționale.

În noiembrie 2006, Conferința plenipotențiară a UIT de la Antalya a decis sărbătorirea celor două evenimente, Ziua mondială a telecomunicațiilor și Ziua mondială a societății informaționale, la 17 mai, sub denumirea de Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (Rezoluția 68).

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea