Rămâi conectat

Ştirea zilei

15 persoane au fost trimise în judecată, după ce ar fi exploatat zăcăminte de aur de la Roșia Montană: 50 de calupuri de dinamită au fost descoperite la percheziții

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

15 persoane au fost trimise în judecată, după ce ar fi exploatat zăcăminte de aur de la Roșia Montană: 50 de calupuri de dinamită au fost descoperite la percheziții

Un număr de 15 persoane care ar fi exploatat ilegal, timp de mai mulți ani, zăcăminte de aur din galerii miniere de la Roșia Montană au fost trimise în judecată pentru spălare de bani în formă continuată.

Cele 15 persoane sunt acuzate că, începând din anul 2013, în mod repetat, au pătruns în special pe timpul nopții și au sustras din galeriile miniere din Roșia Montană zăcământ cu conținut aurifer, pe care l-au prelucrat și au valorificat aurul rezultat.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, 14 dintre persoanele trimise în judecată „au achiziționat cantități de aur rezultat din însușiri ilegale și prelucrare de la diverse persoane care au sustras zăcământ aurifer din minele de la Roșia Montană sau din permetrul industrial al filialei Roșia Min Roșia Montană, aur pe care l-au folosit în scopul obținerea de foloase bănești, rezultate din revânzarea în profit”.

Ancheta datează din 2015, când au avut loc 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1). Printre cei trimiși în judecată este și bulibașa romilor din comună precum și un nepot al primarului din Roșia Montană. Dosarul a fost înregistrat în 19 decembrie 2022 la Tribunalul Alba.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2015, persoanele ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galeriile miniere sau halde aflate în zona Roşia Montană. Aceştia ar fi sustras şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la casele de amanet sub forma unor garanţii fără returnarea sumelor de bani împrumutate”, au transmis reprezentanți ai IPJ Alba.

În cursul percheziţiilor la persoane din zona Roşia Montană şi Abrud, în majoritate romi, au fost găsite şi indisponibilizate mai multe dispozitive artizanale de căutare a aurului, saci cu steril pregătit pentru prelucrare şi aproximativ un kilogram de aur. Poliţiştii au confiscat la percheziţii instrumente utilizate la extracţia aurului, printre care şi un şaitroc, dar şi recipiente cu nămol pregătit pentru a fi prelucrat.

În cauză, procurorul a instituit măsura sechestrului asigurător asupra cantității de aproximativ 1,191 grame aur, asupra sumei de 31.780 lei și 8.295 euro, bunuri cu privire la care s-a solicitat instanței de judecată luarea măsurii de siguranță a confiscării speciale”, a mai precizat Parchetul.

Un alt inculpat a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, după ce la domiciliul său au fost găsite 50 de calupuri de pasta explozivă (dinamită), precum și două capse de inițiere.

Prejudiciul calculat de autorități se ridica la momentul respectiv la peste 500.000 de lei. Persoanele implicate au fost cercetate și pentru furt și evaziune fiscală, dar, între timp, aceste fapte s-au prescris. Având în vedere că faptele datează de cel puțin opt ani, până la judecata efectivă este posibil ca și infracțiunea de spălare a banilor să se prescrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea