Rămâi conectat

Curier Județean

15 aprilie 2022: Expoziție de pictură tradițională „Școala de la Laz – Icoana din sufletul copilului” la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

15 aprilie 2022: Expoziție de pictură tradițională „Școala de la Laz – Icoana din sufletul copilului” la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, vineri, 15 aprilie 2022, vernisajul expoziției de pictură tradițională „Școala de la Laz – Icoana din sufletul copilului”. Evenimentul este programat la ora 15:00 și se va desfășura la spațiul expozițional „Alba Iulia” al Sălii Unirii.

 Expoziția cuprinde lucrări realizate de Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri, clasă coordonată de profesoara Daniela Anca.

Evenimentul cultural va fi completat de un recital al Grupului vocal tradițional „Muguri de Tezaur” și îndrăgita interpretă Leontina Fărcaș.

Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri, unitate de învățământ care funcționează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz. Cel mai cunoscut artist al acestei școli de iconari este Maria Deac Poenariu (născută în 25 martie 1923). Neamul Poenariu din Laz a dezvoltat un stil estetic deosebit și a pus bazele unei veritabile școli de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1740. Maria Poenariu a pictat icoane pe sticlă folosind în mare măsură vechile modele preluate după piese rămase de la înaintașii săi, dar a abordat și teme noi. Multe dintre lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din lumea întreagă, inclusiv în Muntele Athos din Grecia.

De-a lungul anilor, Maria Poenariu a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului, zeci de generații de tineri. Printre ultimii ucenici fideli ai Mariei Poenariu a fost și Daniela Anca, care este, astăzi, meșter iconar și instructor de icoane pe sticlă al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Doamna Maria Deac Poenariu a trecut în lumea drepților în aprilie 2015, iar din anul 2016 s-a înființat Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, clasă care duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz.
Expoziției de pictură tradițională „Școala de la Laz – Icoana din sufletul copilului” este organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere În perioada 24 aprilie – 14 mai a.c., Jandarmeria Alba desfășoară o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română. La școlile militare de subofițeri de jandarmi „Gr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea