Rămâi conectat

Curier Județean

15-16 iulie: Serbarea păstorească „Zi-i bade cu fluiera”, a 43-a ediție, în Luncile Prigoanei, la Șugag. PROGRAMUL manifestărilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Cea de-a 43-a ediție a serbării păstorești „Zi-i bade cu fluiera” se va desfășura sâmbătă și duminică, 15-16 iulie, la Luncile Prigoanei, în comuna Șugag. Cei care vor ajunge pe meleagurile şugănene vor avea ocazia să deguste și să cumpere produse lactate de la stânile locale expuse de producători autohtoni, și se vor putea bucura de un adevărat spectacol tradițional.

Programul sărbătorii „Zi-i bade cu fluiera” va debuta sâmbătă seara, cu concerte, foc de tabără și artificii, iar duminică va avea loc prezentarea produselor naturale ale crescătorilor de animale din zonă și spectacolul folcloric. Vor evolua pe scenă fluierași din Jina și Șugag, Ansamblul folcloric ”Mărginenii de pe Valea Frumoasei” din Căpâlna și artiști din mărginimea Sibiului: Adrian Neamțu, Alina Bâcă, Ilie Medrea și Giulia Medrea.

Sărbătoarea păstoritului de pe Valea Sebeşului se ținea odinioară în centrul comunei, în ultima duminică a lunii mai, și avea în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru plecatul oilor „amunte”. De câțiva ani, manifestarea a fost mutată în Luncile Prigoanei, și pentru că în mai era prea frig s-a schimbat perioada de desfășurare, în luna iulie.

PROGRAMUL serbării ”Zi-i bade cu fluiera” 2017:

SÂMBĂTĂ, 15 iulie 2017

Ora 20.00 – Concerte, foc de tabără, artificii (prezintă Andreea Bogdan)

DUMINICĂ, 16 iulie

Ora 11.00 – deschiderea manifestărilor

Ora 11.30 – prezentarea produselor lactate de la stânile locale expuse de producâtori autohtoni

Ora 12.00 – Spectacol folcloric tradițional

Formația de fluierași din Șugag

Formația de fluierași din Jina

Ansamblul folcloric ”Mărginenii de pe Valea Frumoasei”  Căpâlna

Ora 13.00 – Regal artistic susținut de formația Adrian Neamțu, formație etalon a folclorului din Mărginimea Sibiului, cu soliștii: Adrian Neamțu, Alina Bâcă, Ilie Medrea și Giulia Medrea.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Şugag, în parteneriat cu Asociaţia crescătorilor de ovine şi bovine Şugag și Căminul cultural Șugag.

UPDATE:  Comunicat primăria Șugag

Comunitatea din Şugag a trecut cu bine peste calamităţile din ultima perioadă şi viaţa comunei începe să revină la normal, astfel încât la sfârşitul săptămânii locuitorii de pe Valea Sebeşului sunt invitaţi la cea mai mare sărbătoare păstorească din zonă – „Zi-i bade cu fluiera”.

În ultimele zile administraţia din Şugag şi comunitate s-au mobilizat şi, cu sprijinul instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă, au reuşit să rezolve cea mai mare parte a problemelor cauzate de viiturile produse în această săptămână pe raza comunei. La Şugag lucrurile încep să se aşeze pe făgaşul normal, însă se lucrează în continuare pentru ca toate efectele calamităţilor naturale din ultimele zile să fie înlăturate, administraţia locală mobilizând toate resursele materiale şi umane disponibile.

În numele Primăriei, Consiliului Local şi al întregii comunităţi din Şugag doresc să aduc mulţumiri celor care ne-au sărit în ajutor şi s-au implicat pentru rezolvarea problemelor cauzate de viituri pe raza comunei. Dorim să le mulţumim şi să îi asigurăm de întreaga noastră recunoştinţă pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi conducerii inspectoratului, voluntarilor, reprezentanţilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean dar şi reprezentanţilor celorlalte instituţii sau firme private care au sărit în ajutorul şugăjenilor. Nu în ultimul rând nu pot să nu apreciez şi să laud aportul lucrătorilor din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şugag dar şi al localnicilor care nu au rămas nepăsători la problemele consătenilor lor.

Având în vedere situaţia de urgenţă creată, în data de 13 iulie am convocat de urgenţă Consiliul Local Şugag pentru a dezbate oportunitate desfăşurării serbării păstoreşti „Zi-i bade cu fluiera”, programată în 15 – 16 iulie. În unanimitate consilierii locali au decis ca sărbătoarea să nu fie anulată astfel încât să dăm un semnal clar că locuitorii Şugagului nu s-au plecat niciodată în faţa vreunei încercări sau greutăţi astfel că şi de această dată au trecut împreună, uniţi şi încrezători, peste problemele cauzate de natura dezlănţuită. Şi ca să arătăm ospitalitatea oamenilor din Şugag vă invităm, sâmbătă şi duminică, la Luncile Prigoanei la sărbătoarea păstorească „Zi-i bade cu fluiera” , manifestare ajunsă la cea de-a 43-a ediţie”, a transmis Constantin Jinar, primarul comunei Şugag.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Amenzi de peste 38.000 de lei, într-o singură zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Amenzi de peste 38.000 de lei, într-o singură zi Polițiștii și jandarmii din Alba au continuat luni, 15 aprilie, acțiunile în sistem integrat pe raza județului. Au dat amenzi de peste 38.ooo de lei și au reținut 7 permise de conducere. Ieri, 15 aprilie 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea