Rămâi conectat

Curier Județean

14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci: Zi de post pentru credincioși. Tradiții și obiceiuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an la 14 septembrie se celebrează descoperirea, pe Muntele Golgota, de către împărăteasa Elena, a crucii pe care a fost răstignit Iisus şi înfăţişarea ei creştinilor, în Biserica Învierii din Ierusalim, în anul 355 d.H.

Imagine Fest 2025

Cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin pe 14 septembrie.

Spre deosebire de alte sărbători, se cinsteşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Obiceiuri şi tradiţii:

Ziua Crucii este considerată data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor.

A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Oamenii merg la biserică şi dau de pomană ulcele noi, pline cu apă curată, miere sau mied, împodobite cu fir roşu, acoperite cu un colăcel/covrig şi o lumânare.

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

Nu se mănâncă fructe care au ceva cu înfăţişare de cruce: usturoi, nuci, pepeni, prune.

Tot în această zi, în Bucovina se făceau ritualice cu scop apotropaic sau fertilizator. De pildă, oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfinţit, crezând că astfel vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

24 mai 2025 | COD GALBEN de VÂNT puternic în Alba, până la ora 13.00. Rafale de 50-60 km/h. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 mai 2025 | COD GALBEN de VÂNT puternic în Alba, până la ora 13.00. Rafale de 50-60 km/h. Localitățile vizate Meteorologii ANM au emis sâmbătă dimineața o avertizare cod galben de vânt puternic în Alba, valabilă până la ora 13.00, în mai multe localități din județ. Citește și: Cum va fi VREMEA în România […]

Citește mai mult

Curier Județean

24-25 mai 2025 | Radare de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliția Rutieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

24-25 mai 2025 | Radare de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliția Rutieră Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 24-25 mai 2025. Citește și: Sistemul e-Sigur, operațional în județul Alba: Radare montate peste tot pe drumuri cu risc rutier Șoferii sunt îndemnați să circule cu […]

Citește mai mult

Curier Județean

Intervenție promptă a jandarmilor din Alba Iulia: Bărbat aflat sub control judiciar, surprins furând băuturi alcoolice dintr-un magazin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Intervenție promptă a jandarmilor din Alba Iulia: Bărbat aflat sub control judiciar, surprins furând băuturi alcoolice dintr-un magazin Vineri, 23 mai 2025, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au intervenit prompt în urma unei sesizări. În jurul orei 16:50, patrula de jandarmi aflată în serviciul de patrulare a fost alertată de către o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea