Rămâi conectat

Actualitate

14 ianuarie: Anul Nou pe stil vechi 2023 Cum sărbătoresc Revelionul ortodocșii de rit vechi

Ziarul Unirea

Publicat

în

14 ianuarie: Anul Nou pe stil vechi 2023. Cum sărbătoresc Revelionul ortodocșii de rit vechi

O mulțime de tradiții și obiceiuri vin odată cu Crăciunul și Anul Nou „pe stil vechi”, indiferent că e vorba de basabeni, ucraineni, ruși lipoveni sau sârbi. Pentru aceste sărbători se fac colaci speciali, se prepară mâncăruri alese, se merge la „urat” și se duc la bun sfârșit o mulțime de ritualuri, cu speranța ca anul care vine va fi mai bun decât cel ce se încheie.

Citește și: Anul nou pe rit sau stil vechi: Obiceiuri și tradiții care se respectă cu strictețe de Revelionul pe stil vechi

Crăciunul și Anul Nou ”pe stil Vechi” – Când sunt sărbătorite și de cine

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian (sau pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în ţara noastră în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi, în Moldova, Banat și Dobrogea. Sărbătorile de iarnă încep pe 7 ianuarie și pentru milioane de basarabeni, fie că trăiesc în România, în Republica Moldova sau în alte țări.

Calendarul iulian vs cel gregorian – Cum s-a ajuns ca ianuarie să fie începutul anului, și nu martie

Martie a fost pentru câteva secole, pe vremea romanilor, prima lună a anului, Primul calendar creat pe timpul Republicii Romane, acum peste 25 de secole, avea doar 10 luni și cuprindea 304 zile (6 luni de 30 de zile și patru de câte 31 de zile) fiindcă lunile de iarnă pur și simplu nu erau numărate și nici denumite. Acel calendar începea cu Martie (denumită după zeul războiului, Marte) și se încheia cu decembrie, luna a zecea, care era timp al recoltei în Roma.

Acest calendar nu a durat prea mult, fiindcă în secolul 7 î Hr, pe timpul celui de-al doilea rege roman, Numa Pompilius, calendarul a fost modificat prin adăugarea a 50 de zile și crearea a două noi luni: Ianuarie (de la zeul Ianus) și februarie (de la un festival al purificării numit Februa). Ambele luni aveau 28 de zile. Ianus era zeul ușii, al sărbătorilor și riturilor de trecere și al fenomenelor de tranziție.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou

Fiecare an era legat de anul considerat ca fiind primul de către romani: 753 î Hr, anul întemeierii Romei. Din anul 509 î Hr când a fost fondată republica, până la cererea Imperiului, în anul 27 î Hr romanii, căpătând noi cunoștințe, au modificat de mai multe ori calendarul.

Era nevoie de modificări fiindcă acest calendar era bazat pe mișcarea Lunii, dar cum ciclul lunar are 29,5 zile, au apărut cu anii desincronizări tot mai mari față de anotimpurile pe care chiar calendarul era menit să le marcheze.

Pentru a mai elimina măcar o parte din confuzie, o dată la 2-3 ani era adăugată o lună denumită Mercedonius, dar acest lucru nu era făcut în mod constant și mai multă confuzie a apărut. O mare problemă era faptul că acum 21 – 22 de secole calendarul nu era comunicat public, ci era aplicat și anunțat de preoții de la temple care decideau când se vor ține festivalurile și sărbătorile și în ce zi se putea, sau nu, să se facă negoț.

Totul s-a schimbat în anul 45 î Hr când Iulius Caesar a cerut o versiune puternic revizuită de calendar, iar aceasta a fost creată de un matematician și astronom pe nume Sosigene din Alexandria care a propus un calendar cu 365 de zile pe an și cu un an bisect o dată la 4 ani.

Noul calendar, deși subestima lungimea anului cu o eroare de 11 minute, era sincronizat cu ”curgerea” anotimpurilor și, mai ales, venea cu o altă super-noutate: anul începea la 1 ianuarie, ziua la care consulii își începeau mandatul.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun scurte. Felicitări de Crăciun. Mesaje prin SMS de Crăciun

Practic, anul astronomic este mai lung cu 11 minute decât anul iulian mediu, aceasta ducând la acumularea unei zile diferență în 128 de ani.

În acel calendar a șaptea lună se numea Septembrie, a opta era Octombrie, iar a noua era Noiembrie. Denumirile au rămas, chiar dacă s-au adăugat două luni, iar septembrie, spre exemplu, nu mai este a șaptea lună, ci a noua.

Trebuie spus că, deși calendarul iulian a rămas în vigoare pentru secole bune – și mai este în vigoare în unele țări – data Anului Nou a fost celebrată nu doar pe 1 ianuarie, ci și în alte date legate de diverse sărbători creștine sau păgâne.

Cea mai mare schimbare de aplicare a calendarului a fost în 1582 când s-a adus o puternică modificare calendarului iulian. Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute ușor înapoi în anul calendaristic.

Calendarul gregorian și adoptarea lui în România

La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

În anul 1923, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol, cele mai multe Biserici Ortodoxe au hotărât să renunţe la calendarul iulian şi să adopte calendarul gregorian. Cu toate acestea, data Sfintelor Paşti se calculează tot pe baza calendarului iulian, în care echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu, de aici provenind neconcordanţa cu data Paştelui din Biserica Catolică.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

Biserica noastră, făcând parte din rândul Bisericilor Ortodoxe, a adoptat calendarul gregorian după Consfătuirea de la Constantinopol din 1923, care a hotărât suprimarea diferenţei de 13 zile. Calendarul iulian îndreptat la Consfătuirea de la Constantinopol avea să devină mai corect decât cel gregorian prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, adăugând o zi în plus, din patru în patru ani, lunii februarie, care va avea 29 de zile în loc de 28.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian ”neîndreptat” – Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Sfintele Paşti şi toate sărbătorile după vechiul calendar (adică după „stilul vechi”) – surse (crestinortodox.ro, Agerpres).

Tradiţii şi obiceiuri de Ajun şi de Crăciunul pe stil vechi

Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun bunătăţi de post specifice sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi sunt mâncărurile care anunţă noaptea Naşterii Domnului.

În ziua de Crăciun, creştinii ortodocşi pe stil vechi merg la biserică, la Liturghie, iar la prânz, familiile se reunesc la masa tradiţională.

Crăciunul la românii basarabeni

Crăciunul este sărbătorit şi de basarabeni tot în 7 ianuarie, acolo existând obiceiul ca în Ajun femeile să pregătească, din aluat de pâine, „Crăciunelul” – un colac mic în forma cifrei opt, dar şi „Ajunelul”, care vesteşte ajunul Naşterii Domnului.

În ziua de Crăciun, la prima masă a zilei se mănâncă ceva ușor, nicidecum carne. De exemplu, orez pentru că este sățios si dacă îl mănânci se crede că o va urma un an mănos, prosper.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

La masa de prânz se aduc pe masă felurile de sărbătoare, mai ales de porc : piftie, friptură, varză călită. În Ajun s-a copt pâinea și cozonacii și un colac în forma cifrei 8. Acel colăcel se pune la icoană și se păstreaza până la Bobotează (tot pe stil vechi), iar atunci se împarte la toate animalele din curte, ca să fie sănătoase și să se înmulțească.

În Ajun mai este o credință care spune că primul om care iți vine în vizită ”decide” sexul animalelor care se vor naște în sezonul următor. Așadar, dacă iți vine o femeie în curte, sunt mai multe șanse să-ți fete vaca o vițelușă și cloșca să clocească mai degrabă găini decât cocoși,

Tradiții de Anul Nou și de Sf Vasile la românii basarabeni

Pe 13 ianuarie înainte să apună soarele se puneau pe un platou undeva în casă 12 legume și fructe, care reprezentau bogăția pământului. De bază era fasolea, pe principiul că sunt multe boabe și atunci înseamnă că va fi un an nou cu mulți bani. Și varza era importantă: cu cât mai multe foi avea, cu atât mai multe rochițe noi va avea fata sau fetele din casă

Tot atunci se cocea un colac mare pentru ”urătorii” care veneau cu ”Plugul cel Mare”. Si încă unul în forma de 8 care se punea la icoană și se ținea până primăvara, de sărbătoarea Sfinților. (cei 40 de Mucenici din martie)

Mâncarea de pe masa de Anul Nou era mai ușoară ca de Crăciun, mai mult de pasăre: cocoș, gâște.

Pe 13 ianuarie se umblă cu ¨uratul¨ și se privilegiază urăturile, practic se cântă mai puțin și mai mult se recită și se strigă. Cât este încă lumină afară colindă copiii cei mici, câteva ore, după ce se face întuneric ies la urat copiii mai mari, iar după 12 noaptea umblă adulții, care se deghizează fie în animale, în funcție de ce piei aveau pe acasă (de obicei de capră, mai rar de urs), fie pur și simplu își vopsesc fața cu cenușă, cu cărbune sau cu carioci.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Flăcăii se duceau pe la fetele de măritat, se ieșea cu tobe mari, cu acordeon sau cu fluiere.

Pe 14 ianuarie, când este Anul Nou ”pe stil vechi”, copiii merg cu ¨semănatul¨ – se duc pe la oameni, aceștia lasă ușa holului deschisă și ei aruncă cu orez sau grâu și strigă ¨Sănătate nouă și la anul cu sănătate! La anul și la mulți ani!¨ Nici măcar adulții în acea zi nu ies din casă fără să ia niște semințe în buzunar, este obligatoriu. Și pe la cine te duci în vizită, trebuie să îi ¨semeni¨. Acele semințe se strâng abia seara sau a doua zi și se dau la animale. Este o tradiție care se mai ține în multe case.

În mod tradiţional, la colindat mergeau doar bărbaţii şi flăcăii. Cu timpul însă, în cetele de colindători s-au strecurat şi fete, iar astăzi practic la colindat merg mai ales copiii, atât fete, cât și băieți. Colindătorii primesc de la gazde diverse daruri ceea ce se presupune că aduce noroc şi belşug în casa gospodarului. De obicei, colindătorii primesc colaci, dulciuri, nuci, fructe, dar şi bani.

Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. URARI şi FELICITARI de Sf Vasile pe care le poți trimite prin SMS de Sfântul Vasile celor care îşi sărbătoresc ziua numelui

În mod tradiţional, gospodarii de la sate taie porcul în Ajunul Crăciunului. Sacrificarea acestui animal are o rânduire aparte şi nimic nu se face întâmplător. În ziua aleasă, dis-de-dimineaţă, bărbaţii casei prind porcul, îl culcă pe o parte, iar cel care-i mai priceput îi înfige cuţitul în gât, în aşa fel încât pielea să nu se spintece decât atât cât este lăţimea cuţitului. Se spune că persoanele miloase sau slabe din fire nu trebuie să asiste la întreg procesul, pentru că în acest fel, porcul moare cu mare greutate, iar carnea nu va fi buna. Totodată, se spune că porcul nu trebuie să fie plâns sau numit „sărman”.

Majoritatea bucatelor de pe masa de Crăciun sunt preparate din carne de porc, ceea ce simbolizează dorinţa de a avea un trai îmbelşugat. Tradiţional se servesc friptură şi cârnaţi de porc, sarmale, răcituri (piftie), bătute (șnițele), peşte, dar şi fructe, dulciuri şi băuturi. În Moldova este atestat şi obiceiul de a mânca mămăligă în ziua de Crăciun.

Obiceiuri la rușii lipoveni, la ucraineni și la sârbi

Pentru ruşii lipoveni, Crăciunul este o sărbătoare de familie în care se pune foarte mult accent pe liniştea sufletească și înainte de marea sărbătoare oamenii țin post, încearcă să fie cât mai calmi și să nu se supere unii pe alții. Este o perioadă în care oamenii care nu se înțeleg încearcă să se împace.

Un obicei păstrat de credincioşii de stil vechi este ”mersul cu icoana”, iar preoţii intră în fiecare casă şi vestesc Naşterea Domnului.

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi „haladet”, sau ”haladeț” (o piftie specială, mâncată cu hrean), „lapşa” (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sarmale, peşte (preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe). Pentru desert se pregătesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză („vareniki”) şi alte specialităţi ruseşti. Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă un colind bisericesc – „Hristos Rajdaetsea”.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

Ucrainenii din Maramureş, în Ajunul Crăciunului, mănâncă „de post”, dar pun pe masă, conform tradiţiei, nouă feluri de mâncare. Cea mai importantă dintre ele este „hrebleanca” – o mâncare din ciuperci cu zeamă de varză. De asemenea, ei mănâncă grâu fiert şi peşte.

Copiii merg la colindat în seara de Ajun, iar la miezul nopţii, credincioşii merg la biserică, la o slujbă specială. Dimineaţa, în ziua de Crăciun, toată lumea merge din nou la biserică, unde un grup de tineri vin cu Viflaimul.

În comunităţile de sârbi, până la miezul nopţii de Crăciun se mănâncă doar mâncăruri de post, iar la miezul nopţii se aprinde o creangă de stejar numită ”badnjak” sau ”veseljak”. Tradiţia spune că arzând, această creangă va aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc. La masa de Crăciun se mănâncă preparate tradiţionale, iar sub faţa de masă se pun bani şi fân, acestea urmând să fie scoase abia la Bobotează (19 ianuarie), fânul fiind dat atunci animalelor din gospodărie, scrie site-ul https://folclor-romanesc.ro, citat de Agerpres.

Citește și: Mesaje de 8 Martie. FELICITARI de 8 martie. URARI de 8 martie. SMS de 8 martie

În fiecare gospodărie se prepară bucate alese, dar din niciuna nu lipseşte tradiţionala „cesniţa” – prăjitură din foi de aluat fraged, cu multă nucă şi în care se ascunde o monedă. Cel care va găsi bănuţul se spune că îi va merge bine şi va fi fericit tot anul.

În ajun, se mănâncă de post, se face supă de roşii, celebra mâncare de fasole şi renumita plăcintă de dovleac. Iar masa se ia pe jos, pe paie. În plus, gazda casei rămâne trează până se consumă toată lumânarea care a fost pusă să ardă în această seară.

În ajunul anului nou de rit vechi se transmit felicitări de anul nou rudelor, prietenilor, colegilor, persoanelor apropiate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Apare o nouă meserie în România! Despre ce este vorba. Ministrul Familiei a făcut anunțul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Apare o nouă meserie în România, despre ce este vorba. Ministrul Familiei a făcut anunțul

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a declarat, joi, că meseria de lucrător cu copilul se va regăsi, începând de săptămâna viitoare, în Catalogul clasificării ocupaţiilor din România.

„Vom avea şi noi în România, în Catalogul profesiilor recunoscute şi acreditate oficial de statul român, meseria de lucrător cu copilul. Săptămâna viitoare va fi deja şi această meserie în catalogul clasificărilor (n.r. – Clasificarea ocupaţiilor din România), a fost un demers împreună cu Ministerul Muncii şi ne-au sprijinit foarte mult organizaţiile neguvernamentale tocmai pentru că este o necesitate”, a anunțat Gabriela Firea.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, ministrul PSD a salutat lansarea în limba română a aplicaţiei mobile de educaţie parentală Bebbo, despre care spune că vine în ajutorul părinților.

„Un instrument digital gratuit precum Bebbo, realizat de specialiştii UNICEF, este util atât pentru părinţi, cât şi pentru cei care lucrează cu cei mici. Susţin orice instrument sau iniţiativă care vine în sprijinul părinţilor, dar şi a profesioniştilor din sistemul de protecţie a copilului”, a explicat Firea la evenimentul găzduit de Senat, în calitate de organizator, alături de Reprezentanţa UNICEF în România şi Centrul Step by Step.

Potrivit oficialului român, Guvernul va asigura, prin Ministerul Familiei, jumătate din cheltuiala cu copiii incluşi în Observatorul Naţional al Copilului.

„Noutatea este aceea că Guvernul va asigura, prin Ministerul Familiei, jumătate din cheltuiala cu aceşti copii incluşi în Observatorul Naţional al Copilului, şi jumătate autoritatea locală, deci cumva ridicăm şi presiunea de pe autoritatea locală şi o încurajăm să fie mai participativă”, a mai transmis ministrul Familiei.

În opinia sa, cea mai importantă muncă în relaţia cu copiii din România este aceea de a preveni situaţiile de risc, cum ar fi abandonul: „Legea prevenirii separării copilului de familie a fost adoptată în Senat şi, aşa cum am prevăzut în această lege (…), autorităţile locale şi colegiile din care fac parte medicul din comunitate, poliţistul de proximitate, profesorul, directorul de şcoală şi societatea civilă vor constata care sunt acei copii care ori au părinţii la muncă în străinătate şi sunt cu bunicii, care au îmbătrânit, nu mai au resurse financiare, acei copii nu mai au alimentaţia potrivită, rechizitele necesare pentru a merge la şcoală, îmbrăcăminte adecvată etc., toţi aceşti copii vor fi incluşi în ONC”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cine poate beneficia și care sunt actele necesare pentru a se scuti de până la 5.000 de lei

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cine poate beneficia și care sunt actele necesare pentru a se scuti de până la 5.000 de lei

Românii se vor putea trata gratuit acum de depresie, dar în anumite condiții, iar mulți dintre ei nici nu știu că pot beneficia de aceste avantaje.

După ce ani la rând acesta a fost considerat un subiect tabu, iar oamenii se fereau parcă să meargă la psiholog, acum mulţi români sunt interesaţi de modul cum pot face şedinţe de psihoterapie pe gratis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este posibil şi la noi, chiar dacă nu mulţi ştiu de aceste avantaje. În România, şedinte gratuite la psiholog se pot obţine cu câteva hârtii care încep cu drumul la medicul de familie.

Paşii nu sunt deloc greu de urmat, iar specialiştii spun că, de la an la an, numărul celor care suferă de depresie este în creștere.

Este vorba despre una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, „boala secolului” așa cum a fost numită ea de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori cât populația României.

În Constanţa s-a implementat un program prin care populaţia poate beneficia de vouchere de 3.000 de lei pentru a se trata gratuit de depresie.

Acum, generațiile tinere sunt tot mai deschise când vine vorba de psihoterapie, pe care nu o mai consideră necesară doar în cazurile severe.

De fapt, mulți dintre noi avem nevoie de psihoterapie, cu atât mai mult în această perioadă neobișnuită pe care o traversăm, în care am avut parte de pandemie, criză economică, război.

Motivele pentru care un român poate ajunge la psiholog sunt diverse: de la probleme mai apăsătoare, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, alcoolismul, până la probleme care nu sunt atât de evidente, dar care, totuși, nu te lasă să trăiești bine.

Cât costă o şedinţă la psiholog în România

Ședințele de psihoterapie sunt una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face în tine însuți, spun cei care merg la psiholog și văd rezultatele. Și probabil că sunt, dar investiția nu este una pe care oricine și-o permite.

Tariful pentru o ședință la psihoterapeut variază între 100 și 300 de lei, dar poate ajunge și la 450 de lei, atunci când psihologul este unul foarte experimentat și cu multe studii în domeniu.

În unele cazuri, chiar și cel mai mic tarif poate fi greu de suportat, pentru că psihoterapia nu înseamnă o singură şedinţă, ci ore de terapie repetate, pentru a avea rezultate.

Poate fi vorba de 20, 30 de ședinţe săptămânale sau bilunare, iar uneori poate fi vorba de ani întregi de terapie, în funcție de problema pe care o are fiecare.

Un calcul simplu arată că dacă un român are nevoie să meargă şase luni la terapie, asta înseamnă circa 25 de şedinţe, iar dacă un cost medie per şedinţă ar fi de 200 de lei, totul ar însemna aproximativ 5.000 de lei.

Ce trebuie să facă un român ca să se trateze gratuit de „boala secolului”

„În reglementările legislative, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa de Sănătate.

A fi furnizor de servicii conexe presupune că decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie.

Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”, explică Maria Dumitru, psiholog clinician la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Specialistul mai spune că cei mai mulți dintre clienții ei sunt oameni care nu plătesc direct ședințele de psihoterapie, acestea fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Practic, românii pot să meargă la psiholog gratuit, dacă au asigurare de sănătate.

Conform Contractului-cadru aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018, ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.

Trei paşi pentru psihoterapie fără bani, dacă ai depresie

Parcursul nu este însă unul direct. Nu poți merge direct la psiholog cu gândul că ședințele ți se vor deconta.

Şi nu poți merge nici măcar la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală prin care să-ți recomande psihoterapie. Doar un medic specialist îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe de psihoterapie.

„Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie.

De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate.

Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. -, iar acesta decontează ulterior către psiholog”, mai explică Maria Dumitru.

Un medic psihiatru poate avea contracte cu mai mulți psihologi cărora să le trimită pacienți. La fel, un psiholog poate avea contracte cu mai mulți medici care îi pot trimite pacienți.

Orice medic cu o altă specialitate nu poate recomanda pacienților săi, prin scrisoare medicală, să meargă la ședințe de psihoterapie care să fie ulterior decontate.

Aşadar, parcursul pentru a obţine şedinţe gratuit la psiholog este vizita la medicul de familie, trimitere la medicul psihiatru şi, apoi, şedinţe la psiholog.

Românii pot merge gratuit la psihologii care au contract cu Casa de Sănătate

De cele mai multe ori, când vrei să mergi la psiholog, faci o minimă cercetare. Fie ceri o recomandare printre cunoscuții care fac deja terapie, fie cauți pe internet informații despre pregătirea și experiența psihologului.

Dacă vrei să mergi la psiholog gratuit, va trebui să mergi pe mâna medicului. Nu îți poți alege singur terapeutul, ci te vei duce la cel cu care medicul tău specialist a semnat deja un contract.

„Eu pot să iau un pacient de la un psihiatru cu care eu am contract. Dacă mie îmi vine un client de la un alt medic, cu care eu nu am contract, cu scrisoare medicală pentru evaluare psihologică sau pentru consiliere sau pentru psihoterapie individuală sau de grup, nu am cum să-l iau în terapie, pentru că nu pot să decontez ședințele”, a explicat psihologul Maria Dumitru, potrivit smartliving.ro.

Numărul de ședințe de care pacientul va beneficia gratuit este stabilit de către medicul specialist și psiholog, împreună, în funcție de gravitatea situației.

Apoi, stabilești o întâlnire cu psihologul și, dacă are locuri libere, îi duci scrisoarea medicală și începi terapia. La unele cabinete din Bucureşti, terapia gratuită la psiholog poate însemna şase şedinţe a câte 30 de minute, dar totul se face în funcţie de nevoile fiecăruia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii

După ce falimentul companiei de asigurări Euroins a devenit oficial, reprezentanții ASF și ai Fondului de Garantare a Asiguraților au explicat într-un intervi pentru Antena 3 CNN, cui trebuie să se adreseze șoferii care au polițe RCA la Euroins.

„Polițele de asigurare rămân valabile. Este o opțiune a proprietarului de vehicul, a asiguratului de a denunța această poliță.

Dacă dorește să nu mai continue, face o solicitare de denunțare a poliței către societatea Euroins, există acolo, pe site-ul lor, o secțiune dedicată pentru așa ceva și, ulterior trimite către Fondul de Garantare un formular de cerere de restituire a primei de asigurare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă nu dorește să denunțe din proprie inițiativă polița, trebuie să aibă în vedere că aceste polițe vor înceta de drept în 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment.

Toți cei care au acum un eveniment în care vinovatul de accident este un asigurat al societății Euroins, trebuie să se adreseze pentru deschiderea dosarului de daună la Fondul de Garantare.

Toți cei care au dosare de daună deschise la Euroins pentru care încă nu au încasat despăgubirea și ei se adresează cu cerere de plată tot către Fondul de Garantare. Este foarte important ca aceste cereri să fie trimise către fond, să respecte indicațiile pe care noi le furnizăm acolo, facem un apel ca să folosească, pe cât se poate, formularele noastre online”, a declarat Mona Cucu, director general FGA.

„City și Euroins aveau împreună o cotă de piață de 80%. Se poate lucra cumva la un mecanism ca pe viitor să nu se mai permită firmelor de asigurări să dețină o cotă atât de mare din piață.

Directivele europene implementate prin legislația națională nu permit o intervenție a autorității în sensul limitării cotei de piață unei companii de asigurări. Totuși, pe legea concurenței, Consiliul Concurenței poate face această intervenție”, a declarat Valentin Ionescu, reprezentant ASF.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare