Rămâi conectat

Ştirea zilei

11-14 iulie 2019: Festivalul „La Știubei” de la Poșaga, ajuns în acest an la cea de-a treia ediție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 11-14 iulie 2019, comuna Poșaga va găzdui cea de-a treia ediţie a festivalului „La Ştiubei” – un eveniment dedicat comunităților, culturii, ecosistemelor locale și nu în ultimul rând, distracției, ce se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în apropierea satului Poşaga de Jos.

Festivalul are loc pe unul dintre platourile mai înalte din jurul ale acestui sat, numit de localnici „Stână“. Până în trecutul nu foarte îndepărtat, viața de vară a poșăganilor, de primăvara până toamna târziu se desfășura aici sau în alte locuri similare, și nu în sat. Întreaga gospodărie, de la animale la plantațiile de cereale, era mutată în jurul acestor sălașe de vară, dintre care unele se găsesc în stare bună și azi. „Știubeiul”, de la care vine și numele festivalului, se referă la un punct precis al acestui platou, locul unde este captat unul dintre cele mai abundente izvoare de apă ale locului.

Organizatorii, localnici și fii ai localități plecați prin alte părți ale țării sau ale lumii, invită pe cei doritori să petreacă o minivacanță la munte, în care vor avea ocazia să se conecteze la natură, să cunoască şi să se implice în cultura, istoria şi gastronomia locului, în acest scop fiind amenajat un spațiu dotat cu camping, tobogan cu apă şi piscină, duşuri, zonă de relaxare cu hamace şi o mică bibliotecă de istorie şi tradiţii locale. Pentru cele patru zile de festival participanții au nevoie de cort, saci de dormit, în general echipament de munte pentru campare şi drumeții, articole de igienă, spray de insecte, pelerină de ploaie, cană, tacâmuri, farfurii, iar apa potabilă va fi de la izvor.

„Nume ca Poșaga, Scăriţa – Belioara, Jidovina, Casele sau Porţile Zmeilor poate nu vă spun mare lucru acum, dar la finalul zilelor de festival pariul nostru este ca ele să devină repere sigure în geografia mentală a fiecărui participant. În acest scop, am pregătit un spațiu dotat cu: camping, tobogan cu apă şi piscină, duşuri, zonă de relaxare cu hamace şi o mică bibliotecă de istorie şi tradiţii locale. Programul ediției de anul va fi animat de scurte excursii de explorare în împrejurimi, proiecţii de film în aer liber, ateliere de meşteşuguri tradiţionale şi ateliere pentru copii, expoziţii de fotografie, petreceri şi discuţii la foc de tabără, mâncare la ceaun, plimbări cu caii.” au menționat organizatorii pe pagina evenimentului.

Totodată, la ediția din acest an s-a anunțat prezența la festival a lui Iosif Ciunterei, etnolog și realizator de filme documentare, fiind cunoscut pentru emisiunea de radio „Cu Iosif pe coclauri” și canalul de Youtube cu același nume, iar cu această ocazie va avea loc o proiecție specială a documentarului său „O lingură de păstorit”, în prezența realizatorului.

„Situat în vârf de munte, departe de betoanele orașului, acest loc vă face să evadați complet din cotidian, iar copiii se pot bucura de diferite jocuri în aer liber. Singura conexiune cu tehnologia va fi aceea de a-și face poze cu caii!” au menționat organizatorii evenimentului, care au precizat că nu încurajează urcarea cu mașini de teren, A.T.V. –uri, etc., în primul rând din respect pentru natură, iar în al doilea rând din cauza complicațiilor care ar putea să apară dacă ar ploua.

Traseul până acolo este superb, iar amatorii de drumeții vor avea astfel plăcerea de a-l parcurge pe jos, având la dispoziţie două trasee marcate până la locul de desfăşurare al evenimentului, iar drumul durează aproximativ o oră și douăzeci de minute. Mai multe informații despre acest eveniment se pot găsi pe internet pe pagina: https://www.facebook.com/events/477954746050193

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea