Rămâi conectat

Curier Județean

10-24 aprilie: Concerte de PRICESNE, la Teiuș, Alba Iulia și Ocna Mureș, susținute de artiști de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” și studenți teologi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CONCERT MUGURI DE TEZAURConsiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, organizează, în luna aprilie, un turneu cu concerte de muzică religioasă în localitățile Alba Iulia, Teiuș și Ocna Mureș.

Vor urca pe scenă, încercând să transmită liniștea duhovnicească, prin cântece corale și pricesne tradiționale, soliști de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, precum Roxana Reche, Floricica Moga, Maria Filimon, Dorina Narița și Cătălin Hașa, Leontina Fărcaș, grupul vocal ”Muguri de Tezaur” și grupul coral al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Programul concertelor:

10 aprilie, ora 18.00 – Alba Iulia, Catedrala Unității Naționale (Schit)

17 aprilie, ora 18.00 – Teiuș, Biserica Sfântul Nicolae

24 aprilie, ora 12.00 – Ocna Mureș, Biserica Sfântul Apostol Andrei

Aranjamentul și conducerea muzicală a întregului eveniment este semnată de Alexandru Pal.

Alexandru Pal a absolvit Academia de muzică din București și și-a început cariera muzicală sub îndrumarea naistului Gheorghe Zamfir, devenind unul dintre cei mai apreciați studenți ai maestrului și fiind prezent în spectacolele acestuia din țară și străinătate. În prezent, este dirijorul Ansamblului folcloric al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba și profesor de nai la Liceul de Arte din Alba Iulia.

Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba a luat ființă în anul 2008, sub bagheta dirijorului Gheorghe Burz. Începând cu vara anului 2009, dirijorul ansamblului este naistul Alexandru Pal. Ansamblul are în componență orchestra, ansamblul de dansuri și cinci soliști vocali. În cei 8 ani de activitate, ansamblul a fost prezent în manifestări culturale prestigioase și în emisiuni radio și TV cu o largă audiență. De asemenea, ansamblul în totalitate sau membri ai ansamblului au participat la festivaluri sau turnee în România, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Republica Moldova, Bulgaria și Egipt.

Leontina Fărcaș și grupul de copii ”Mugurii de Tezaur” sunt deja o marcă a județului Alba, micii soliști vocali fiind prezențe importante în numeroase emisiuni TV de pe toate posturile specializate din radiouri și televiziuni. Leontina Fărcaș a slujit scena românească peste 40 de ani aducând în sufletele tuturor bucurie, liniște și voie bună. Din anul 1973 a ales să-și împletească în mod armonios destinul de valoroasă interpretă cu cel de pedagog astfel încât în acest moment aproape toți interpreții valoroși de folclor din județul Alba au fost formați sub directa ei îndrumare. În cadrul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba a format grupul vocal ”Muguri de Tezaur”, alături de care cântă de mai bine de nouă ani. Valoarea repertoriului lor, prestația artistică fără cusur și mai ales interpretarea de excepție a făcut ca acest grup să se bucure de succes și faimă fiind nelipsiți din marile evenimente culturale din țară.

Grupul Coral al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” și al Facultății de Teologie Ortodoxă Alba Iulia este format din elevi și studenți ai celor două instituții de învățământ ce provin din județele Alba, Mureș, Hunedoara, dar și din Republica Moldova, fiind pregătiți  pe plan muzical de pr. prof. Nicolae Topîrcean și conf.univ.dr. Adam Domin. Ei au participat la numeroase concerte și concursuri, în țară și străinătate.

Bogdan Cornea, Emanuel Lazăr și Alexandru Grigoriță – tenori, Andrei Ciprian – Bariton și Silviu Sas – Bas, vor încerca alături de artiștii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba să transmită liniștea duhovnicească, ortodoxă, prin cântece corale și pricesne tradiționale, specifice acestei perioade a Postului Mare. (A.M.)

foto: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 18 ani din Zlatna BEAT și fără permis de conducere s-a răsturnat cu mașina „împrumutată” de la serviciu. Este cercetat de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tânăr de 18 ani din Zlatna BEAT și fără permis de conducere s-a răsturnat cu mașina „împrumutată” de la serviciu. Este cercetat de polițiști Un tânăr de 18 ani din Zlatna s-a răsturnat pe malul râului Ampoi cu o autoutilitară de la serviciu. După cercetările efectuate de polițiști s-a aflat că acesta nu avea permis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea