Rămâi conectat

Ştirea zilei

1 Mai, Ziua Muncii: Cum a apărut această sărbătoare și de ce este comemorată în prima zi a lunii mai

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 Mai, Ziua Muncii: Cum a apărut această sărbătoare și de ce este comemorată în prima zi a lunii mai

Începând din 1889, Ziua Internațională a Muncii se sărbătorește în peste 80 de țări, la data de 1 Mai. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890. Prima zi a lunii mai nu a fost însă aleasă întâmplător pentru a celebra Ziua Internațională a Muncii.

Originea acestei comemorări o constituie un eveniment din Statele Unite, care a avut loc în anul 1872, atunci când aproximativ 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au ieșit în stradă pentru a cere reducerea timpului de lucru la 8 ore, fără modificarea salariului.

Citește și:  Mesaje de 1 Mai – Ziua Internațional a Muncii, mesaje haioase de 1 Mai, URARI, sms-uri şi FELICITARI de 1 Mai amuzante pentru: prieteni, colegi, părinți, bunici, angajați, muncitori

Afacerea Haymarket este semnificativă pentru rolul pe care l-a jucat în stabilirea zilei de 1 mai ca Zi Internațională a Muncii.

În octombrie 1884, o convenție a federației sindicale americane Federation of Organized Trades and Labor Unions a stabilit în unanimitate data de 1 mai 1886, ca dată-limită până la care programul de lucru de opt ore pe zi să devină standard.

Cum se apropia respectiva zi, sindicatele americane s-au pregătit de grevă generală pentru a susține programul de lucru de 8 ore pe zi, în condițiile în care se muncea în condiții grele timp de 10-16 ore pe zi.

În ziua de sâmbătă, 1 mai, s-au ținut mitinguri pe întreg teritoriul Statelor Unite. Circa 10.000 de demonstranți au ieșit pe străzi în New York City și în orașul Milwaukee, din statul Wisconsin. De asemenea, în Detroit au demonstrat alți 11.000 de muncitori. Însă, centrul mișcării sindicale a fost la Chicago, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, iar aproximativ 40.000 de muncitori au intrat în grevă.

Rezultatul a fost acela că circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliţia au rezultat mai multe victime.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii • Semnificația zilei de 1 Mai și scurte repere istorice

În seara aceleași zile, a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket. Din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câțiva mortal.

În anul 1888, la întrunirea Federației Americane a Muncii s-a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 să fie data pentru susținerea, prin manifestații și greve, a zilei de muncă de 8 ore. Dar, în anul 1889, social–democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor.

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În țara noastră, Ziua de 1 Mai este considerată sărbătoare legală.

În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiție a mișcării muncitorești internaționale.

În România, a fost marcată pentru prima dată de mişcarea socialistă pe 1 mai 1890. A devenit sărbătoare oficială odată cu instalarea comunismului. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe.

După evenimentele din decembrie 1989, timp de mai mulți ani, importanța propagandistică a zilei de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivități, însă oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | ALERTĂ în Alba: Bărbat de 55 de ani, din Gârda de Sus, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | ALERTĂ în Alba: Bărbat de 55 de ani, din Gârda de Sus, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit Polițiștii din Alba caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea