Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

13 MARTIE: Ziua Mondială a SOMNULUI. 45% din populaţia lumii suferă de tulburări de somn

Ziarul Unirea

Publicat

în

13 MARTIE: Ziua Mondială a SOMNULUI. 45% din populaţia lumii suferă de tulburări de somn

În 13 martie, este celebrată la nivel global „Ziua Mondială a Somnului”, prin care se urmăreşte conştientizarea impactului tulburărilor de somn.  Marcată în preajma zilei echinocțiului de primăvară, începând cu 2008, Ziua mondială a somnului a devenit un eveniment internațional, care în acest an este axat pe problemele cauzate de insomnie. Evenimentul este o celebrare a somnului, dar și un apel pentru a avea un somn sănătos, care împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice adecvate, înseamnă sănătate și bună dispoziție.

Ziua mondială a somnului este coordonată de Asociația Mondială a Medicinei Somnului (AMMS), ce are ca scop conștientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu. Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puțin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist. Tulburările de somn constituie o problemă globală ce amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii. O mai bună înțelegere a condițiilor necesare pentru un somn bun, un tratament adecvat obținut în urma controalelor la specialiștii în domeniu ar conduce la o scădere a efectelor negative prin reducerea tulburărilor de somn.

Asociația Mondială a Medicinei Somnului a emis 10 reguli de igienă pentru a avea un somn natural și sănătos. Condițiile de mediu, precum temperatura, zgomotul, lumina, un pat confortabil și dispozitivele electronice pot modifica somnul.

Importantă pentru calitatea somnului este și menținerea unei respirații regulate în timpul somnului. Întreruperea frecventă a funcției respiratorii, în perioada de somn, reprezintă o tulburare omniprezentă și comună numită apnee în somn, care afectează 17% dintre bărbați și 9% din femeile de vârstă mijlocie și peste, la nivel mondial, potrivit AMMS. Un număr deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburări ale somnului, persoanele care suferă de apnee în somn fiind de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de mașină din cauza oboselii.

Tulburările de somn reprezintă un factor de risc și pentru anumite stări mentale, precum depresia și anxietatea. Imposibilitatea de a obține un somn de calitate poate reduce capacitatea de concentrare, lipsa de atenție, precum și scăderea capacității de muncă, în timp ce riscul de accidente creștere. Pornind de la aceste aspecte, această zi reprezintă o oportunitate de a organiza diverse activități pentru a informa populația atât asupra riscurilor lipsei somnului, cât și a pașilor ce trebuie făcuți pentru a obține un somn de calitate.

Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 și 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.

Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin. Factorii geografici joacă și ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puțin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea