1 Iunie: Ziua Copilului. Zi în care se celebrează miracolul nașterii și-al purității și dreptul copiilor de a fi protejați

E 14 decembrie 1954. Adunarea Generală a ONU adoptă Rezoluția 836 pentru a proclama o Zi Mondială a Copilului, pe ideea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor. Este ocazia cu care Adunarea a recomandat ca, începând cu 1956, toate țările să aibă o zi a copilului. Va fi marcată drept “o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei ONU și bunăstării copiilor din toată lumea“.

Dar 1 iunie nu era o dată impusă. Rezoluția ONU recomanda fiecărei țări să aibă propria zi a copilului. Cea pe care o considerau de cuviință. Așa se face că sunt multe țări în lume care nu sărbătoresc 1 iunie, ci alte date, care au legătură cu istoria proprie. ONU marchează această zi la 20 noiembrie, data la care a fost adoptată Declarația Drepturilor Copilului, în 1959.

ELIT

La 16 noiembrie 2016, Klaus Iohannis promulgă decretul privind promulgarea legii care le dă părinților dreptul a nu lucra, pe ideea de a petrece timp cu cei mici. În 2017, pentru prima dată, de 1 iunie, la noi în țară, părinții au fost liberi, astfel încât să petreacă timp cu copiii. Legea fusese adoptată în octombrie în Camera Deputaților. Scopul legii era evident: să încurajeze părinții să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului 2020

Ziua Copilului nu e sărbătorită în toate țările pe 1 iunie.

Mihail David - 2020

De exemplu, în Albania, copiii sunt sărbătoriți pe 25 decembrie, în Argentina – în a doua duminică din august, în Australia – pe 20 noiembrie, în Brazili – pe 12 octombrie, în Bulgaria – pe 1 iunie, în Canada – pe 20 noiembrie, în Cipru – pe 23 aprilie, în Elveția – pe 20 noiembrie, iar în India – pe 14 noiembrie.

Obiceiurile legate de Ziua Copilului sunt multe și variază de la un stat la altul și chiar de la familie la familie.

În România, de Ziua Copilului sunt oferite copiilor de toate vârstele bomboane, jucării, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi alte lucruri pe care ei și le doresc. De asemenea, de Ziua Copilului sunt organizate, de obicei, petreceri-surpriză, evenimente artistice și ateliere dedicate copiilor, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.​ Însă, cel mai important lucru pentru un copil este jocul, atenția părinților și timpul petrecut împreună cu aceștia.

Așadar, Ziua Copilului este un prilej în plus pentru ca părinții să petreacă mai mult timp împreună cu copiii lor și să le ofere dragostea și afecțiunea de care aceștia au nevoie pentru a fi sănătoși din punct de vedere emoțional.

sursa: libertatea.ro impact.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...