Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

1 februarie 2020: Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Trifon, cel care alungă duhurile necurate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1 februarie 2020: Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Trifon, cel care alungă duhurile necurate

Joi, 1 februarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfântul Trifon – Aducatorul de belsug sau „Stăpânul Omizilor”, cunoscut ca ocrotitor al grădinilor, al livezilor, al viilor și al păsărilor, fiind cel ce îndepărtează insectele dăunătoare și păzește lanurile de secetă și grindină și ca alungător al duhurilor necurate și tămăduitor al bolilor printre care bolile de ochi și nebunia. De asemenea el este cunoscut și ca grabnic ajutător pentru recuperarea lucrurilor pierdute și găsirea unui loc de muncă.

Sfântul Trifon s-a născut în satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfârșitul secolului al III-lea, regiune care astăzi aparține Turciei. Este cinstit pe 1 februarie. Dumnezeu i-a dăruit din copilărie darul vindecării bolnavilor și putere asupra demonilor. Pe când avea 17 ani, a scos de sub stăpânirea diavolului pe fiica împăratului roman Gordian. După șase zile de post și rugăciune, Sfântul Trifon le-a descoperit păgânilor existența diavolului. La porunca sa, diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Prin această minune a atras pe mulți păgâni la creștinism.

Citește și: Luna Februarie sau ”Făurar” – „Luna lupilor”, geroasă, cu zăpezi și viscole, când fierarii se pregătesc de primăvară, ascut plugurile și fac potcoave noi pentru cai

Mai târziu, în vremea împăratului Deciu, persecutorul creștinilor, Trifon a fost prins și supus la multe chinuri: a fost lovit cu bâtele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi și dus desculț prin oraș, pe vreme de iarnă. Toate acestea sfântul le-a îndurat cu răbdare. Pentru că nu va sluji zeilor, a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. S-a rugat lui Dumnezeu să moară înainte de a fi supus la pedeapsa dată de împărat. Astfel, când soldații au ridicat sabia să-i taie capul, sfântul și-a și dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Creștinii au luat trupul Sfântului Trifon, cu intenția de a-l îngropa în Niceea. Însă, sfântul li se va descoperi și le va cere să-l ducă trupul în satul natal, Lampsac. Mai târziu, moaștele Sfântului Trifon au fost mutate la Constantinopol și apoi la Roma.

Sfântul Trifon este cunoscut în credința populară ca cel ce păzește livezile de omizi și lăcuste, iar pe oameni, de nebunie. În vechime, viticultorii și pomicultorii țineau post în această zi și chemau preotul să le stropească cu agheazmă livezile și via, ca aceastea să fie ferite de nerodire și de secetă sau grindină. A fost luat drept ocrotitor al livezilor și grădinilor, pentru că prin rugăciunile sale a reușit să salveze localitatea natală de la înfometare, prin oprirea unei invazii de lăcuste.

Sunt multe zone din țară, unde preoții sunt chemați să binecuvînteze viile, livezile și grădinile. Ele sunt stropite cu apă sfințită, cunoscută și sub denumirea de „Agheasma Sfântului Trifon”. Aceasta zi închinată Sfântului Trifon este pentru mulți credincioși o zi nelucrătoare și de rugăciune către sfântul Trifon pentru a le păzi gardinile și livezile de stricăciuni.

Citește și: Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025 • Când cade Paștele în 2020

În București, la biserica Cărămidarii de Jos, este prezent un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Trifon.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon

O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutatorule al tuturor celor ce la ține aleargă și se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultatorule și mijlocitorule! Auzi-ne și acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfânta pomenirea ta: că tu, bineplacutule al lui Hristos, însuți ai făgăduit mai înainte de ieșirea ta din viață această stricacioasa că te vei ruga Domnului pentru noi și ai cerut de la Dansul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie și întristare a să, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

Și precum oarecand pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, așijderea și pe noi păzește-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieții noastre și mai vârtos în ziua cea înfricoșată a suflării noastre celei de pe urmă mijlocește pentru noi, când intunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura și vor începe să ne înfricoșeze.

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Fii nouă atunci ajutător și grabnic izgonitor al viclenilor diavoli și la Împărăția Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceață sfinților înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească și pe noi a fi părtași ai veseliei și bucuriei celei de-a pururea fiitoare, că dimpreună cu ține să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Mangaietorul, în veci. Amin.

În altă ordine de idei, în această zi Biserica Ortodoxă facem pomenirea Sfintei Brigita, Cuviosului Petru din Galatia; Sfântului Cuvios Vendimian; Sfântului Mucenic Carion; Sfântului Cuvios Vasile Mărturisitorul, arhiepiscopul Tesalonicului; Sfântului Cuvios Timotei; Sfântului Mucenic Tion, împreună cu doi prunci; Sfintei Mucenițe Perpetuă și a celor împreună cu dansa: Satâr, Revcat, Satornil, Secund și Felicitas; Sfântului Mucenic Anastasie Naupliotul.

Ce facem de ziua Sfântului Trifon ?

În vechime, dar și astăzi, pe alocuri, există obiceiul de a sfinți apă (aghiasmă) în prima zi a fiecărei luni. Astfel, apă sfințită în ziua de 1 februarie este numită „aghiasmă Sfântului Trifon”, fiind folosită cu precădere la stropirea naturii. Astfel, și astăzi, de ziua sfântului, viticultorii, pomicultorii și grădinarii evlavioși țîn post și cheamă preotul pentru a le stropi grădinile și livezile cu aghiazmă, spre a fi păzite de insecte dăunătoare și de calamități naturale. Tot in această zi, unii oameni gospodari aduc la biserica semințe și cereale, spre a fi binecuvântate de preot, pentru sădit și semănat.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători

Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Floriile 2024. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2025, 2026. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Floriile 2024 • Când pică Floriile în următorii ani: Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice în 2024, 2025. Floriile ortodoxe 2024 sunt în 28 aprilie, iar Floriile catolice 2024 în 24 martie. Paștele Ortodox 2024 este în 5 mai, iar Paștele Catolic 2024 în 31 martie. În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea