Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Ziua Ușilor Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a avut astăzi, 25 octombrie 2013, porţile larg deschise pentru toţi cei interesaţi să viziteze şi să se informeze despre activitatea şi organizarea instanţei de judecată.

Participanţii la această manifestare au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei și au avut posibilitatea să testeze echipamentelor electronice de informare de tip info-chioşc cu care sunt dotate instanţele judecătoreşti şi care permit justiţiabililor să obţină în mod rapid şi foarte facil informaţii utile despre evoluţia dosarelor aflate pe rolul instanţei. De asemenea, au fost puse la dispoziţia celor interesaţi materiale informative despre sistemul judiciar cum ar fi Ghidurile de orientare pentru justiţiabili realizate de Consiliul Superior al Magistraturii şi alte broşuri informative.

Cu această ocazie, președinta instanței, judecător Adriana Petrașcu a susținut o conferință de presă în care a prezentat date semnificative privind activitatea Curţii de Apel Alba Iulia, a vorbit despre proiectele de reabilitare a clădirii și o posibilă extindere în spațiile de la parter în momentul în care CJ Alba își va muta birourile, despre atmosfera de înțelegere și foarte bună colaborare între judecători și despre activitatea sa din timpul celor două mandate la conducerea instanței.

Cu privire la activitatea de judecată, din datele statistice la nivel naţional pe primele 6 luni ale anului 2013, făcute publice de Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Alba Iulia are cea mai mare încărcătură de dosare care a revenit spre judecată judecătorilor de la instanţă (1.262 de cauze pe judecător raportat la schema de posturi), dintre toate curţile de apel din ţară, iar ca volum total de dosare ce s-au aflat pe rolul instanţei (19.654 de cauze), Curtea de Apel Alba Iulia s-a situat în primul semestru pe locul 4, după Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Craiova şi Curtea de Apel Cluj.

În ceea ce privește situaţia personalului de la Curtea de Apel Alba Iulia (aparatul propriu) toate posturile de judecător şi personal auxiliar sunt în prezent ocupate. Este important de precizat că, deşi gradul de ocupare a posturilor, care a fost o problemă importantă în ultimii ani, s-a îmbunătăţit în acest moment, creşterea alarmantă a numărului de dosare din ultimul timp face ca schema de personal să fie insuficientă şi să pună în pericol capacitatea instanţei de a asigura un act de justiţie de calitate.

În urma demersurilor preşedintelui Curţii de Apel Alba Iulia care a solicitat în mod repetat factorilor de decizie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturi luarea de urgenţă a unor măsuri concrete de suplimentare sau redistribuire a posturilor în funcţie de gradul de încărcătură a instanţelor pentru evitarea acordării unor termene de judecată foarte lungi, s-a aprobat suplimentarea pentru aparatul propriu cu 2 posturi de judecător, 4 posturi de grefier de şedinţă debutant şi 1 post de grefier arhivar debutant, care au fost ocupate în această vară prin promovare pentru posturile de judecător, respectiv prin concurs pentru posturile de grefieri.

Legat de refuncționalizarea clădirii, președintele instanței a explicat că se dorește amenajarea unor săli de judecată și alte spații administrative la parterul clădirii și construcția unor lifturi astfel încât și persoanele cu dizabilități să poată ajunge la etaj. Prin schimbările care vor fi făcute, în opinia sa, s-ar atenua impactul puternic pe care publicul îl resimte când intră pentru prima dată într-o astfel de instituție.

Despre munca de ”coordonator” al unui colectiv, pentru că în opinia sa asta trebuie să fie un președinte de instanță, judecătorul Adriana Petrașcu a spus că în cei 6 ani și jumătate de activitate la Curtea de Apel Alba Iulia nu a avut probleme nici cu colegii și nici cu alte instanțe dar a acceptat faptul că atâta vreme cât nu există respect între colegi nu se poate realiza nimic: ”Dorința fiecăruia atunci când își face treaba bine este să-i fie respectată munca. Dacă se merge pe asta există toate șansele să fie obținute și rezultate bune, și o atmosferă bună iar munca se face cu plăcere”.

În ceea ce privește rezultatul acțiunii de astăzi concluzia a fost următoarea: ”Prin organizarea Zilei Porţilor Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia apreciem că am atins scopul propus, acela de a contribui la creşterea  transparenţei actului de justiţie şi la familiarizarea publicului cu aspectele specifice activităţii instanţei pentru a înţelege mai bine cum funcţionează justiţia şi care este rolul profesioniştilor ei”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alertă globală extremă: O furtună solară de o intensitate rară a lovit pământul. Ce urmări ar putea avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alertă globală extremă: O furtună solară de o intensitate rară a lovit pământul. Ce urmări ar putea avea Alerta furtunii geomagnetice care a lovit pământul a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau „extremă”, fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea