Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ziua Naţională a României văzută prin ochii unui veteran de război, infirm: „Nu există sărbătoare mai mare decât cea din 1 Decembrie”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Colonelul Corodean Ioan, în vârstă de 86 de ani, a luptat pentru patrie în Munţii Tatra din Cehoslovacia, în al Doilea Război Mondial, considerat cel mai mare şi ucigător conflict armat neîntrerupt din istoria omenirii. Colonelul a fost prezent astăzi la depunerea de coroane la Statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia. Cu lacrimi în ochi, colonelul Corodean ne-a povestit cum a rămas în urmă cu doi ani infirm, din cauza unui incident de la acea vreme.

„Întâmplarea face că în Munţii Tatra eram cu nişte maşini care transportau muniţie. Era zăpada foarte mare, s-a defectat o maşină şi am rămas aproape de o comună şi nu am putut să ne mişcăm de acolo până nu au venit alte maşini. A trebuit să stau lângă maşină toată noaptea  pentru a apăra muniţia din camion şi din remorcă. Mi-au degerat picioarele. Am târât-o aşa până acum doi ani când mi-au tăiat piciorul. Încă sunt în activitate şi sunt preşedintele filialei veteranilor de război la Ministerul de Interne”, a declarat colonelul Corodean Ioan ca şi cum întâmplarea ar fi avut loc în urmă cu doar câteva zile.

În timp ce istoria se pierde printre degete, iar Ziua de 1 Decembrie rămâne doar o zi perfectă pentru comerţ şi campanie electorală, unii demnitari dorind să o sărbătorească într-o zi mai „caldă” de vară, colonelul Corodean o consideră „cea mai mare sărbătoare” şi nu uită de încercarea domnitorului Mihai Viteazul de a uni principatele.

„Dacă stăm să privim de la Mihai Viteazul şi până în zilele noastre unirea a fost germenul seminţei de rudire, lucru care de abia s-a înrudit în mâna lui Alexandru Ioan Cuza, când s-a făcut prima unire în 1859 care nu putea fi realizată, dar de atunci şi până acum au trecut prea multe evenimente, multe războaie. Eroii noştri sunt vii în memoria poporului nostru”, a mai spus colonelul, cu aceleaşi emoţii.

La mulţi ani colonele, multă sănătate şi  multe împliniri!

[nggallery id=796]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea