Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ziua Națională a României sărbătorită de liderii Consiliului Județean Alba, la Bruxelles

Publicat

în

O delegație formată din 12 persoane din județul Alba, condusă de preşedintele consiliului județean, Ion Dumitrel și vicepreşedintele instituției, Alin Cucui, va participa în data de 6 decembrie la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, eveniment ce va avea loc la Bruxelles.

Asta, dacă aleșii județeni vor aproba în cadrul ședinței de Consiliu Județean Alba de joi, 21 noiembrie, proiectul de hotărâre “privind aprobarea participării reprezentanţilor Judeţului Alba la sarbatorirea Zilei Naţionale a României, eveniment organizat la Bruxelles, Belgia, în 6 decembrie 2013” și a cheltuielilor aferente deplasării.

Alături de cei doi lideri ai administrației județene, potrivit proiectului de hotărâre, vor mai face parte din delegație alţi 10 reprezentanţi de la Centrul de cultură „Augustin Bena” Alba, Fundaţia Inter Art Aiud şi Asociaţia Producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice „Alba Transilvania”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform aceluiași document, scopul deplasării este “promovarea județului Alba, a istoriei sale unice, a resurselor sale turistice și culturale, precum și valorizarea tradițiilor și obiceiurilor locale, în afara granițelor țării. Pe lângă marcarea acestui moment deosebit de important în istoria naţională, evenimentul are ca scop promovarea potenţialului turistic şi cultural al judeţului Alba, precum şi valorizarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, prin intermediul unei expoziţii de artă plastică românească, al unui concert de colinde şi de muzică folclorică şi al unei prezentări de gastronomie tradiţională.”

Invitație din partea Ambasada României în Regatul Belgiei

“Ambasada României în Regatul Belgiei adresează judeţului Alba – Consiliului Judeţean Alba, invitaţia de a fi partener în organizarea, la Bruxelles, a unui eveniment pentru a sărbători Ziua Naţională a României (…) Importanţa sărbătoririi Zilei Naţionale a României, cu încărcătura sa istorică deosebit de importantă pentru judeţul Alba, impune organizarea unor manifestări care să rămână în conştiinţa românilor de pretutindeni, dar mai ales să contribuie la promovarea şi întărirea identităţii unui spaţiu bogat în resurse turistice şi culturale, bine definit în trecutul poporului român”, se mai precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Nominalizarea specialiștilor din aparatul de specialitate al CJ Alba, care vor participa la evenimetul organizat la Bruxelles, se va face prin dispoziția președintelui consiliului județean, Ion Dumitrel.

Cheltuielile aferente deplasării delegației vor fi suportate din bugetul propriu al județului Alba.

Manifestări sărace de 1 Decembrie la Alba Iulia

În același timp, manifestațiile de la 1 Decembrie, de la Alba Iulia, dedicate sărbătoririi a 95 de ani de la Marea Unire, riscă să fie “palide” și în acest an, din cauza Guvernul României care încă nu a alocat fondurile necesare  pentru organizarea evenimentului. Anul trecut a fost primul an în care Executivul nu a alocat niciun leu pentru sărbătorirea la Alba Iulia a Zilei Naționale a românilor de pretudindeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare meteo: COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe, până marți. Temperaturi de până la 36 de grade

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe, până marți. Temperaturi de până la 36 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 4 iulie, o avertizare cod galben de disconfort termic ridicat și val de căldură, valabilă până marți.

COD GALBEN

În intervalul 4-5 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit
COD PORTOCALIU

În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022: Mii de oameni, așteptați cu spectacole de muzică, filme și focuri de artificii

Publicat

în

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022: Mii de oameni, așteptați cu spectacole de muzică, filme și focuri de artificii

Târgul de Fete de pe Muntele Găină va fi organizat în perioada 16-17 iulie 2022. Târgul, devenit o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în anul 1816.

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminică, cu noaptea în cap, se urcă pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu strigături, iar fetele se luau, nu se cumpărau.

Elit - Gustul Desăvârșit

În decursul timpului, la Târgul de fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizită acestuia fiind amenajată o tabăra de corturi, sau Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a Sfințit Crucea Iancului.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservarea, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial.

PROGRAM DETALIAT – Târgul de Fete de pe Muntele Găina

16 IULIE 2022 / VÂRFUL MUNTELUI GĂINA

 • ora 12:00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBĂ TRADIȚIONAL
  50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj
 • ora 13:00 „Costumul popular că emblemă a identității culturale românești” de DOINA ISFANONI, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române
  difuzare film
 • ora 14:00 CÂNTEC PENTRU FĂURITORII LIBERTĂȚIi susținut de ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBĂ, dirijor: Alexandru Pal
  Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narita, Nicolae Pluta, Floricică Moga și Nicolae Tuhut
  spectacolul folcloric extraordinar
 • ora 15:30 ALBĂ TRADIȚIONAL meșteri tradiționali la ei acasă
  Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei
  Artă lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu
  difuzare film
 • ora 16:00 Altarul Soarelui, Țară Moților și Drama lui Avram Iancu
  difuzare film
 • ora 17:30 FANFARA TRANSILVANIA și TRANSILVANIA JUNIOR
  spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică
  ora 19:00 ALBĂ TRADIȚIONAL meșteri și interpreți tradiționali la ei acasă
  Chemarea tulnicului și Eugenia Găvrea
  Lespezile de piatră și Petru Popa
  difuzare film
 • ora 19:30 ANTHEIA IMPERIALIS – coordonator Octavia Oprea
  spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane
 • ora 21:30 Concert extraordinar PHOENIX
  2022 anul împlinirii a 60 de ani de existența PHOENIX
 • ora 23:00 Flaviu fără S și discotecă în aer liber
 • ora 00:00 Foc de artificii

17 IULIE 2022 / VÂRFUL MUNTELUI GĂINA

 • ora 10:00 Ceremonial de depunere de coroane și slujba religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române
  Tulnicaresele din Avram Iancu
  Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcas
 • ora 10:30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBĂ TRADIȚIONAL
  50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj
 • ora 11:00 RO Cultură pentru Cultură – MUNTELE GĂINĂ UNEȘTE TRADIȚIILE ROMÂNEȘTI
  din ALBA, BIHOR, CLUJ, HUNEDOARA, ARAD, SUCEAVA, SĂLAJ, GORJ
  spectacolul folcloric extraordinar
  SUCEAVA – Ansamblul folcloric , , FLORI DE BUCOVINA
  GORJ – Ansamblul folcloric , , CHEILE OLTETULUI POLOVRAGI
  SĂLAJ – Ansamblul folcloric , , MUGUR, MUGUREL
  ARAD – Ansamblul folcloric , , FLORILE MUREȘULUI
  BIHOR – Ansamblul folcloric DATINĂ din ALEȘD
  HUNEDOARA – Ansamblul de cântece și dansuri padurenesti , , LELESANA din LELESE
  CLUJ – Ansamblul folcloric DOR TRANSILVAN al R. A. T. U. C. CLUJ-NAPOCA
  ALBA – Ansamblul folcloric TRADIȚII UIORENE OCNA MUREȘ

Proiect implementat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Albă, în parteneriat cu Primăria Comunei Avram Iancu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Înlocuirea conductei de distribuție a apei și a branșamentelor, pe două străzi din Aiud: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Înlocuirea conductei de distribuție a apei și a branșamentelor, pe două străzi din Aiud: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru proiectul „Înlocuire conductă de distribuție a apei și a branșamentelor aferente, pe strada Ec. Varga și parțial pe strada Unirii, municipiul Aiud, Județul Alba”.

Zona studiată este într-o continuă dezvoltare si prezintă importanţă majoră pentru ca sunt amplasate pe lângă locuinţe individuale, blocuri de locuinţe, Spitalul municipal Aiud, Spitalul de pneumoftiziologie Aiud, Colegiul National Titu Maiorescu, Şcoala generală clasele I-IV, impunându-se astfel asigurarea continuităţii furnizării apei, fără întreruperi pe durate lungi de timp, pentru repararea defecţiunilor care apar pe reţeaua de distribuţie existentă care are durata normală de serviciu expirată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Înlocuirea conductei de distribuţie a apei si a branşamentelor aferente pe str. Ecaterina Varga si partial pe str. Unirii se va realiza prin următoarea schemă generală:

-sursa de apă: din reţeaua de alimentare cu apă potabilă existentă a municipiului Aiud;
-conducta de distribuţie apă potabilă din polietilenă de înaltă densitate PEHD, PE80, PN6, SDR17.6 De 160 mm pe o lungime de 1087ml si cu polietilenă de înaltă densitate PEHD, PE80, PN6, SDR17.6 De 110 mm pe o lungime de 653 ml;
-branşamentele vor fi executate din conductă de polietilenă de înaltă densitate PEHD, PE80, PN6, SDR 17.6 De 63 mm, De 32 mm si De 25 mm

Conducta de alimentare cu apă potabilă:

Traseul conductei noi de distribuţie a apei potabile s-a stabilit având în vedere următoarele criterii:

– configuraţia tramei stradale existente;

– analiza făcută pe teren;

Lungimea totală a conductei de alimentare cu apă este 1794 ml.

Lungimea totală a conductei de branşament este 503ml.

Conducta se va poza pe cât posibil în acostamentul drumului sau sub trotuare şi zone verzi acolo unde acestea există.

Pe traseul conductei care urmează a fi executată prin prezentul proiect au fost prevăzute:

– 3 buc – cămine de vane: CW1,..,CW3;

– 13 buc – hidranti supraterani de incendiu din care 10 buc Dn 100 mm si 3 buc hidranti supraterani cu Dn80 mm

Căminele de vane vor fi din bolţari de beton şi elemente prefabricate din beton în care se vor monta instalaţiile aferente, iar căminele de apometru vor fi preechipate. Dimensiunile căminelor sunt în funcţie de numărul/mărimea vanelor care urmează a fi montate în cămine şi adâncimile de pozare a conductelor.

Tronsoanele reţelei de apă potabilă nou proiectate din PEHD Pn6, De 63mm, De 90mm De 110mm şi De 160mm se vor branşa la reţeaua de ditribuţie existentă pe str. Tudor Vladimirescu, respectiv pe str. Unirii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare