Rămâi conectat

Politică Administrație

Ziua Mondială a Educației a trecut, problemele din sistem rămân

Publicat

în

Continuând o frumoasă tradiție, PNL Alba a organizat și în acest an un frumos eveniment pentru a marca, alături de cadrele didactice din județ, Ziua Mondială a Educației.

Adrian SimionNe-am bucurat alături de dascăli, dar dincolo de bucuria momentului, discuțiile, inevitabile, pe subiectul educație, ne-au arătat, din nou, că nu suntem în cea mai fericită situație sub guvernarea PSD.

Până la urmă, despre ce discutăm? Statisticile arată că modul în care actualul Guvern PSD înțelege să susțină sistemul de învățământ, îi determină pe circa 80% dintre tineri să considere că sistemul de învățământ actual nu îi pregătește suficient pentru piața muncii. De asemenea, din păcate, în jur de 250.000 de români sunt analfabeți, oficial, chiar dacă în sistemul de educație sunt foarte multe cadre didactice dedicate, care își fac meseria cu vocație. Dar, fără a fi ipocriți, în România anului 2015, un dascăl nu-i poate călca pe urme domnului Trandafir, când vede că salariul său întreg abia dacă-i ajunge să plătească o rată la bancă. Dedicația și dragostea de copiii uneori pur și simplu nu pot fi de ajuns.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe lângă salariile foarte mici, uneori și condițiile de lucru sunt grele. Conștient de situație, Partidul Național Liberal a propus și a obținut votarea în Camera Deputaților a proiectului prin care naveta dascălilor să fie decontată de la bugetul de stat. Este un pas mic se va spune, dar este o victorie, o rază de speranță într-o mare roșie de nereușite.

Și care sunt acele nereușite? Iată doar două dintre ele, dar care sunt atât de importante încât l-ar face pe orice premier serios să se gândească bine dacă ar mai trebui să rămână în funcție:

– există copii în România condusă de guvernul Ponta care încep școala fără a avea manual; situația s-a tot repetat în ultimii ani, cu un „vârf” al penibilului în 2014, când cei mici nu au avut luni bune după ce studia;

– există sute și mii de școli în România condusă de guvernul Ponta care încep școala fără a avea autorizații sanitare.

Și din păcate, în aceste condiții, cum poți, ca guvern, să oprești declinul educației românești? Mai degrabă, în unele zone, acest declin chiar s-a accentuat. Și care sunt rezultatele? Iată unul dintre ele – România condusă de guvernul Ponta continuă să piardă tineri de valoare (inclusiv din sistemul de educație), care în loc să contribuie la bunăstarea României sunt nevoiți să plece peste hotare.

Iar când lucrurile nu merg, ideea ar fi că ar trebui să schimbi ceva. Ei bine, gura târgului vorbește că acest fapt îl încearcă și Guvernul PSD, care pare-se că pregătește o nouă Lege a Educației (a câta?!). Personal, nu sunt extrem de optimist cu privire la această soluție din cel puțin două motive:

– discuția ar fi inițiată ca urmare a unei propuneri făcute dinspre Consiliul Național al Rectorilor (CNR), o structură care, dincolo de pregătirea profesională a membrilor săi, a dovedit, nu doar o dată, faptul că este o structură mai degrabă recunoscută pentru conservatorism;

– în acest proces este puternic implicată doamna Ecaterina Andronescu (PSD), care, pe de o parte, are o puternică influență în CNR, iar, pe de altă parte, deja a arătat ce poate, fiind ministrul Educației postdecembrist care a ocupat pentru cel mai mult timp această poziție, cu rezultate nu din cele mai fericite (a se vedea, de exemplu, cazul, total nefericit, al desființării școlilor profesionale).

Partidul Național Liberal, conștient de rolul său istoric, de la Spiru Haret încoace, a arătat, și nu de puține ori, că orice evoluție în educație trebuie să se bazeze pe valori și principii, nu doar pe schimbare de dragul schimbării. O evoluție sănătoasă a educației românești poate fi făcută atât prin alocări financiare cel puțin decente (iar în acest sens PNL a susținut alocarea către Educație a acelui atât de mult discutat 6%), cât și prin schimbări care să reflecte în mult mai mare măsură dorințele părții reformiste a societății românești, iar nu ale părții (cu carnet roșu de partid) care vrea să mai schimbe pe ici pe colo ca să mai satisfacă niște interese personale sau de grup.

Oare guvernanții de azi înțeleg toate acestea?

 

Prof. Adrian SIMION,

Vicepreședinte PNL Alba Iulia,

Presedinte Comisia Națională de Educație a TNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare