Ziua internațională a non-violenței. Este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data nașterii lui Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume
Ziua internațională a non-violenței. Este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data nașterii lui Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume
Pe 2 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a non-violenței, odată cu data nașterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume, pionier al filozofiei și al strategiei non-violenței, conducător de marcă al mișcării pentru independență din India.
Marcarea acestei zile a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția 61/271, la 15 iunie 2007. Potrivit acestei Rezoluții, Ziua internațională a non-violenței este o ocazie pentru a ”disemina mesajul non-violenței, inclusiv prin educație și prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluția reafirmă ”relevanța universală a principiului non-violenței” precum și dorința ”de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței”, se arată pe site-ul www.un.org.
Adunarea Generală a ONU a luat această decizie ”având în vedere că non-violența, toleranța, respectul deplin pentru toate drepturile omului și libertățile fundamentale pentru toți, democrația, dezvoltarea, înțelegerea reciprocă și respectul pentru diversitate sunt interconectate și se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanța universală a principiului non-violenței și dorind să asigure o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței.
Principiul non-violenței — cunoscut și sub numele de rezistență non-violentă — respinge folosirea violenței fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acțiuni non-violente: proteste, marșuri; non-cooperarea; intervenții non-violente, precum blocadele.
Mahatma Gandhi, care a ajutat India pe calea spre obținerea independenței, a fost o sursă de inspirație pentru mișcările non-violente în vederea obținerii de drepturi civile și schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste pașnice pentru a determina progresul politic și social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieții sale, în credința sa în non-violență chiar și în condiții opresive și în fața unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. ”Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este unul dintre citatele celebre care aparțin lui Mahatma Gandhi.
Conform Rezoluției adoptate de Adunarea Generală a ONU la 15 iunie 2007, statele membre, organizațiile sistemului ONU, organizațiile regionale și neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să marcheze în mod corespunzător Ziua internațională a non-violenței și să difuzeze mesajul non-violenței, inclusiv prin educație și sensibilizarea opiniei publice.
De Ziua internațională a non-violenței suntem chemați să contribuim, fiecare cum poate, la crearea unei culturi a păcii, a toleranței, a înțelegerii și a non-violenței, să promovăm diversitatea culturală și înțelegerea între popoarele lumii.
În acest scop pot fi organizate, spre exemplu, campanii publice de conștientizare, marșuri, conferințe, întâlniri publice etc.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 13 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 18 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 5 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor