Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ziua internațională a non-violenței. Este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data nașterii lui Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua internațională a non-violenței. Este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data nașterii lui Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume

Pe 2 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a non-violenței, odată cu data nașterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume, pionier al filozofiei și al strategiei non-violenței, conducător de marcă al mișcării pentru independență din India.

Marcarea acestei zile a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția 61/271, la 15 iunie 2007. Potrivit acestei Rezoluții, Ziua internațională a non-violenței este o ocazie pentru a ”disemina mesajul non-violenței, inclusiv prin educație și prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluția reafirmă ”relevanța universală a principiului non-violenței” precum și dorința ”de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței”, se arată pe site-ul www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a luat această decizie ”având în vedere că non-violența, toleranța, respectul deplin pentru toate drepturile omului și libertățile fundamentale pentru toți, democrația, dezvoltarea, înțelegerea reciprocă și respectul pentru diversitate sunt interconectate și se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanța universală a principiului non-violenței și dorind să asigure o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței.

Principiul non-violenței — cunoscut și sub numele de rezistență non-violentă — respinge folosirea violenței fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acțiuni non-violente: proteste, marșuri; non-cooperarea; intervenții non-violente, precum blocadele.

Mahatma Gandhi, care a ajutat India pe calea spre obținerea independenței, a fost o sursă de inspirație pentru mișcările non-violente în vederea obținerii de drepturi civile și schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste pașnice pentru a determina progresul politic și social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieții sale, în credința sa în non-violență chiar și în condiții opresive și în fața unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. ”Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este unul dintre citatele celebre care aparțin lui Mahatma Gandhi.

Conform Rezoluției adoptate de Adunarea Generală a ONU la 15 iunie 2007, statele membre, organizațiile sistemului ONU, organizațiile regionale și neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să marcheze în mod corespunzător Ziua internațională a non-violenței și să difuzeze mesajul non-violenței, inclusiv prin educație și sensibilizarea opiniei publice.

De Ziua internațională a non-violenței suntem chemați să contribuim, fiecare cum poate, la crearea unei culturi a păcii, a toleranței, a înțelegerii și a non-violenței, să promovăm diversitatea culturală și înțelegerea între popoarele lumii.

În acest scop pot fi organizate, spre exemplu, campanii publice de conștientizare, marșuri, conferințe, întâlniri publice etc.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea