Rămâi conectat

Ştirea zilei

Zilele Cetăţii Alba Carolina: Deschiderea traseului turistic „Porţile Cetăţii” – Porţile a VI-a, a V-a şi a IV-a

Publicat

în

Astăzi, 5 mai 2012,  începând cu ora 10:00, sute de albaiulieni dar deopotrivă şi turişti din toată ţara şi chiar şi din străinătate au luat parte la deschiderea oficială a traseului turistic „Porţile Cetăţii” – Porţile a VI-a, a V-a şi a IV-a din Cetatea Alba Carolina. Momentul inaugural a început pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor cu Poarta a VI-a . Primarul Municipiului Alba Iulia Mircea Hava împreună cu Silvia Moldovan – directorul Serviciului de Investiţii din cadrul primăriei şi de arh. Dan Sabău- directorul general al Grup Corint, firmă ce s-a ocupat îndeaproape de reabilitarea şi darea în funcţiune a întregului traseu turistic al porţilor din Cetatea Alba Iuliei, au tăiat panglica inaugurală. De aici, toate oficialităţile locale şi judeţene prezente împreună cu numeroşi albaiulieni au parcurs traseul de la Poarta a VI-a până la ieşirea Porţii a IV-a, trecând peste cele trei poduri de legătură dintre porţi reconstruite. S-au adunat apoi cu toţii în Piaţeta frumos reamenajată din faţa Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Aici, preţ de mai multe minute au asistat cu toţii pe viu la o adevărată „filă” de istorie şi anume defilarea Gărzii Cetăţii Alba Carolina, aşa cum se făcea pe vremuri, adică cu tot arsenalul din dotare: garda călare, garda pedestră, căruţe cu tunuri, căruţe cu fân, soldaţi cu tărgi, etc. În continuare, cei prezenţi s-au îndreptat spre Piaţa Cetăţii, amenajată în zona Parcului Custozza unde au luat parte la vernisajul expoziţiei „Documentar fotografic cu lucrările de pe şantier”. În jurul orei 11:30 au asistat cu toţii la prezentarea onorului de către garda Traseului celor Trei Fortificaţii, după care mulţime de albaiulieni şi nu numai a pătruns în interiorul Cetăţii, vizitând Castrul Roman complet restaurat datând din anul 106, precum şi celelalte obiective de interes turistic din interiorul Traseului celor Trei Fortificaţii. Totodată au luat parte la un alt moment memorabil din istoria Cetăţii Alba Carolina, şi anume „Atacul insurgenţilor asupra Bastioanelor de Sud” – Traseul celor Trei Fortificaţii, care aşa după cum ştim din istorie a avut loc în anul 1849, când Cetatea a fost asediată de către trupele generalului Bem, însă asediul a fost respins deoarece au rămas fără muniţie.

„Vrem o  Cetate vie la Alba Iulia”

 “Astăzi, Cetatea noastră,  pe care toţi albaiulienii o iubesc, arată din ce în ce mai bine. Va fi un lucru unic nu numai în România, am curajul să spun şi în Europa. Sunt bucuros astăzi, să putem să deschidem Traseul Porţilor. Poarta a VI-a, a V-a, a IV-a, a III-a, a- II-a şi Poarta I. Dacă începem din cealaltă parte Poarta I şi Poarta a -III-a le-au văzut şi le-am văzut ani de zile. Poarta a II-a nu am văzut-o, dar acum este la locul ei. Poarta a III-a, a IV -a, a V -a şi Poarta a VI -a, loc în care suntem. Despre Poarta a VI-a, ştim doar că în anul 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria au intrat împreună pe această poartă. De atunci nu avem nici poze şi nu mai ştim alte lucruri despre ea decât că a fost închisă. Astăzi este deschisă, şi este deschisă pentru dumneavoastră, pentru toţi cei care vreţi să veniţi să vă bucuraţi de ceea ce înseamnă Cetatea. De asemenea, odată cu Poarta a VI-a se deschide şi traseul prin cleşti pe partea de Sud. Chiar cu tot şantierul, în  Cetate şi în partea de Sud şi în partea de Nord şi în partea centrală se poate circula, oamenii pot să se plimbe şi să vadă ceea ce s-a reconstruit pentru ei. Cetatea ştiţi că este foarte veche, însă de 80 de ani, poate că mai mult de 80 de ani, nu ştiam nimic despre ea decât că treceam prin ea. Cei care locuiau în Cetate şi aveau jobul în centru sau invers. Era un loc de trecere ca şi o potecă, nu ne spunea altceva nimic. Din păcate 80 de ani a stat ascunsă, şi a fost ca un oraş interzis. Nu din cauza celor care au stat acolo, armata, ci din cauza celor care au pus asta acolo. Din păcate, la ora actuală, sunt mulţi care nu înţeleg că Cetatea trebuie deschisă total. Că nu este o zonă în care pot să fie anumite clădiri ceea ce avem astăzi, ci acolo totul trebuie transformat şi toată Cetatea poate să devină ceea ce visăm cu toţii, cea pentru care muncim cu toţii, un motor de dezvoltare. Dacă astăzi vin n autocare cu turişti, fiţi siguri că pe viitor locurile de parcare pe care le avem nu vor ajunge pentru cei care vor veni să vadă această minunăţie. Asta dorim împreună cu colaboratorul nostru Grup Corint. Din cauza asta avem un parteneriat care a dus la ceea ce vedeţi în partea cealaltă, la gardă şi la tot ceea ce vă bucură pe dumneavoastră.  Datorită tuturor acestora avem Cetatea vie. Pentru că oricât ar fi de frumoase cărămizile, zidurile, dacă nu avem viaţă în Cetate, nu avem nimic”, a spus primarul Mircea Hava astăzi la deschiderea traseului turistic “Porţile Cetăţii” din Cetatea Alba Carolina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Partea a doua a Zilelor Cetăţii Alba Carolina continuă pe tot parcursul zilei după cum urmează: de la orele amiezii, cu muzică şi dansuri pe Traseul de Sud – Traseul de Sud al Cetăţii Alba Carolina iar de la ora 20.30 – Defilare cu torţe, salve de artilerie – Traseul Porţilor Cetăţii cu continuare peTraseul de Sud. Festivalul Zilele Cetăţii Alba Carolina se încheie cu salve de artificii în Traseul celor Trei Fortificaţii, ce vor avea loc în jurul orei 21:15.Vom reveni cu alte amănunte.
Alexandra MATEŞ

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare