Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Zilele Cetăţii Alba Carolina: Deschiderea traseului turistic „Porţile Cetăţii” – Porţile a VI-a, a V-a şi a IV-a

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 5 mai 2012,  începând cu ora 10:00, sute de albaiulieni dar deopotrivă şi turişti din toată ţara şi chiar şi din străinătate au luat parte la deschiderea oficială a traseului turistic „Porţile Cetăţii” – Porţile a VI-a, a V-a şi a IV-a din Cetatea Alba Carolina. Momentul inaugural a început pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor cu Poarta a VI-a . Primarul Municipiului Alba Iulia Mircea Hava împreună cu Silvia Moldovan – directorul Serviciului de Investiţii din cadrul primăriei şi de arh. Dan Sabău- directorul general al Grup Corint, firmă ce s-a ocupat îndeaproape de reabilitarea şi darea în funcţiune a întregului traseu turistic al porţilor din Cetatea Alba Iuliei, au tăiat panglica inaugurală. De aici, toate oficialităţile locale şi judeţene prezente împreună cu numeroşi albaiulieni au parcurs traseul de la Poarta a VI-a până la ieşirea Porţii a IV-a, trecând peste cele trei poduri de legătură dintre porţi reconstruite. S-au adunat apoi cu toţii în Piaţeta frumos reamenajată din faţa Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Aici, preţ de mai multe minute au asistat cu toţii pe viu la o adevărată „filă” de istorie şi anume defilarea Gărzii Cetăţii Alba Carolina, aşa cum se făcea pe vremuri, adică cu tot arsenalul din dotare: garda călare, garda pedestră, căruţe cu tunuri, căruţe cu fân, soldaţi cu tărgi, etc. În continuare, cei prezenţi s-au îndreptat spre Piaţa Cetăţii, amenajată în zona Parcului Custozza unde au luat parte la vernisajul expoziţiei „Documentar fotografic cu lucrările de pe şantier”. În jurul orei 11:30 au asistat cu toţii la prezentarea onorului de către garda Traseului celor Trei Fortificaţii, după care mulţime de albaiulieni şi nu numai a pătruns în interiorul Cetăţii, vizitând Castrul Roman complet restaurat datând din anul 106, precum şi celelalte obiective de interes turistic din interiorul Traseului celor Trei Fortificaţii. Totodată au luat parte la un alt moment memorabil din istoria Cetăţii Alba Carolina, şi anume „Atacul insurgenţilor asupra Bastioanelor de Sud” – Traseul celor Trei Fortificaţii, care aşa după cum ştim din istorie a avut loc în anul 1849, când Cetatea a fost asediată de către trupele generalului Bem, însă asediul a fost respins deoarece au rămas fără muniţie.

„Vrem o  Cetate vie la Alba Iulia”

 “Astăzi, Cetatea noastră,  pe care toţi albaiulienii o iubesc, arată din ce în ce mai bine. Va fi un lucru unic nu numai în România, am curajul să spun şi în Europa. Sunt bucuros astăzi, să putem să deschidem Traseul Porţilor. Poarta a VI-a, a V-a, a IV-a, a III-a, a- II-a şi Poarta I. Dacă începem din cealaltă parte Poarta I şi Poarta a -III-a le-au văzut şi le-am văzut ani de zile. Poarta a II-a nu am văzut-o, dar acum este la locul ei. Poarta a III-a, a IV -a, a V -a şi Poarta a VI -a, loc în care suntem. Despre Poarta a VI-a, ştim doar că în anul 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria au intrat împreună pe această poartă. De atunci nu avem nici poze şi nu mai ştim alte lucruri despre ea decât că a fost închisă. Astăzi este deschisă, şi este deschisă pentru dumneavoastră, pentru toţi cei care vreţi să veniţi să vă bucuraţi de ceea ce înseamnă Cetatea. De asemenea, odată cu Poarta a VI-a se deschide şi traseul prin cleşti pe partea de Sud. Chiar cu tot şantierul, în  Cetate şi în partea de Sud şi în partea de Nord şi în partea centrală se poate circula, oamenii pot să se plimbe şi să vadă ceea ce s-a reconstruit pentru ei. Cetatea ştiţi că este foarte veche, însă de 80 de ani, poate că mai mult de 80 de ani, nu ştiam nimic despre ea decât că treceam prin ea. Cei care locuiau în Cetate şi aveau jobul în centru sau invers. Era un loc de trecere ca şi o potecă, nu ne spunea altceva nimic. Din păcate 80 de ani a stat ascunsă, şi a fost ca un oraş interzis. Nu din cauza celor care au stat acolo, armata, ci din cauza celor care au pus asta acolo. Din păcate, la ora actuală, sunt mulţi care nu înţeleg că Cetatea trebuie deschisă total. Că nu este o zonă în care pot să fie anumite clădiri ceea ce avem astăzi, ci acolo totul trebuie transformat şi toată Cetatea poate să devină ceea ce visăm cu toţii, cea pentru care muncim cu toţii, un motor de dezvoltare. Dacă astăzi vin n autocare cu turişti, fiţi siguri că pe viitor locurile de parcare pe care le avem nu vor ajunge pentru cei care vor veni să vadă această minunăţie. Asta dorim împreună cu colaboratorul nostru Grup Corint. Din cauza asta avem un parteneriat care a dus la ceea ce vedeţi în partea cealaltă, la gardă şi la tot ceea ce vă bucură pe dumneavoastră.  Datorită tuturor acestora avem Cetatea vie. Pentru că oricât ar fi de frumoase cărămizile, zidurile, dacă nu avem viaţă în Cetate, nu avem nimic”, a spus primarul Mircea Hava astăzi la deschiderea traseului turistic “Porţile Cetăţii” din Cetatea Alba Carolina.

Partea a doua a Zilelor Cetăţii Alba Carolina continuă pe tot parcursul zilei după cum urmează: de la orele amiezii, cu muzică şi dansuri pe Traseul de Sud – Traseul de Sud al Cetăţii Alba Carolina iar de la ora 20.30 – Defilare cu torţe, salve de artilerie – Traseul Porţilor Cetăţii cu continuare peTraseul de Sud. Festivalul Zilele Cetăţii Alba Carolina se încheie cu salve de artificii în Traseul celor Trei Fortificaţii, ce vor avea loc în jurul orei 21:15.Vom reveni cu alte amănunte.
Alexandra MATEŞ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea