Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Zgomot puternic de la artificii și petarde. Ce trebuie să facem cu animalele de companie în această perioadă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Organizaţia caritabilă Dogs Trust atrage atenţia că sfatul promovat în ultimii ani, potrivit căruia animalelor nu trebuie să li se acorde o atenţie deosebită când sunt stresate, a fost greşit.

Proprietarii sunt sfătuiţi în general de către medicii veterinari şi de organizaţiile pentru protecţia animalelor să nu facă prea mult caz atunci când câinii lor sunt speriaţi pentru ca aceştia să nu devină dependenţi de atenţia umană. Însă, experţii cred acum că acest sfat nu funcţionează, iar proprietarii de animale ar trebui să le liniştească imediat ce acestea se sperie astfel încât să nu devină prea stresate.

Citește și: MESAJE DE ANUL NOU 2019 GENERALE • Urari de Anul NouFelicitari de Anul Nou

”În trecut, uneori sfatul era de a ignora câinii şi de a nu le acorda prea multă atenţie când sunt speriaţi – însă, dacă brusc nu li se acordă atenţie când sunt înspăimântaţi de zgomote este foarte probabil ca ei să devină foarte agitaţi”, a precizat organizaţia. ”Pe termen lung este mai bine ca un câine să nu devină dependent de atenţie atunci când este speriat, însă această trecere se face treptat, nu se începe când (animalul) este panicat din cauza artificiilor”, a precizat Dogs Trust.

Dr. Rachel Casey, director pentru cercetări comportamentale în cadrul organizaţiei, a declarat că sfatul recent se bazează pe o mai bună înţelegere o modului în care funcţionează creierul câinilor, iar dovezile au demonstrat că ignorarea lor de către stăpâni nu i-a ajutat să facă faţă stresului provocat de zgomotul artificiilor.

Câinii ar trebui mângâiaţi pentru a-i ajuta să treacă peste situaţia imediată, iar mai târziu este bine să fie deprinşi cu mecanisme de adaptare, precum mutarea într-o zonă în care se simt confortabil şi în siguranţă, a precizat Casey, care a activat anterior ca profesor specializat în comportamentul animalelor de companie la Universitatea din Bristol.

Aceasta a declarat că în urma cercetărilor pe care le-a realizat cu privire la efectele artificiilor ”jumătate dintre câini au reacţionat arătând semne de teamă”. Potrivit unui studiu semnat de Rachel Casey Emily alături de J. Blackwell şi John W.S. Bradshaw şi publicat în Applied Animal Behaviour, 49% dintre câini prezintă unele simptome de frică atunci când aud zgomote puternice precum artificiile.

”Unele persoane au declarat că obişnuiau să-i liniştească pe câini, însă acum nu o mai fac, dar acest lucru nu a îmbunătăţit problema. (Concluzia) se bazează pe studii şi, în plus, beneficiem de o mai bună înţelegere a creierelor câinilor. Ei sunt o specie care a coevoluat cu noi şi este foarte dependentă de atenţia umană. Imaginaţi-vă cum ar fi să apelaţi la membrii familiei pentru a vă linişti când sunteţi supăraţi, iar ei vă ignoră cu desăvârşire. Acest lucru accentuează stresul şi starea de îngrijorare”, a explicat Casey.

Conform Dogs Trust, în ultima zi a anului proprietarii de câini ar trebui să îi plimbe pe aceştia înainte de lăsarea întunericului, să se asigure că nu pot ieşi peste noapte din casă sau din curte, să reducă impactul zgomotelor şi al luminilor artificiilor prin utilizarea draperiilor, menţinerea animalelor departe de ferestre şi o atmosferă ambientală liniştitoare în locuinţă, amenajarea unui refugiu în care câinii să se simtă în siguranţă şi liniştirea imdiată a animalelor în cazul în care sunt speriate.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea